Analiza - Četiri skakaonice: Posljednja šansa za Prevca!

Posrnuli Slovenac u Inzbruku traži povratak u borbu za prvo mesto...

Ostali sportovi 04.01.2017 | 09:15
Analiza - Četiri skakaonice: Posljednja šansa za Prevca!
Kažu da prokletstvo malih razlika stvara najveće probleme, mržnju i sujetu. U slučaju trećeg po redu takmičenja u okviru Novogodišnje turneje u skijaškim skokovima ovo pravilo postaje dvostruko, a ne zna se koje je veće.

Pogled na trenutni plasman na ''Četiri skakaonice'' sam po sebi govori o istinitosti prve rečenice ove priče, a sve dobija dodatnu dimenziju rivalstvom između Austrijanaca i njihove braće iz Nemačke kada je organizacija prestižnog sportskog skupa u pitanju. Da bi se stvorila ravnoteža, "orlovi" su se iz Bavarske preselili u srce austrijskih Alpa - pokrajinu Tirol i po mnogo čemu čuveni Inzbruk.

Olimpijski grad poznat po starim zanatima i stvaranju umetničkih dela na staklu, biće domaćin najvećim majstorima letenja na skijama, koji će žestoko zastakliti zaletište legendarne skakaonice ''Bergizel''. Platforma stara 87 godina prilično će iskristalisati situaciju i biti putokaz pred odlučujuću bitku ovosezonske Turneje, koja nas očekuje u Bišofshofenu.

Na čelu elitne grupe izdvojila su se trojica takmičara. Uprkos tome što nije zabeležio pobedu na prethodna dva nadmetanja, na vrhu se nalazi jedan od predstavnika slovenskog sveta - Poljak Kamil Stoh. Pobedu za Germane će juriti ''jodler'' Štefan Kraft, koji za liderom zaostaje svega 0,8 poena, dok će čast Vikinga najjače braniti NorvežaninDanijel-Andre Tande sa zaostatkom od 6,6 bodova u odnosu na ''kolovođu''.

Ako ostavimo po strani neočekivano loš učinak prvoplasiranog u Svetskom kupu Slovenca Domena Prevca, sve ostalo teče prema očekivanjima, jer su ostali najveći favoriti opravdali očekivanja i u konkurenciji su za trijumf u ukupnom poretku Turneje. Sticajem okolnosti prouzrokovanim odsustvom Kamila Stoha iz kvalifikacija, čast i izazov da ''ukrsti skije'' s njim imaće Kraft, pobednik kvalifikacione runde, dok Tande ne bi trebalo da ima većih problema s Rusom Kornilovim. U slučaju da neko od njih podbaci, tu je rezervna karta u formi ''srećnog gubitnika'', pa je sigurno da spektakl neće izostati.

Kao preko indigo papira iz Obersdorfa i Garmiša, na Bergizelu je preslikana tradicija vezana za višegodišnje neuspešne pokušaje takmičara da zabeleže pobedu dve godine zaredom. To je poslednji put do sada uspelo Japancu Funakiju 1998. godine.

Ukoliko  se još malo vratimo u prošlost, ne tako davnu, uočićemo da nas treća četvrtina teške bitke ''vazduh-zemlja'' lako može dovesti na vrata vremenske mašine iza kojih se krije neverovatna situacija iz 2005/2006, kada su Jane Ahonen i Čeh Jakub Janda posle završne predstave u Bišofshofenu skupili isti broi podova, tako da je pobednički trofej ''presečen'' na pola. Čak četvorica velikana su na deobi rekorda u broju pobeda u Inzbruku: pomenuti Japanac Funaki, Norvežanin Bjern Virkola, Austrijanac Andreas Goldberger i  ,prema mnogim parametrima, najveći ski skakač svih vremena - Mati Nikenen. Ovaj kvartet je po tri puta imao najbolji rezultat.

Kuriozitet predstavlja podatak da je   senzacionalni olimpijski šampion iz Torina 2006, Norvežanin Lars Bištel, u Inzbruku iste godine upisao svoju jedinu pobedu u karijeri kad je reč o Svetskom kupu odnosno turneji ''Četiri skakaonice''.

Pošto su predstavnici zemlje domaćina najčešće pobeđivali unazad petnaestak godina, posebno u tekućem veku, ne postavlja se pitanje da  li će i ove godine jurišati na tron svim snagama i skupiti najveći broj bodova za plasman u Kupu nacija. Poseban motiv imaće rekorder skakaonice, Mihael Hajbek, jer je pre 2 godine pored svog imena ''upisao'' dužinu od 138 metara.

Ne treba smetnuti sa uma ni da se bodovi sa Turneje računaju i za plasman u Svetskom kupu, a na tabeli trenutno vodi Domen Prevc ispred Danijela-Andrea Tandea, Štefana Krafta i Kamila Stoha.

Onaj skakač čiji let bude poslednji prikazan na video bimu na ''Bergizelu'' biće sigurno najsrećniji. 

Tirolski mozaik će ovoga puta biti sklopljen od spektakularnih letova, a njihova hrabrost i dostignuća postati sjajna inspiracija umetnicima iz Inzbruka da načine nova remek dela od komadića stakla, kojima će se diviti buduće generacije ovo  hrabrog jata.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar