Догодило се на данашњи дан: Лаку ноћ, Принче...!

На данашњи дан преминуо је најбољи по Стенлију Метјузу...

Фудбал 03.01.2017 | 21:00
Догодило се на данашњи дан: Лаку ноћ, Принче...!
Један од најбољих велшких фудбалера свих времена и легенда Евертона Томи Џонс преминуо је 3. јануара 2004. године. Због префињеног начина на који је играо добио је надимак Принц свих центархалфова. Они који су касније гледали Франца Бекенбауера писали су да је овај Велшанин био претеча великог Кајзера. 

Џонс је рођен у Конахсу 1917. Сениорску каријеру почео је у Рексаму ’34, а на Гудисон парк стигао је две године касније као 19-годишњак за суму од 3.000 фунти. Само три године касније освојио је своју једину титулу и последњу предратну за Карамеле. Други светски рат прекинуо му је каријеру на скоро пет година, па је због тога убележио само 178 утакмица у дресу Евертона (1936-1950). 

У првим поратним месецима Рома је послала рекордну понуду за Томија Џонса тешку15.500 фунти. Клуб се сложио, играч такође, али због одређених папиролошких заврзлама трансфер је пропао. Евертону је новац био прекопотребан и због тога је продао Лоутонау Челси и Мерсера у Арсенал. Шампионски тим тако се распао, што је посебно разљутилоЏонса. Желео је и он да оде, али му нису дали. Председник га је оптужио да симулира повреде како не би играо. Када су га коначно пустили (1950) отишао је кући у Велс, где је на крајњем северу земље играо за један аматерски клуб и држао пиљару. У том клубу завршио је каријеру 1956. 

Тренерским послом Џонс се бавио само у домовини. Најдуже је водио Бангор Сити. Највећи успех остварио је победивши Наполи у Купу победника купова 1962. С фудбалом је дефинитивно “раскрстио“ ’68. када је напустио клупу Рила, а пензионисао се као шеф једног хотела у родном Конахсу. 

Сер Стенли Метјуз рекао је за Томија Џонса да је најбољи фудбалер ког је гледао у животу.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар