Dogodilo se na današnji dan: Laku noć, Prinče...!

Na današnji dan preminuo je najbolji po Stenliju Metjuzu...

Fudbal 03.01.2017 | 21:00
Dogodilo se na današnji dan: Laku noć, Prinče...!
Jedan od najboljih velških fudbalera svih vremena i legenda Evertona Tomi Džons preminuo je 3. januara 2004. godine. Zbog prefinjenog načina na koji je igrao dobio je nadimak Princ svih centarhalfova. Oni koji su kasnije gledali Franca Bekenbauera pisali su da je ovaj Velšanin bio preteča velikog Kajzera. 

Džons je rođen u Konahsu 1917. Seniorsku karijeru počeo je u Reksamu ’34, a na Gudison park stigao je dve godine kasnije kao 19-godišnjak za sumu od 3.000 funti. Samo tri godine kasnije osvojio je svoju jedinu titulu i poslednju predratnu za Karamele. Drugi svetski rat prekinuo mu je karijeru na skoro pet godina, pa je zbog toga ubeležio samo 178 utakmica u dresu Evertona (1936-1950). 

U prvim poratnim mesecima Roma je poslala rekordnu ponudu za Tomija Džonsa tešku15.500 funti. Klub se složio, igrač takođe, ali zbog određenih papiroloških zavrzlama transfer je propao. Evertonu je novac bio prekopotreban i zbog toga je prodao Loutonau Čelsi i Mersera u Arsenal. Šampionski tim tako se raspao, što je posebno razljutiloDžonsa. Želeo je i on da ode, ali mu nisu dali. Predsednik ga je optužio da simulira povrede kako ne bi igrao. Kada su ga konačno pustili (1950) otišao je kući u Vels, gde je na krajnjem severu zemlje igrao za jedan amaterski klub i držao piljaru. U tom klubu završio je karijeru 1956. 

Trenerskim poslom Džons se bavio samo u domovini. Najduže je vodio Bangor Siti. Najveći uspeh ostvario je pobedivši Napoli u Kupu pobednika kupova 1962. S fudbalom je definitivno “raskrstio“ ’68. kada je napustio klupu Rila, a penzionisao se kao šef jednog hotela u rodnom Konahsu. 

Ser Stenli Metjuz rekao je za Tomija Džonsa da je najbolji fudbaler kog je gledao u životu.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar