Најезда глодара у семберској равници

Суво вријеме, које је у Семберији владало скоро два мјесеца и неуобичајено високе температуре до почетка 2017. године, условиле су да се у овој равници знатно повећа популација глодара, првенствено пољских мишева и волухарица.

Република Српска 03.01.2017 | 20:50
Најезда глодара у семберској равници
Највише је пољских мишева на њивама засијаним озимим усјевима и дјетелинама, па агрономи савјетују змљорадницима да примјене мјере које ће смањити број ових штеточина.

"Првенствено би требало да се утврди број рупа у њивама у којима живе мишеви, а то се чини тако што се рупе затрпају земљом, а након три дана мишеви поново активирају своја станишта. Онда се у њих стављају мамци или пшеница запрашена отровом за глодаре, каже инжењер Јово Вујевић.

Према његовим ријечима, мишеви и волухарице могу да умање приносе стрних жита и до педесет одсто.

"У вријеме ниских температура, као што су ових дана, мишеви мирују, али ће чим отопли поново да се хране младим усјевима, првенствено корјењем и изданцима жита, каже Вујевић.



БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЛОВАЦ

03.01.2017 20:18

Неки су на своје парцеле поставили колце са којих шкрањци мишари- јастребови вребају и успјешно лове глодаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

03.01.2017 21:45

Лако це сељак са таквим глодарима изаци на крај јер то су сезонски , ал како са оним из зграде владе и преседницке палате који вец деценију глодју и краду усјеве и хљеб од властитог народа.

ОДГОВОРИТЕ