Najezda glodara u semberskoj ravnici

Suvo vrijeme, koje je u Semberiji vladalo skoro dva mjeseca i neuobičajeno visoke temperature do početka 2017. godine, uslovile su da se u ovoj ravnici znatno poveća populacija glodara, prvenstveno poljskih miševa i voluharica.

Republika Srpska 03.01.2017 | 20:50
Najezda glodara u semberskoj ravnici
Najviše je poljskih miševa na njivama zasijanim ozimim usjevima i djetelinama, pa agronomi savjetuju zmljoradnicima da primjene mjere koje će smanjiti broj ovih štetočina.

"Prvenstveno bi trebalo da se utvrdi broj rupa u njivama u kojima žive miševi, a to se čini tako što se rupe zatrpaju zemljom, a nakon tri dana miševi ponovo aktiviraju svoja staništa. Onda se u njih stavljaju mamci ili pšenica zaprašena otrovom za glodare, kaže inženjer Jovo Vujević.

Prema njegovim riječima, miševi i voluharice mogu da umanje prinose strnih žita i do pedeset odsto.

"U vrijeme niskih temperatura, kao što su ovih dana, miševi miruju, ali će čim otopli ponovo da se hrane mladim usjevima, prvenstveno korjenjem i izdancima žita, kaže Vujević.



BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

LOVAC

03.01.2017 20:18

Neki su na svoje parcele postavili kolce sa kojih škranjci mišari- jastrebovi vrebaju i uspješno love glodare.

ODGOVORITE
Name

Hm

03.01.2017 21:45

Lako ce seljak sa takvim glodarima izaci na kraj jer to su sezonski , al kako sa onim iz zgrade vlade i presednicke palate koji vec deceniju glodju i kradu usjeve i hljeb od vlastitog naroda.

ODGOVORITE