Зашто је 'Боска' и даље мистерија?

За неколико мјесеци навршавају се двије године од како је Центар јавне безбједности Бањалука поднио извјештај против бившег савјетника у Министарству трговине и туризма, због наводног нестанка уговора о продаји бањалучке Робне куће „Боска“.

Република Српска 03.01.2017 | 19:30
Зашто је 'Боска' и даље мистерија?
Оптужнице и даље нема, па се намећу питања - да ли је уговор намјерно склоњен како би био прикривен криминал, а Јовичић оптужен да би пажња била скренута са правих криваца?

Проналазак уговора о приватизацији Робне куће "Боска", који је мистериозно нестао из Министарства трговине и туризма у марту 2015. године, није ни на видику. Као главног кривца за нестанак уговора, полиција Републике Српске је означила бањалучког универзитетског професора Југослава Јовичића.

Међутим, како је БН телевизији потврђено у Окружном тужилаштву, полицијски извјештај се и даље налази код поступајућег тужиоца, а истрага стоји у мјесту.

"У поменутом предмету још није донесена тужилачка одлука. Предмет се налази у раду код поступајућег тужиоца Одјељења за привредни и организовани криминал и у фази је истраге."

Зашто ни другу годину од подношења извјештаја нема ни оптужнице ни обустављања истраге, питање је које потврђује сумње да је уговор намјерно склоњен, како би били прикривени докази о малверзацијама при продаји. То што и даље нема резултата истраге, одговара Југослав Јовичић, потврђује да је комплетан извјештај против њега поднесен како би се пажња јавности скренула са правих криваца за ову аферу.

Јовичић је у Министарству трговине у туризма радио као савјетник од септембра 2012. до марта 2013, док је спорни уговор потписан четири године раније. Јовичић се пита зашто би он уништавао или фалсификовао уговор који није ни потписао, ни уговарао, нити је учествовао у његовој реализацији.

Након што су саопштили да је уговор нестао, у ресорном Министарству избјегавају да одговоре на питања новинара о околностима нестанка спорног уговора. Актуелни министар трговине који је спорни уговор у име Владе Републике Српске потписао, на све начине избјегава да одговори на питање шта зна о наводном нестанку уговора.

Уговор о продаји 58% Боске београдском конзорцијуму "Зекстра – Делта" потписан је 2008. године. Већина обавеза из уговора није испуњена, а због нередовног плаћања обавеза, "Боска" је зарадила тужбу ИРБ-а због дуга од 15 милиона марака.

Мали акционари "Боске" су више пута протестовали тврдећи да их је Влада Републике Српске преварила. Сумњива приватизација и непоштовање обавеза "Боске" према Републици Српској, нису сметали члановима породице предсједника Српске, који су у овој робној кући недавно отворили луксузни ресторан.



БН телевизија

Коментари / 64

Оставите коментар
Name

Клмнб

03.01.2017 18:41

Колико је радника боске гласало за СНСД?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор Д. агапе

03.01.2017 18:51

СВИ

Name

Онако ба, успут

03.01.2017 18:59

Добро цовјек (Јовициц) казе; какве он везе има са тим уговором. Треба видјети како бас њега оптузисе за нестанак уговора. Теоретки, могао је и он да га склони, али засто би. Мозда га је неко наговорио или, не дај бозе, платио да то уради, али онда то треба доказати. Овако, цовјек ни крив ни дузан вуце се по новинама, а то је понекад теза оптузница и осуда од оне праве. Неко се игра са људским судбинама.

Name

ФЦУК Додо, тхе мокеy

03.01.2017 19:01

Нико! Али ускоро це сви! Како је кренуло фамилија Додик прави јавну куцу од Боске! Тако да це све .урве морати гласати за снсд-ОВЦЕ!

Name

Хе хе

03.01.2017 19:03

И сви цланови њихових фамилија.

Name

Зекстра/Делта

03.01.2017 19:04

За Зекстру и делту знамо да припада миљео београдске организоване, како се оно казе,.... Имају ли они један примјерак. наравно да немају. Погледајте мало зако о саобрацају и видите како су санкционисани слуцајеви кад поцинилац једног саобрацајног прекрсаја побјегне са мјеста догадјаја. Одмах му прикаце да је био под утицајем алкохола. тако треба и овдје. Ако нема уговора, уговараци су сигурно направили криминал. Нека дрзава проба да одузме власниство над Боском од купаца. За два дана це изаци са уговором. Али, то нико неце, јер су прави купци Боске неки други. Претпостављамо који.

Name

Сафет Зајко

03.01.2017 19:57

Није ми јасно сто овог Јовицица поткацисе. Цовјек је цестит професор, фамилиајран, цлан социјалистицке партије, итд. Одредили га дусмани за одстрел, изгледа

Name

Лаки

03.01.2017 22:50

Све је то додиково

Name

Ми Сами

04.01.2017 07:04

Зато сто је Додик власник.

Name

ИРБ

04.01.2017 13:20

А гдје је примјерак уговора (бар овјерена копија) коју је ИРБ сигурно тразила и добила кад је одобравала кредит. ије ваљда и тамо Јовициц умјесао прсте.

Name

Кум

03.01.2017 18:48

Мафија

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

03.01.2017 21:22

Југослав Ј. је обицан празилик увлакац у гузицу. Све сто је постигао је лазно и преко везе. Тата и мама су га поставили за амбасадора преко Зивка Радисица, Ајановиц га је поставио за савјетника јер му је зена босњакиња, Трба му провјерити дипломе доктората. Он је обицни лазов и не треба сумњати да је био у стању склонити уговор ради свог интереса. Цовјек је врло кваран.

Name

лола

03.01.2017 21:33

Био је кандидат за предсједника РС испред социјалдемократа Лагумдјије иста игранка као и Комсицем ,кад је изгубио постављен је за директора затвора у изградњи. Нема те позиције гдје се тај смрад није увлацио. Врло лос цовјек септицка јама. Стаце се и њему у крај.

Name

РЕ XXЛ

03.01.2017 21:39

Како описа тог Јовицица. Одкуд ти то. Ја га познајем као цовјека о себи и при себи. Мислим да гријесис, али не тврдим.

Name

боба

03.01.2017 18:52

Слика све говори кад би сваки дан причали о овоме било би мало нажалост ово нам је наша борба дала да пљују на пор.пог.бораца ратн.војне инвалиде борце ако их уопште има изгледа да су сви помрли која стока не може човјек вјеровати АКО НЕ КО ВОЛИ ОВАКВУ ПРЉАВУ РЕП. СРПСКУ АЛАЛ МУ ВЈЕРА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба

03.01.2017 20:39

Тако је дите моје

Name

А Архива

03.01.2017 19:01

Један тако вазан уговор иде на неколико разлицитих адреса, од ојих је једна "АРХИВА". Ста је са примјерком који је отисао у архиву. ије ваљда и њега појела маца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦХТУНГ ДИЦХТУНГ

03.01.2017 19:06

Додик, Мишковић, Ђурић....шта није јасно? Секташи масонски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лоок

04.01.2017 09:31

Ова двојица БГ тајкуна "купили" Боску за нашег Бају, за услугу добили свој проценат (ми платили из буџета и кроз невраћени кредит ИРБ-а). Да није тако показали би документ о власништву до сад.

Name

Ех

03.01.2017 19:06

Да је оне власти из оног рата...за јабуку би били стрељани, а за Боску објесени о први кестен, до ујутру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владо Бања Лука

03.01.2017 19:08

Прави власници Боске су и дан-данас мали акционари којима је власништво са 52% волшебно смањено на неких 30-так %. Када је Додиков режим то урадио, онда је прешао на другу фазу ове невјероватне пљачкашке приватизације, а то је предаја/продаја Боске Мишковићу и Ђурићу, уствари, Додиковој ћерки. Да одговорим некима који кажу да су Боскини радници гласали за СНСД и ДНС: неки можда и јесу, али се многи данас боре против Додиковог режима тако што воде судске поступке против Боске тражећи своја права, неисплаћене плате, отпремнине и дионице. Наравно, корумпирани бањалучки судови и судије-јајаре су листом на страни Боске, а против правде, права и радника...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како је побједио снсд?

03.01.2017 20:04

СНСД је побиједио у Бања Луци захваљујући највише чобанима из Гламоча,Петровца,Шипова,Мркоњића,Дрвара,Лакташа

Name

Цезар

03.01.2017 20:39

Боска је друствена имовина, и то изградјена од самодоприноса. Све ове лоповске приватизације морају бити понистене и све врацено у власниство народа. Инаце немам миста против приватне својине, али коју је власник зарадио својим рукама.

Name

Мали акционари власници 100% Боске

04.01.2017 08:01

Боска није друштвена имовина. Боска је направљена кредитом преко 800 радника,који су , да би што прије исплатили тај кредит имали минималне плате, ради чега сада имају мизерне пензије. Радници Боске су, између осталог, послије наредбе одозго за потребе зимске олимпијаде у Сарајеву направили робну кућу Сарајка, новцем Боске, робом из Боске, радници из Боске су увели раднике Сарајке у посао ... Боска је финансирала многе организације из области спорта,културе, финансирали су многе појединачне манифестације ... успјех Боксерског клуба Славија је добрим дијелом заснован на средствима Боске, о чему може свједочити и олимпијски шампион, господин Анте Јосиповић ... За модел претварања друштвеног у приватно , односно мјешовито власништво, тадашњи премијер Анте Марковић је одабрао радничко акционарство , модел који се зове ЕСОП (од 2006. године је један од облика приватизације и у новом Закону о приватизацији РС). На збору радника Боске је одлучено да се упише максимална износ дионица и да се тај износ уплати што прије - радници су са 31.12.1992. године уплатили свих 67,8% уписаних дионица . Од рата до пљачкашке приватизације, Боска је била каса за помоћ политичарима. Као доминантан објекат у центру Бања Луке и орјентир свим крканима, Боска је постала централна мета за пљачкашку приватизацију. Једини проблем су представљали мали акционари - њих 876 радника који су власници 67,8% капитала и преко 1000 грађана који су у Боску уложили своје ваучере - опет се у највећем броју радило у радницима Боске и члановима њихових породица - са тим ваучерима , опет би имали 100% власништва. Онда на сцену ступа злочиначка организација, која је добрим дијелом захвална за уништавање привреде Републике Српске - Дирекција за приватизацију РС,која капитал интерних дионичара - малих акционара своди на око 8% капитала , што са уложеним ваучерима мале акционаре своди на око 16% капитала. Мишковић, Ђурић и политика су имали свог фаворита за директора, а то није био тадашњи и садашњи директор Дакић Љубомир, који је своју каријеру руководиоца сколоног незаконитим радњама започео у озлоглашеној Финехоусе Гроуп, познатој по пљачки преко 250 милиона КМ старе девизне штедње и уништавању више десетина предузећа. Дакићу је за предоговоре требао кец у рукаву и нашао га је у тужби радника-малих акционара против Републике Српске, Боске, Дирекције за приватизацију ... Дакић је дао паре Синдикалној организацији Боске и платио адвоката који је сачинио тужбу толико аргументовану да се по њој не само да се власништво над Боском мора вратити малим акционарима, већ се многи морају одмах ухапсити и најстрожије санкционисати. Дакић је у преговорима са Мишковићем , Ђурићем и Политиком рекао - или ја доживотни директор , а вама доживоно хапање милиона Евра или Боска њеним стварним власницима, од чега користи нећете имати ни ви ни ја. Боска ће опет бити власништво малих акционара, а корист од тога ће имати и мали акционари, и Бања Лука и РС и ... Договорено је да Дакић буде директор, да омогућава несметану пљачку и да се на тужбу заборави. Мали акционари су пожурнице за поступање по њиховој тужби почели писати још 2010. године, по тој тужби , поднесеној марта 2008.године до сада није заказано чак ни припремно рочиште . Биће и испитивања поријекла имовине и национализације и конфискације и ...

Name

вирус

05.01.2017 18:41

Еботе ста све ови из Боске направисе и на крају и поред минималних плата скуписе за вецину акција.Овде сви муљају сваста или у народу је.е луд збуњеног.

Name

антивирус

06.01.2017 10:59

Вирус мјешавина дрског , безобразног, лудог и збуњеног

Name

Манојло Цвориц

03.01.2017 19:11

Ја мислим да су овог Јовицица насли као зртвено јање. по оној : "да виси педро". Какве би он везе могао имати са уговором осим ако му неко није наредио да га изузме. Али онда би он то сам требао да казе. Али, ето неце, или не зна. А мозда се и договорио са налогодавцем. мада не вјерујем

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗЕЉКА БИЈЕЛА ЦИМЗА

03.01.2017 19:39

Све је легално ако се фокусирамо на ствари које нису тривијалне а могу да буду јако битне јер само спиновањем и развојем медународних односа би било добро да бијеле цимзе могу уци поново у моду. Стога спинујмо спинујмо спинујмо до зоре! Ако ме ико разумије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микајло М

03.01.2017 19:58

Ау, ако је овај Југосла упетљан. Нема гдје га није било. Био цак противкандидат додику за предсједника. Одкуд он сад тамо помоцник неког министра а ко је професор. Паре су цудо. пара врти гдје бургија неце

ОДГОВОРИТЕ
Name

мали, али коцоперан

03.01.2017 20:02

Уговор се потписује у најмање 6 примјерака. Гдје је осталих 5. Кога ви гребете у здрав мозак. Један од уговора мора изаци на свјетло дана. А гдје се власниство уписивало. Па ваљда тамо има један примјерак. Ако нема, знаци да су укњизили власниство без уговора и онда то власниство треба вратити старим власницима. Тј. дрзави и малим акционарима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мали

04.01.2017 05:28

Ево човјек је врло једноставносве објаснио. Ех да је остало мало Титине дрзаве то бих један полицајац позорник ријешио за сат времена.

Name

Фармаланд и Кина

03.01.2017 20:14

Незна се ко је убио Милана Вукелица а да се знако је украо уговор о Боски. Независност би нас спасила свих одговора и одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

03.01.2017 20:57

Зна се ко је убио Милна Вукелића само се то неће објавити док се не промијени власт. Тад ће и одговарати.

Name

ДНК

03.01.2017 20:19

Само една у низу Додикових мафијашких игрица са народним парама!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

03.01.2017 20:27

Слика говори висе од хиљаду ријеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанин

03.01.2017 20:42

Сјецам се добро кад је Милорад Додик у НСРС изјавио да су посланици изгласали приватизацију Боске. И треба их све стрпати у затвор. И њега наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

03.01.2017 21:05

А овај сто је потпосао има амнезију па незна ста је потписао,али сад имамо тирамису и суси напредујемо опасно,е теско нама мајко мила!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Човјек

03.01.2017 21:13

Слика све говори , а народ не вјерује својим очима и гласа како гласа Алал вера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле лопов

03.01.2017 21:22

Боска је мистерија да би ресторан Додикових мезимица могао опустено да ради. Цекају да помре вецина јадних постених радника бивсе робне куце Боска, како би се то могло фино провести кроз књиге и уписати на мезимице. Додик је цапо мафије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питам се

03.01.2017 21:30

КАКО ЉУДИ НЕ ПРЕПОЗНАЈУ ЛОПОВСКИ ОСМЈЕХ "типа" НА ОВОМ ВИДЕО НАСЛОВУ - Е ЊЕГОВА ЦЕ НА КРАЈУ ДА БУДЕ БОСКА ; СВИ ОВИ МАФИЈАСИ СЕКТАСИ КОРУПТЕРИ КУМОВИ И КОЈЕКАКВЕ ОЈ*БИНЕ ЦЕ ДА "НЕСТАНУ" И ОН ЦЕ ДА ПОСТАНЕ "ВЛАСНИК"- зиви били па видјели ?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бидзо

03.01.2017 21:40

Одкуд у игри тај Југослав. Био је амбасадор у њемацкој или тако несто слицно. засто цовјека увлаце у њихове прљаве игре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица Маца

03.01.2017 21:42

На ста ли се навато Југо. Нису га без везе узели на нисан. Хоце он у сваста да се петља. Понудили му неку добру противуслугу, а он лаком на паре и функције

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАХ

03.01.2017 21:44

ЗАТО СТО НИКО У РС. НЕМА ДАМУ ДА УПРЕ ПРСТОМ. КО ЈЕ ОДГОВОРАН ДА ЈЕ РС ПРЕД БАНКРОТОМ КОЈИ ЦЕ СЕ ПОКАЗАТИ 2018г. ГОДИНЕ ОБИЉЕЗЕНЕ РЕФЕРЕНДУМОМ О ОДЦЈЕПЉЕЊУ ВЈЕРОЈАТНО МАФИЈИ ОДГОВАРА АНАРХИЈА,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Симон Визентал

03.01.2017 21:53

Па овај Јовициц није из СНСД. Био је социјалиста. Одкуд сад ово. Како је могуце да он крије уговор. Бице да је у питању нека забуна или мало зесца трговина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пиле у кучинама

03.01.2017 21:58

Па добро, ако уговор нема продавац, има га ваљда купац. А морао би бити примјерак и код нотара а и у Основном суду Бањалука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србољуб

03.01.2017 22:52

Одлицно за мале акционаре Нема уговора нема продаје Поднијети тузбу за узурпацију тудје ствари.Незаконито лористењ тудје ствари На основу цега и које и саким потписао уговор о закупу простора за новоотворени ресторан Судија приправник лако би досао до уговора ако смије да то ради .Будимо стрпљиви уговор це брзо колати у народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

03.01.2017 23:06

Па зато сто је боска од додика

ОДГОВОРИТЕ
Name

..

04.01.2017 00:13

Имал и то везе са Додиком? Мислим, дје би!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.01.2017 05:31

Па немогу ваљда сви уговори нестати, ја кад правим најобичнији уговор зна се како то хода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уговор

04.01.2017 08:09

Кад се прави уговор о купопродаји направе се најмање два (и три) примјерка. Купац мора да има свој, засто не тразити тамо? Ако је и тај изгубљен онда није ни досло до продаје. Али није то ......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

04.01.2017 08:29

Мистериј је све не само Боска, топлане Бањалуцке , пицин парк, аутопут, зграда владе, рафинерија Брод,давање кредита милијонских и много тога..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.01.2017 12:03

Свеопшта пљачка политичара, тајкуна и банкара. Имају подршку од медјународне заједнице за то. Алати за ово попут судства, инспекција, полиције, геодетске управе, министарстава су ријешени, они постављају своје кадрове.

Name

Не хвалим се

04.01.2017 12:34

Ту сам и ја на снимку како држим слово З међу малим акционарима.Нисам мали акционар али сам их често подржавао и даље ћу их подржавати.Несхватљиво је да испред Боске нема још бивших радника Боске или њихових породица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олафа чекајући

04.01.2017 12:47

Све испитати. Нису мистерија све те приватизације, боље рећи сва та присвајања. Мистерија коју треба расвијетлити је и РЕКЕТ, па опет РЕКЕТ, И наново РЕКЕТ, свуда РЕКЕТ, све наоколо је тај фамозни РЕКЕТ. Који одавно и није мистарија. Никад није ни био. Он је у свим порама, он је дио система. Без рекета нигдје и ни камо. А ОЛАФ-а нема, касни, али доћи ће..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко је недавно отворио ресторан у боски

04.01.2017 13:21

Мозда су они кад су цистили насли један примјерак који је бацен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

катастар

04.01.2017 14:03

Има уговор у катастру у БЛ- Бастион Лоповлука и то је Деурић укњижио, прво на Ђуру а касније ће на Дудуковце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко са Стране

04.01.2017 16:55

Овај Јовициц дјелује невино, али упласено. Зна цовјек с ким има посла. Мафија која влада насим зивотима толико је ојацала да је практицно изнад закона. РС је оуна неријесених убистава и цовјек то зна. Нити да казес да ниси крив, нити да мирно гледас да ти пакују цорку. Одкуд то да њега ставе на тапет. Да није зато сто је Златару Лакиу Луциану Дрекавцу биоједном предсједницки кандидат. Ја би да организујемо комитет да се цовјеку на протестима помогне

ОДГОВОРИТЕ
Name

А социјалисти

05.01.2017 11:31

А када су то лажни социјалисти Петра Ђокића организовали неки протест подршке обичном грађанину као нпр Жељку Вулићу

Name

Савија

04.01.2017 16:57

Овдје се само цека да Санадер оде у затвор. Тад це се наци сви примјерци уговора и питаце с треба ли јос. Цуј нема уговора. Па снимак показује да је уговор потписан. За врат оне који су га потписали. Ваљда је логицно да га они имају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Олафа чекајући

05.01.2017 10:53

Свако има свога санадера. Да не би Олафа ни хрватски Санадер не би заглавио у Реметинац. Стиже Олаф и овамо, препливаће или Уну или Саву или Дрину, али доћи ће. Задржао се али стићи ће, свуда гдје има санадера. А има их и већих и јачих и богатијих и дебљих од хрватског.

Name

СТД

04.01.2017 22:11

Владо Бабиц тајну зна!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

метеор

05.01.2017 12:21

1. овај Јовициц није универзитетски професор. лазно се представља. 2. Јовициц није цлан СП. избацен је из партије 3. зена му није босњакиња вец хрватица. босњакиња му је мајка. 4. по "националном кљуцу" ( по мајци и зени) гурао се и лактао у политици док није "попусио" код свих јер је лазљивац и преварант

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Метеор

05.01.2017 17:07

Ово за Јовицица за мене је изненадјење. Јеси ли сигуран да је то тацно, или лупас.

Name

метеор

07.01.2017 13:07

Наравно да је истина све за јовицица. Ко не вјерује нека провјери.

ОДГОВОРИТЕ