Zašto je 'Boska' i dalje misterija?

Za nekoliko mjeseci navršavaju se dvije godine od kako je Centar javne bezbjednosti Banjaluka podnio izvještaj protiv bivšeg savjetnika u Ministarstvu trgovine i turizma, zbog navodnog nestanka ugovora o prodaji banjalučke Robne kuće „Boska“.

Republika Srpska 03.01.2017 | 19:30
Zašto je 'Boska' i dalje misterija?
Optužnice i dalje nema, pa se nameću pitanja - da li je ugovor namjerno sklonjen kako bi bio prikriven kriminal, a Jovičić optužen da bi pažnja bila skrenuta sa pravih krivaca?

Pronalazak ugovora o privatizaciji Robne kuće "Boska", koji je misteriozno nestao iz Ministarstva trgovine i turizma u martu 2015. godine, nije ni na vidiku. Kao glavnog krivca za nestanak ugovora, policija Republike Srpske je označila banjalučkog univerzitetskog profesora Jugoslava Jovičića.

Međutim, kako je BN televiziji potvrđeno u Okružnom tužilaštvu, policijski izvještaj se i dalje nalazi kod postupajućeg tužioca, a istraga stoji u mjestu.

"U pomenutom predmetu još nije donesena tužilačka odluka. Predmet se nalazi u radu kod postupajućeg tužioca Odjeljenja za privredni i organizovani kriminal i u fazi je istrage."

Zašto ni drugu godinu od podnošenja izvještaja nema ni optužnice ni obustavljanja istrage, pitanje je koje potvrđuje sumnje da je ugovor namjerno sklonjen, kako bi bili prikriveni dokazi o malverzacijama pri prodaji. To što i dalje nema rezultata istrage, odgovara Jugoslav Jovičić, potvrđuje da je kompletan izvještaj protiv njega podnesen kako bi se pažnja javnosti skrenula sa pravih krivaca za ovu aferu.

Jovičić je u Ministarstvu trgovine u turizma radio kao savjetnik od septembra 2012. do marta 2013, dok je sporni ugovor potpisan četiri godine ranije. Jovičić se pita zašto bi on uništavao ili falsifikovao ugovor koji nije ni potpisao, ni ugovarao, niti je učestvovao u njegovoj realizaciji.

Nakon što su saopštili da je ugovor nestao, u resornom Ministarstvu izbjegavaju da odgovore na pitanja novinara o okolnostima nestanka spornog ugovora. Aktuelni ministar trgovine koji je sporni ugovor u ime Vlade Republike Srpske potpisao, na sve načine izbjegava da odgovori na pitanje šta zna o navodnom nestanku ugovora.

Ugovor o prodaji 58% Boske beogradskom konzorcijumu "Zekstra – Delta" potpisan je 2008. godine. Većina obaveza iz ugovora nije ispunjena, a zbog neredovnog plaćanja obaveza, "Boska" je zaradila tužbu IRB-a zbog duga od 15 miliona maraka.

Mali akcionari "Boske" su više puta protestovali tvrdeći da ih je Vlada Republike Srpske prevarila. Sumnjiva privatizacija i nepoštovanje obaveza "Boske" prema Republici Srpskoj, nisu smetali članovima porodice predsjednika Srpske, koji su u ovoj robnoj kući nedavno otvorili luksuzni restoran.



BN televizija

Komentari / 64

Ostavite komentar
Name

Klmnb

03.01.2017 18:41

Koliko je radnika boske glasalo za SNSD?

ODGOVORITE
Name

Igor D. agape

03.01.2017 18:51

SVI

Name

Onako ba, usput

03.01.2017 18:59

Dobro covjek (Jovicic) kaze; kakve on veze ima sa tim ugovorom. Treba vidjeti kako bas njega optuzise za nestanak ugovora. Teoretki, mogao je i on da ga skloni, ali zasto bi. Mozda ga je neko nagovorio ili, ne daj boze, platio da to uradi, ali onda to treba dokazati. Ovako, covjek ni kriv ni duzan vuce se po novinama, a to je ponekad teza optuznica i osuda od one prave. Neko se igra sa ljudskim sudbinama.

Name

FCUK Dodo, the mokey

03.01.2017 19:01

Niko! Ali uskoro ce svi! Kako je krenulo familija Dodik pravi javnu kucu od Boske! Tako da ce sve .urve morati glasati za snsd-OVCE!

Name

He he

03.01.2017 19:03

I svi clanovi njihovih familija.

Name

Zekstra/Delta

03.01.2017 19:04

Za Zekstru i deltu znamo da pripada miljeo beogradske organizovane, kako se ono kaze,.... Imaju li oni jedan primjerak. naravno da nemaju. Pogledajte malo zako o saobracaju i vidite kako su sankcionisani slucajevi kad pocinilac jednog saobracajnog prekrsaja pobjegne sa mjesta dogadjaja. Odmah mu prikace da je bio pod uticajem alkohola. tako treba i ovdje. Ako nema ugovora, ugovaraci su sigurno napravili kriminal. Neka drzava proba da oduzme vlasnistvo nad Boskom od kupaca. Za dva dana ce izaci sa ugovorom. Ali, to niko nece, jer su pravi kupci Boske neki drugi. Pretpostavljamo koji.

Name

Safet Zajko

03.01.2017 19:57

Nije mi jasno sto ovog Jovicica potkacise. Covjek je cestit profesor, familiajran, clan socijalisticke partije, itd. Odredili ga dusmani za odstrel, izgleda

Name

Laki

03.01.2017 22:50

Sve je to dodikovo

Name

Mi Sami

04.01.2017 07:04

Zato sto je Dodik vlasnik.

Name

IRB

04.01.2017 13:20

A gdje je primjerak ugovora (bar ovjerena kopija) koju je IRB sigurno trazila i dobila kad je odobravala kredit. ije valjda i tamo Jovicic umjesao prste.

Name

Kum

03.01.2017 18:48

Mafija

ODGOVORITE
Name

xxl

03.01.2017 21:22

Jugoslav J. je obican prazilik uvlakac u guzicu. Sve sto je postigao je lazno i preko veze. Tata i mama su ga postavili za ambasadora preko Zivka Radisica, Ajanovic ga je postavio za savjetnika jer mu je zena bosnjakinja, Trba mu provjeriti diplome doktorata. On je obicni lazov i ne treba sumnjati da je bio u stanju skloniti ugovor radi svog interesa. Covjek je vrlo kvaran.

Name

lola

03.01.2017 21:33

Bio je kandidat za predsjednika RS ispred socijaldemokrata Lagumdjije ista igranka kao i Komsicem ,kad je izgubio postavljen je za direktora zatvora u izgradnji. Nema te pozicije gdje se taj smrad nije uvlacio. Vrlo los covjek septicka jama. Stace se i njemu u kraj.

Name

RE XXL

03.01.2017 21:39

Kako opisa tog Jovicica. Odkud ti to. Ja ga poznajem kao covjeka o sebi i pri sebi. Mislim da grijesis, ali ne tvrdim.

Name

boba

03.01.2017 18:52

Slika sve govori kad bi svaki dan pričali o ovome bilo bi malo nažalost ovo nam je naša borba dala da pljuju na por.pog.boraca ratn.vojne invalide borce ako ih uopšte ima izgleda da su svi pomrli koja stoka ne može čovjek vjerovati AKO NE KO VOLI OVAKVU PRLJAVU REP. SRPSKU ALAL MU VJERA

ODGOVORITE
Name

Baba

03.01.2017 20:39

Tako je dite moje

Name

A Arhiva

03.01.2017 19:01

Jedan tako vazan ugovor ide na nekoliko razlicitih adresa, od ojih je jedna "ARHIVA". Sta je sa primjerkom koji je otisao u arhivu. ije valjda i njega pojela maca.

ODGOVORITE
Name

ACHTUNG DICHTUNG

03.01.2017 19:06

Dodik, Mišković, Đurić....šta nije jasno? Sektaši masonski.

ODGOVORITE
Name

Look

04.01.2017 09:31

Ova dvojica BG tajkuna "kupili" Bosku za našeg Baju, za uslugu dobili svoj procenat (mi platili iz budžeta i kroz nevraćeni kredit IRB-a). Da nije tako pokazali bi dokument o vlasništvu do sad.

Name

Eh

03.01.2017 19:06

Da je one vlasti iz onog rata...za jabuku bi bili streljani, a za Bosku objeseni o prvi kesten, do ujutru.

ODGOVORITE
Name

Владо Бања Лука

03.01.2017 19:08

Прави власници Боске су и дан-данас мали акционари којима је власништво са 52% волшебно смањено на неких 30-так %. Када је Додиков режим то урадио, онда је прешао на другу фазу ове невјероватне пљачкашке приватизације, а то је предаја/продаја Боске Мишковићу и Ђурићу, уствари, Додиковој ћерки. Да одговорим некима који кажу да су Боскини радници гласали за СНСД и ДНС: неки можда и јесу, али се многи данас боре против Додиковог режима тако што воде судске поступке против Боске тражећи своја права, неисплаћене плате, отпремнине и дионице. Наравно, корумпирани бањалучки судови и судије-јајаре су листом на страни Боске, а против правде, права и радника...

ODGOVORITE
Name

Kako je pobjedio snsd?

03.01.2017 20:04

SNSD je pobijedio u Banja Luci zahvaljujući najviše čobanima iz Glamoča,Petrovca,Šipova,Mrkonjića,Drvara,Laktaša

Name

Cezar

03.01.2017 20:39

Boska je drustvena imovina, i to izgradjena od samodoprinosa. Sve ove lopovske privatizacije moraju biti ponistene i sve vraceno u vlasnistvo naroda. Inace nemam mista protiv privatne svojine, ali koju je vlasnik zaradio svojim rukama.

Name

Mali akcionari vlasnici 100% Boske

04.01.2017 08:01

Boska nije društvena imovina. Boska je napravljena kreditom preko 800 radnika,koji su , da bi što prije isplatili taj kredit imali minimalne plate, radi čega sada imaju mizerne penzije. Radnici Boske su, između ostalog, poslije naredbe odozgo za potrebe zimske olimpijade u Sarajevu napravili robnu kuću Sarajka, novcem Boske, robom iz Boske, radnici iz Boske su uveli radnike Sarajke u posao ... Boska je finansirala mnoge organizacije iz oblasti sporta,kulture, finansirali su mnoge pojedinačne manifestacije ... uspjeh Bokserskog kluba Slavija je dobrim dijelom zasnovan na sredstvima Boske, o čemu može svjedočiti i olimpijski šampion, gospodin Ante Josipović ... Za model pretvaranja društvenog u privatno , odnosno mješovito vlasništvo, tadašnji premijer Ante Marković je odabrao radničko akcionarstvo , model koji se zove ESOP (od 2006. godine je jedan od oblika privatizacije i u novom Zakonu o privatizaciji RS). Na zboru radnika Boske je odlučeno da se upiše maksimalna iznos dionica i da se taj iznos uplati što prije - radnici su sa 31.12.1992. godine uplatili svih 67,8% upisanih dionica . Od rata do pljačkaške privatizacije, Boska je bila kasa za pomoć političarima. Kao dominantan objekat u centru Banja Luke i orjentir svim krkanima, Boska je postala centralna meta za pljačkašku privatizaciju. Jedini problem su predstavljali mali akcionari - njih 876 radnika koji su vlasnici 67,8% kapitala i preko 1000 građana koji su u Bosku uložili svoje vaučere - opet se u najvećem broju radilo u radnicima Boske i članovima njihovih porodica - sa tim vaučerima , opet bi imali 100% vlasništva. Onda na scenu stupa zločinačka organizacija, koja je dobrim dijelom zahvalna za uništavanje privrede Republike Srpske - Direkcija za privatizaciju RS,koja kapital internih dioničara - malih akcionara svodi na oko 8% kapitala , što sa uloženim vaučerima male akcionare svodi na oko 16% kapitala. Mišković, Đurić i politika su imali svog favorita za direktora, a to nije bio tadašnji i sadašnji direktor Dakić Ljubomir, koji je svoju karijeru rukovodioca skolonog nezakonitim radnjama započeo u ozloglašenoj Finehouse Group, poznatoj po pljački preko 250 miliona KM stare devizne štednje i uništavanju više desetina preduzeća. Dakiću je za predogovore trebao kec u rukavu i našao ga je u tužbi radnika-malih akcionara protiv Republike Srpske, Boske, Direkcije za privatizaciju ... Dakić je dao pare Sindikalnoj organizaciji Boske i platio advokata koji je sačinio tužbu toliko argumentovanu da se po njoj ne samo da se vlasništvo nad Boskom mora vratiti malim akcionarima, već se mnogi moraju odmah uhapsiti i najstrožije sankcionisati. Dakić je u pregovorima sa Miškovićem , Đurićem i Politikom rekao - ili ja doživotni direktor , a vama doživono hapanje miliona Evra ili Boska njenim stvarnim vlasnicima, od čega koristi nećete imati ni vi ni ja. Boska će opet biti vlasništvo malih akcionara, a korist od toga će imati i mali akcionari, i Banja Luka i RS i ... Dogovoreno je da Dakić bude direktor, da omogućava nesmetanu pljačku i da se na tužbu zaboravi. Mali akcionari su požurnice za postupanje po njihovoj tužbi počeli pisati još 2010. godine, po toj tužbi , podnesenoj marta 2008.godine do sada nije zakazano čak ni pripremno ročište . Biće i ispitivanja porijekla imovine i nacionalizacije i konfiskacije i ...

Name

virus

05.01.2017 18:41

Ebote sta sve ovi iz Boske napravise i na kraju i pored minimalnih plata skupise za vecinu akcija.Ovde svi muljaju svasta ili u narodu je.e lud zbunjenog.

Name

antivirus

06.01.2017 10:59

Virus mješavina drskog , bezobraznog, ludog i zbunjenog

Name

Manojlo Cvoric

03.01.2017 19:11

Ja mislim da su ovog Jovicica nasli kao zrtveno janje. po onoj : "da visi pedro". Kakve bi on veze mogao imati sa ugovorom osim ako mu neko nije naredio da ga izuzme. Ali onda bi on to sam trebao da kaze. Ali, eto nece, ili ne zna. A mozda se i dogovorio sa nalogodavcem. mada ne vjerujem

ODGOVORITE
Name

ZELJKA BIJELA CIMZA

03.01.2017 19:39

Sve je legalno ako se fokusiramo na stvari koje nisu trivijalne a mogu da budu jako bitne jer samo spinovanjem i razvojem medunarodnih odnosa bi bilo dobro da bijele cimze mogu uci ponovo u modu. Stoga spinujmo spinujmo spinujmo do zore! Ako me iko razumije!

ODGOVORITE
Name

Mikajlo M

03.01.2017 19:58

Au, ako je ovaj Jugosla upetljan. Nema gdje ga nije bilo. Bio cak protivkandidat dodiku za predsjednika. Odkud on sad tamo pomocnik nekog ministra a ko je profesor. Pare su cudo. para vrti gdje burgija nece

ODGOVORITE
Name

mali, ali kocoperan

03.01.2017 20:02

Ugovor se potpisuje u najmanje 6 primjeraka. Gdje je ostalih 5. Koga vi grebete u zdrav mozak. Jedan od ugovora mora izaci na svjetlo dana. A gdje se vlasnistvo upisivalo. Pa valjda tamo ima jedan primjerak. Ako nema, znaci da su uknjizili vlasnistvo bez ugovora i onda to vlasnistvo treba vratiti starim vlasnicima. Tj. drzavi i malim akcionarima.

ODGOVORITE
Name

re mali

04.01.2017 05:28

Evo čovjek je vrlo jednostavnosve objasnio. Eh da je ostalo malo Titine drzave to bih jedan policajac pozornik riješio za sat vremena.

Name

Farmaland i Kina

03.01.2017 20:14

Nezna se ko je ubio Milana Vukelica a da se znako je ukrao ugovor o Boski. Nezavisnost bi nas spasila svih odgovora i odgovornosti.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

03.01.2017 20:57

Zna se ko je ubio Milna Vukelića samo se to neće objaviti dok se ne promijeni vlast. Tad će i odgovarati.

Name

DNK

03.01.2017 20:19

Samo edna u nizu Dodikovih mafijaških igrica sa narodnim parama!

ODGOVORITE
Name

Srbin

03.01.2017 20:27

Slika govori vise od hiljadu rijeci.

ODGOVORITE
Name

Banjalucanin

03.01.2017 20:42

Sjecam se dobro kad je Milorad Dodik u NSRS izjavio da su poslanici izglasali privatizaciju Boske. I treba ih sve strpati u zatvor. I njega naravno.

ODGOVORITE
Name

Semberac

03.01.2017 21:05

A ovaj sto je potposao ima amneziju pa nezna sta je potpisao,ali sad imamo tiramisu i susi napredujemo opasno,e tesko nama majko mila!

ODGOVORITE
Name

Čovjek

03.01.2017 21:13

Slika sve govori , a narod ne vjeruje svojim očima i glasa kako glasa Alal vera.

ODGOVORITE
Name

Mile lopov

03.01.2017 21:22

Boska je misterija da bi restoran Dodikovih mezimica mogao opusteno da radi. Cekaju da pomre vecina jadnih postenih radnika bivse robne kuce Boska, kako bi se to moglo fino provesti kroz knjige i upisati na mezimice. Dodik je capo mafije.

ODGOVORITE
Name

pitam se

03.01.2017 21:30

KAKO LJUDI NE PREPOZNAJU LOPOVSKI OSMJEH "tipa" NA OVOM VIDEO NASLOVU - E NJEGOVA CE NA KRAJU DA BUDE BOSKA ; SVI OVI MAFIJASI SEKTASI KORUPTERI KUMOVI I KOJEKAKVE OJ*BINE CE DA "NESTANU" I ON CE DA POSTANE "VLASNIK"- zivi bili pa vidjeli ?????

ODGOVORITE
Name

Bidzo

03.01.2017 21:40

Odkud u igri taj Jugoslav. Bio je ambasador u njemackoj ili tako nesto slicno. zasto covjeka uvlace u njihove prljave igre.

ODGOVORITE
Name

Cica Maca

03.01.2017 21:42

Na sta li se navato Jugo. Nisu ga bez veze uzeli na nisan. Hoce on u svasta da se petlja. Ponudili mu neku dobru protivuslugu, a on lakom na pare i funkcije

ODGOVORITE
Name

STRAH

03.01.2017 21:44

ZATO STO NIKO U RS. NEMA DAMU DA UPRE PRSTOM. KO JE ODGOVORAN DA JE RS PRED BANKROTOM KOJI CE SE POKAZATI 2018g. GODINE OBILJEZENE REFERENDUMOM O ODCJEPLJENJU VJEROJATNO MAFIJI ODGOVARA ANARHIJA,

ODGOVORITE
Name

Simon Vizental

03.01.2017 21:53

Pa ovaj Jovicic nije iz SNSD. Bio je socijalista. Odkud sad ovo. Kako je moguce da on krije ugovor. Bice da je u pitanju neka zabuna ili malo zesca trgovina

ODGOVORITE
Name

Pile u kučinama

03.01.2017 21:58

Pa dobro, ako ugovor nema prodavac, ima ga valjda kupac. A morao bi biti primjerak i kod notara a i u Osnovnom sudu Banjaluka.

ODGOVORITE
Name

srboljub

03.01.2017 22:52

Odlicno za male akcionare Nema ugovora nema prodaje Podnijeti tuzbu za uzurpaciju tudje stvari.Nezakonito loristenj tudje stvari Na osnovu cega i koje i sakim potpisao ugovor o zakupu prostora za novootvoreni restoran Sudija pripravnik lako bi dosao do ugovora ako smije da to radi .Budimo strpljivi ugovor ce brzo kolati u narodu

ODGOVORITE
Name

Milan

03.01.2017 23:06

Pa zato sto je boska od dodika

ODGOVORITE
Name

..

04.01.2017 00:13

Imal i to veze sa Dodikom? Mislim, dje bi!!

ODGOVORITE
Name

Milan

04.01.2017 05:31

Pa nemogu valjda svi ugovori nestati, ja kad pravim najobičniji ugovor zna se kako to hoda.

ODGOVORITE
Name

Ugovor

04.01.2017 08:09

Kad se pravi ugovor o kupoprodaji naprave se najmanje dva (i tri) primjerka. Kupac mora da ima svoj, zasto ne traziti tamo? Ako je i taj izgubljen onda nije ni doslo do prodaje. Ali nije to ......

ODGOVORITE
Name

Xxx

04.01.2017 08:29

Misterij je sve ne samo Boska, toplane Banjalucke , picin park, autoput, zgrada vlade, rafinerija Brod,davanje kredita milijonskih i mnogo toga..

ODGOVORITE
Name

Dragan

04.01.2017 12:03

Sveopšta pljačka političara, tajkuna i bankara. Imaju podršku od medjunarodne zajednice za to. Alati za ovo poput sudstva, inspekcija, policije, geodetske uprave, ministarstava su riješeni, oni postavljaju svoje kadrove.

Name

Ne hvalim se

04.01.2017 12:34

Tu sam i ja na snimku kako držim slovo Z među malim akcionarima.Nisam mali akcionar ali sam ih često podržavao i dalje ću ih podržavati.Neshvatljivo je da ispred Boske nema još bivših radnika Boske ili njihovih porodica

ODGOVORITE
Name

Olafa čekajući

04.01.2017 12:47

Sve ispitati. Nisu misterija sve te privatizacije, bolje reći sva ta prisvajanja. Misterija koju treba rasvijetliti je i REKET, pa opet REKET, I nanovo REKET, svuda REKET, sve naokolo je taj famozni REKET. Koji odavno i nije mistarija. Nikad nije ni bio. On je u svim porama, on je dio sistema. Bez reketa nigdje i ni kamo. A OLAF-a nema, kasni, ali doći će..

ODGOVORITE
Name

Ko je nedavno otvorio restoran u boski

04.01.2017 13:21

Mozda su oni kad su cistili nasli jedan primjerak koji je bacen.

ODGOVORITE
Name

katastar

04.01.2017 14:03

Ima ugovor u katastru u BL- Bastion Lopovluka i to je Deurić uknjižio, prvo na Đuru a kasnije će na Dudukovce

ODGOVORITE
Name

Neko sa Strane

04.01.2017 16:55

Ovaj Jovicic djeluje nevino, ali uplaseno. Zna covjek s kim ima posla. Mafija koja vlada nasim zivotima toliko je ojacala da je prakticno iznad zakona. RS je ouna nerijesenih ubistava i covjek to zna. Niti da kazes da nisi kriv, niti da mirno gledas da ti pakuju corku. Odkud to da njega stave na tapet. Da nije zato sto je Zlataru Lakiu Lucianu Drekavcu biojednom predsjednicki kandidat. Ja bi da organizujemo komitet da se covjeku na protestima pomogne

ODGOVORITE
Name

A socijalisti

05.01.2017 11:31

A kada su to lažni socijalisti Petra Đokića organizovali neki protest podrške običnom građaninu kao npr Željku Vuliću

Name

Savija

04.01.2017 16:57

Ovdje se samo ceka da Sanader ode u zatvor. Tad ce se naci svi primjerci ugovora i pitace s treba li jos. Cuj nema ugovora. Pa snimak pokazuje da je ugovor potpisan. Za vrat one koji su ga potpisali. Valjda je logicno da ga oni imaju.

ODGOVORITE
Name

Olafa čekajući

05.01.2017 10:53

Svako ima svoga sanadera. Da ne bi Olafa ni hrvatski Sanader ne bi zaglavio u Remetinac. Stiže Olaf i ovamo, preplivaće ili Unu ili Savu ili Drinu, ali doći će. Zadržao se ali stići će, svuda gdje ima sanadera. A ima ih i većih i jačih i bogatijih i debljih od hrvatskog.

Name

STD

04.01.2017 22:11

Vlado Babic tajnu zna!!!

ODGOVORITE
Name

meteor

05.01.2017 12:21

1. ovaj Jovicic nije univerzitetski profesor. lazno se predstavlja. 2. Jovicic nije clan SP. izbacen je iz partije 3. zena mu nije bosnjakinja vec hrvatica. bosnjakinja mu je majka. 4. po "nacionalnom kljucu" ( po majci i zeni) gurao se i laktao u politici dok nije "popusio" kod svih jer je lazljivac i prevarant

ODGOVORITE
Name

Re Meteor

05.01.2017 17:07

Ovo za Jovicica za mene je iznenadjenje. Jesi li siguran da je to tacno, ili lupas.

Name

meteor

07.01.2017 13:07

Naravno da je istina sve za jovicica. Ko ne vjeruje neka provjeri.

ODGOVORITE