Откривен идентитет крвника из Истанбула

Турска полиција коначно је идентификовала убицу из Истанбула. Реч је о човеку по имену Иакхе Машрапов, милитант Исламске државе пореклом из Киргистана.

Свијет 03.01.2017 | 12:33
Откривен идентитет крвника из Истанбула
Према писању "Хуријета", Машрапов је у Турску из родне земље дошао 20. новембра, повевши супругу и двоје деце са собом.

Преко Анкаре стигао је у град Коњу, где је изнајмио стан за 1.100 турских лира (око 350 евра). Супругу и децу оставио је у турској престоници, рекавши да се у Коњу упутио како би пронашао посао.



Из тог града за Истанбул се упућује 29. децембра, а само два дана касније извршава масакр у ноћном клубу "Реина". Полиција је веома брзо пронашла његову супругу, која је рекла да није имала појма да јој је муж радикални терориста, све до момента када је угледала његову слику на телевизији.

Претходно су се полицији јавиле комшије које су живеле у згради у којој је Машрапов изнајмио стан.

На снимку који је објавила турска полиција се види наводни нападач како се снима на тргу Таксим, али није јасно да ли је снимак направљен пре или после напада у клубу "Реина". Машрапов је и даље у бекству.

Турска полиција објавила је претходно "селфи" видео-снимак Машрапова који је, према мишљењу аналитичара и безбедоносних стручњака "добро обучени професионалац, терориста који је технике убијања научио борећи се у редовима Исламске државе у Сирији".

Експерти: Убица је професионалац

Лист "Дејли" на енглеском језику пренео је речи експерта за борбу против тероризма Абдулаха Агара да начин на који је нападач деловао показује да је "он апсолутно убица и да је вероватно убијао и раније".

- Нападач је одлучан, самопоуздан, практичан, хладнокрвни експерт који зна како да постигне резултате. Он је вероватно испаљивао метке у правим зонама сукоба - рекао је Агар.



"Хуријет", такође, пише да се нападач борио са џихадистима Исламске државе у Сирији и да користи технике које је тамо научио. Лист наводи и да је терориста показао да је добро обучен за коришћење оружја и подсећа да је Исламска држава преузела одговорност за напад.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар