Otkriven identitet krvnika iz Istanbula

Turska policija konačno je identifikovala ubicu iz Istanbula. Reč je o čoveku po imenu Iakhe Mašrapov, militant Islamske države poreklom iz Kirgistana.

Svijet 03.01.2017 | 12:33
Otkriven identitet krvnika iz Istanbula
Prema pisanju "Hurijeta", Mašrapov je u Tursku iz rodne zemlje došao 20. novembra, povevši suprugu i dvoje dece sa sobom.

Preko Ankare stigao je u grad Konju, gde je iznajmio stan za 1.100 turskih lira (oko 350 evra). Suprugu i decu ostavio je u turskoj prestonici, rekavši da se u Konju uputio kako bi pronašao posao.



Iz tog grada za Istanbul se upućuje 29. decembra, a samo dva dana kasnije izvršava masakr u noćnom klubu "Reina". Policija je veoma brzo pronašla njegovu suprugu, koja je rekla da nije imala pojma da joj je muž radikalni terorista, sve do momenta kada je ugledala njegovu sliku na televiziji.

Prethodno su se policiji javile komšije koje su živele u zgradi u kojoj je Mašrapov iznajmio stan.

Na snimku koji je objavila turska policija se vidi navodni napadač kako se snima na trgu Taksim, ali nije jasno da li je snimak napravljen pre ili posle napada u klubu "Reina". Mašrapov je i dalje u bekstvu.

Turska policija objavila je prethodno "selfi" video-snimak Mašrapova koji je, prema mišljenju analitičara i bezbedonosnih stručnjaka "dobro obučeni profesionalac, terorista koji je tehnike ubijanja naučio boreći se u redovima Islamske države u Siriji".

Eksperti: Ubica je profesionalac

List "Dejli" na engleskom jeziku preneo je reči eksperta za borbu protiv terorizma Abdulaha Agara da način na koji je napadač delovao pokazuje da je "on apsolutno ubica i da je verovatno ubijao i ranije".

- Napadač je odlučan, samopouzdan, praktičan, hladnokrvni ekspert koji zna kako da postigne rezultate. On je verovatno ispaljivao metke u pravim zonama sukoba - rekao je Agar.



"Hurijet", takođe, piše da se napadač borio sa džihadistima Islamske države u Siriji i da koristi tehnike koje je tamo naučio. List navodi i da je terorista pokazao da je dobro obučen za korišćenje oružja i podseća da je Islamska država preuzela odgovornost za napad.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar