Снијег проузроковао проблеме возачима

Снијег који је јутрос почео падати широм Републике Српске и Босне и Херцеговине узроковао је велике проблеме у саобраћају. Забиљежене су саобраћајне незгоде узроковане условима за вожњу.

Босна и Херцеговина 03.01.2017 | 10:42
Снијег проузроковао проблеме возачима
Због слијетања теретног возила са коловоза у мјесту Рекавице на магистралном путу Бањалука-Црна Ријека саобраћај се одвија наизмјеничним пропуштањем возила, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Једна саобраћајна трака у функцији је и у мјесту Лишњана на магистралном путу Прњавор-Бањалука.

На овој дионици пута саобраћај се одвија успорено.

У Бањалуци је јутрос екипа БН телевизије забиљежила и саобраћајну незгоду, нешто прије 9:00 часова, у улици Краља Петра И Карађорђевића, код зграде Владе Српске, која је проузроковала материјалну штету, а засад нема информација о повријеђеним лицима.



У незгоди је учествовао аутобус градског „Аутопревоза", који је усред веће количине снијега „склизнуо" са коловоза и том приликом оштетио један од многобројних стубова градске расвјете у близини сједишта Владе Српске.

Сви магистрални и регионални путеви мреже дуге 330 километара коју одржава предузеће "Бијељина-пут" су очишћени, проходни и ни на једној дионици нема застоја у саобраћају, рекао је Срни директор предузећа Немања Тољ.

"Са првим падавинама јутрос око 3.00 часа почели смо са чишћењем, укључили свих 16 екипа", навео је Тољ.

Он је додао да ће путеви поново бити посути током ноћи да би се спријечило стварање поледице на коловозима.

Међутим, саобраћајна незгода забиљежена је јутрос у центру Бијељине, када је путничко возило марке "голф", око 9:00 часова, слетјело је у канал "Дашница", потврђено је из ЦЈБ Бијељина.



Према незваничним информацијама у овом инциденту нема повријеђених.

Сви магистрални и регионални путеви на подручју Приједора су проходни, рекао је Срни шеф Службе одржавања путева у предузећу "Приједорпутеви" Дарко Радаковић.

"Снијег је почео да пада ноћас и наше екипе су на терену. Одржавамо мрежу од 500 километара магистралних и регионалних путева на подручју Приједора и саобраћај се одвија без потешкоћа", навео је Радаковић.

Он каже да су машине овог предузећа ноћас и јутрос чистиле магистралне и регионалне путеве првог приоритета, док ће макадамски регионални путеви бити очишћени у току дана, а таквих је око 70 километара.

"Регионални путеви првог приоритета су прометнији правци којима редовно саобраћа и јавни превоз, попут праваца ка Мраковици, Љубији и слично", додао је Радаковић.

Градске улице у Приједору одржава предузеће "Комуналне услуге", а сеоске и локалне путеве извођачи радова које је ангажовала градска управа - приватна предузећа "Роквић" и "Марјановић".

"На терену смо од 3.00 часа и чистимо улице и тротоаре по приоритетима који су усаглашени са надлежним градским органом. Сви путеви су проходни", рекао је шеф зимске службе "Комуналних услуга" Драган Петровић.

Према подацима Хидрометеоролошког завода Републике Српске, у Приједору јутрос температура ваздуха износи минус један Целзијусов степен, а висина снијега је два центиметра, док је на Козари температура минус два степена Целзијусова, а висина снијега 14 центиметара.

Један пјешак повријеђен је јутрос у саобраћајној незгоди у сарајевском насељу Неџарићи.

Незгода се догодила јутрос у 7.30 часова када је путнички аутомобил ударио пјешака, а потом завршио на шинама, речено је у МУП-у Кантона Сарајево.

Степен повреда пјешака није познат, а полиција је на терену и врши увиђај.

Трамвајски саобраћај је због ове несреће кратко био обустављен.

Сњежне падавине јутрос су возачима у Кантону Сарајево створиле велике проблеме.

На магистралном путу Прњавор-Бањалука, у мјесту Лишња, и даље је потпуно обустављен саобраћај због саобраћајне незгоде која се догодила рано јутрос када су се сударила два теретна возила, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Незгода се догодила у 4.30 сата, а с обзиром на лоше временске услове и снијег који пада, алтернативних праваца нема. Из АМС апелују да возачи буду стрпљиви до завршетка полицијског увиђаја и уклањања возила са пута.

Због снијега на коловозу успорено и отежано саобраћа се у већем дијелу БиХ. Издвајамо путне правце: Кључ-Босански Петровац-Бихаћ, Цазин-Велика Кладуша, Бихаћ-Босанска Крупа, Дрвар-Босанско Грахово-Ливно, Купрес-Шуица, Гламоч-Мркоњић Град, Доњи Вакуф-Травник, Олово-Кладањ и Тузла-Орашје.

Посебан опрез због снијежних падавина савјетујемо и на дионици аутопута А-1 Тарчин-Зеница. Учестали су одрони земље или камења, а посебну пажњу скрећемо на дионицама које пролазе кроз усјеке. Екипе путних служби интервенишу на свим мјестима гдје је то неопходно, тако да су сви путни правци за сада проходни.

Вечерас до поноћи, забрањен је превоз експлозивних материја на подручју ФБиХ.

Актуелни радови на подручју Хрватске, током дана успоравају одвијање саобраћаја на граничним прелазима Брод-Славонски Брод и Орашје-Жупања. Задржавања на осталим граничним прелазима нису дужа од 30 минута.

из БиХАМК-а апелују на возаче да возе максимално опрезно, као и да на пут не крећу без зимске опреме, чије је посједовање законски обавезно за све категорије возила.

(БН телевизија/Срна/АМС)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Гооол

03.01.2017 09:31

Египатска со не ради своје? Или је путари не требају ни сипати, довољно је било само да је купе? Да ли је директор Путева Нешић ријешио приједорски чвор Чорокало-Марјановић?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.01.2017 10:13

Ако на просјечну плату од 850 КМ иду казне од 400-1000 КМ за саобраћајне прекршаје, колику казну треба да добију путари са милионским обртима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

бн

03.01.2017 10:41

Е што се тиче бијељина пута... они више немају ни ским ни с чим чистити они су у тоталном расулу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опа

03.01.2017 11:28

Па шта би са њима? Ко ће их мијењати ако нестану?

Name

Ре

03.01.2017 12:11

Нек се народ организује лопате у саке и нека цисте снијег. Мора да их је изненадио и Јануару као и обицно.

Name

Хиперион

03.01.2017 13:00

У Фочи градске главоње нису се сјетиле ни да упале ниједну једину масину да оцисте ни узи дио града лопату соли нису бацили

ОДГОВОРИТЕ
Name

кртола

03.01.2017 16:57

Мене је снег изненадио сто је сада пао ја сам оцекивао да падне у мају

ОДГОВОРИТЕ