Snijeg prouzrokovao probleme vozačima

Snijeg koji je jutros počeo padati širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine uzrokovao je velike probleme u saobraćaju. Zabilježene su saobraćajne nezgode uzrokovane uslovima za vožnju.

Bosna i Hercegovina 03.01.2017 | 10:42
Snijeg prouzrokovao probleme vozačima
Zbog slijetanja teretnog vozila sa kolovoza u mjestu Rekavice na magistralnom putu Banjaluka-Crna Rijeka saobraćaj se odvija naizmjeničnim propuštanjem vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Jedna saobraćajna traka u funkciji je i u mjestu Lišnjana na magistralnom putu Prnjavor-Banjaluka.

Na ovoj dionici puta saobraćaj se odvija usporeno.

U Banjaluci je jutros ekipa BN televizije zabilježila i saobraćajnu nezgodu, nešto prije 9:00 časova, u ulici Kralja Petra I Karađorđevića, kod zgrade Vlade Srpske, koja je prouzrokovala materijalnu štetu, a zasad nema informacija o povrijeđenim licima.



U nezgodi je učestvovao autobus gradskog „Autoprevoza", koji je usred veće količine snijega „skliznuo" sa kolovoza i tom prilikom oštetio jedan od mnogobrojnih stubova gradske rasvjete u blizini sjedišta Vlade Srpske.

Svi magistralni i regionalni putevi mreže duge 330 kilometara koju održava preduzeće "Bijeljina-put" su očišćeni, prohodni i ni na jednoj dionici nema zastoja u saobraćaju, rekao je Srni direktor preduzeća Nemanja Tolj.

"Sa prvim padavinama jutros oko 3.00 časa počeli smo sa čišćenjem, uključili svih 16 ekipa", naveo je Tolj.

On je dodao da će putevi ponovo biti posuti tokom noći da bi se spriječilo stvaranje poledice na kolovozima.

Međutim, saobraćajna nezgoda zabilježena je jutros u centru Bijeljine, kada je putničko vozilo marke "golf", oko 9:00 časova, sletjelo je u kanal "Dašnica", potvrđeno je iz CJB Bijeljina.



Prema nezvaničnim informacijama u ovom incidentu nema povrijeđenih.

Svi magistralni i regionalni putevi na području Prijedora su prohodni, rekao je Srni šef Službe održavanja puteva u preduzeću "Prijedorputevi" Darko Radaković.

"Snijeg je počeo da pada noćas i naše ekipe su na terenu. Održavamo mrežu od 500 kilometara magistralnih i regionalnih puteva na području Prijedora i saobraćaj se odvija bez poteškoća", naveo je Radaković.

On kaže da su mašine ovog preduzeća noćas i jutros čistile magistralne i regionalne puteve prvog prioriteta, dok će makadamski regionalni putevi biti očišćeni u toku dana, a takvih je oko 70 kilometara.

"Regionalni putevi prvog prioriteta su prometniji pravci kojima redovno saobraća i javni prevoz, poput pravaca ka Mrakovici, LJubiji i slično", dodao je Radaković.

Gradske ulice u Prijedoru održava preduzeće "Komunalne usluge", a seoske i lokalne puteve izvođači radova koje je angažovala gradska uprava - privatna preduzeća "Rokvić" i "Marjanović".

"Na terenu smo od 3.00 časa i čistimo ulice i trotoare po prioritetima koji su usaglašeni sa nadležnim gradskim organom. Svi putevi su prohodni", rekao je šef zimske službe "Komunalnih usluga" Dragan Petrović.

Prema podacima Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, u Prijedoru jutros temperatura vazduha iznosi minus jedan Celzijusov stepen, a visina snijega je dva centimetra, dok je na Kozari temperatura minus dva stepena Celzijusova, a visina snijega 14 centimetara.

Jedan pješak povrijeđen je jutros u saobraćajnoj nezgodi u sarajevskom naselju Nedžarići.

Nezgoda se dogodila jutros u 7.30 časova kada je putnički automobil udario pješaka, a potom završio na šinama, rečeno je u MUP-u Kantona Sarajevo.

Stepen povreda pješaka nije poznat, a policija je na terenu i vrši uviđaj.

Tramvajski saobraćaj je zbog ove nesreće kratko bio obustavljen.

Snježne padavine jutros su vozačima u Kantonu Sarajevo stvorile velike probleme.

Na magistralnom putu Prnjavor-Banjaluka, u mjestu Lišnja, i dalje je potpuno obustavljen saobraćaj zbog saobraćajne nezgode koja se dogodila rano jutros kada su se sudarila dva teretna vozila, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Nezgoda se dogodila u 4.30 sata, a s obzirom na loše vremenske uslove i snijeg koji pada, alternativnih pravaca nema. Iz AMS apeluju da vozači budu strpljivi do završetka policijskog uviđaja i uklanjanja vozila sa puta.

Zbog snijega na kolovozu usporeno i otežano saobraća se u većem dijelu BiH. Izdvajamo putne pravce: Ključ-Bosanski Petrovac-Bihać, Cazin-Velika Kladuša, Bihać-Bosanska Krupa, Drvar-Bosansko Grahovo-Livno, Kupres-Šuica, Glamoč-Mrkonjić Grad, Donji Vakuf-Travnik, Olovo-Kladanj i Tuzla-Orašje.

Poseban oprez zbog sniježnih padavina savjetujemo i na dionici autoputa A-1 Tarčin-Zenica. Učestali su odroni zemlje ili kamenja, a posebnu pažnju skrećemo na dionicama koje prolaze kroz usjeke. Ekipe putnih službi intervenišu na svim mjestima gdje je to neophodno, tako da su svi putni pravci za sada prohodni.

Večeras do ponoći, zabranjen je prevoz eksplozivnih materija na području FBiH.

Aktuelni radovi na području Hrvatske, tokom dana usporavaju odvijanje saobraćaja na graničnim prelazima Brod-Slavonski Brod i Orašje-Županja. Zadržavanja na ostalim graničnim prelazima nisu duža od 30 minuta.

iz BiHAMK-a apeluju na vozače da voze maksimalno oprezno, kao i da na put ne kreću bez zimske opreme, čije je posjedovanje zakonski obavezno za sve kategorije vozila.

(BN televizija/Srna/AMS)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Goool

03.01.2017 09:31

Egipatska so ne radi svoje? Ili je putari ne trebaju ni sipati, dovoljno je bilo samo da je kupe? Da li je direktor Puteva Nešić riješio prijedorski čvor Čorokalo-Marjanović?

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.01.2017 10:13

Ako na prosječnu platu od 850 KM idu kazne od 400-1000 KM za saobraćajne prekršaje, koliku kaznu treba da dobiju putari sa milionskim obrtima?

ODGOVORITE
Name

bn

03.01.2017 10:41

E što se tiče bijeljina puta... oni više nemaju ni skim ni s čim čistiti oni su u totalnom rasulu

ODGOVORITE
Name

Opa

03.01.2017 11:28

Pa šta bi sa njima? Ko će ih mijenjati ako nestanu?

Name

Re

03.01.2017 12:11

Nek se narod organizuje lopate u sake i neka ciste snijeg. Mora da ih je iznenadio i Januaru kao i obicno.

Name

Hiperion

03.01.2017 13:00

U Foči gradske glavonje nisu se sjetile ni da upale nijednu jedinu masinu da ociste ni uzi dio grada lopatu soli nisu bacili

ODGOVORITE
Name

krtola

03.01.2017 16:57

Mene je sneg iznenadio sto je sada pao ja sam ocekivao da padne u maju

ODGOVORITE