Видео - Догодило се на данашњи дан: Стаирwаy то хеавен...!

Ајброкс парк и излаз број 13 - црна рупа британског фудбала... Данас се навршава 46 година од последње и највеће трагедије на чувеном стадиону.

Фудбал 02.01.2017 | 23:20
Видео - Догодило се на данашњи дан: Стаирwаy то хеавен...!
Излаз број 13 и степениште испод њега на стадиону Глазгов Ренџерса – црна рупа британског фудбала, другог дана јануара 1971. године прогутала је 66 људи! 

Ренџерс и Селтик играли су један од  својих чувених дерби мечева. Све до 89. минута није било голова, а онда су гости повели са 1:0. Неколико хиљада навијача домаћег тима кренуло је истог момента ка излазу број 13. Људи су волели кроз та врата да пролазе јер су тако били најближе станици метроа Копланд...

Али домаћи тим одмах пошто је кренуо са центра стиже до изједначења и на тим великим степеницама које воде до излаза/улаза број 13 креће борба за сваки удах и чист поглед ка небу. Судар оних који су јурнули да се врате на трибине и оних који су и даље ишли ка излазу био је страшан. Вриска и тај талас људских тела што је носио све пред собом трајали су предуго. Угушених и прегажених било је на све стране. Страдало је много деце. Најмлађи - Најџел Патрик Пикап (8) из Ливерпула који пао са рамена свога оца.

Црни биланс – 66 мртвих и преко 200 теже или лакше повређених.



Ова трагедија последња је у низу која се догодила на чувеном Ајброкс парку. Априла 1902. током утакмице Шкотске и Енглеске пропала је велика дрвена трибина (услед великих падавина претходне ноћи) што је проузроковало смрт 25 људи. Њих 517 прошло је с повредама. У септембру '61, такође на излазу број 13, страдало је двоје навијача, а током '67. и 69. било је више стотина повређених. 

Тек након ужаса који ће се догодити 2. јануара '71. челницима Глазгов Ренџерса наређено је да ураде нешто на плану безбедности. С уложених 150.000 фунти (што није био мали новац у оно време) Ајброкс је постао један од најбезбеднијих стадиона у Британији. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар