Video - Dogodilo se na današnji dan: Stairway to heaven...!

Ajbroks park i izlaz broj 13 - crna rupa britanskog fudbala... Danas se navršava 46 godina od poslednje i najveće tragedije na čuvenom stadionu.

Fudbal 02.01.2017 | 23:20
Video - Dogodilo se na današnji dan: Stairway to heaven...!
Izlaz broj 13 i stepenište ispod njega na stadionu Glazgov Rendžersa – crna rupa britanskog fudbala, drugog dana januara 1971. godine progutala je 66 ljudi! 

Rendžers i Seltik igrali su jedan od  svojih čuvenih derbi mečeva. Sve do 89. minuta nije bilo golova, a onda su gosti poveli sa 1:0. Nekoliko hiljada navijača domaćeg tima krenulo je istog momenta ka izlazu broj 13. Ljudi su voleli kroz ta vrata da prolaze jer su tako bili najbliže stanici metroa Kopland...

Ali domaći tim odmah pošto je krenuo sa centra stiže do izjednačenja i na tim velikim stepenicama koje vode do izlaza/ulaza broj 13 kreće borba za svaki udah i čist pogled ka nebu. Sudar onih koji su jurnuli da se vrate na tribine i onih koji su i dalje išli ka izlazu bio je strašan. Vriska i taj talas ljudskih tela što je nosio sve pred sobom trajali su predugo. Ugušenih i pregaženih bilo je na sve strane. Stradalo je mnogo dece. Najmlađi - Najdžel Patrik Pikap (8) iz Liverpula koji pao sa ramena svoga oca.

Crni bilans – 66 mrtvih i preko 200 teže ili lakše povređenih.



Ova tragedija poslednja je u nizu koja se dogodila na čuvenom Ajbroks parku. Aprila 1902. tokom utakmice Škotske i Engleske propala je velika drvena tribina (usled velikih padavina prethodne noći) što je prouzrokovalo smrt 25 ljudi. Njih 517 prošlo je s povredama. U septembru '61, takođe na izlazu broj 13, stradalo je dvoje navijača, a tokom '67. i 69. bilo je više stotina povređenih. 

Tek nakon užasa koji će se dogoditi 2. januara '71. čelnicima Glazgov Rendžersa naređeno je da urade nešto na planu bezbednosti. S uloženih 150.000 funti (što nije bio mali novac u ono vreme) Ajbroks je postao jedan od najbezbednijih stadiona u Britaniji. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar