Болесно здравство: Дугови милијарду КМ

Обавезе Фонда здравственог осигурања и јавних здравствених установа Републике Српске веће су од милијарду марака.

Република Српска 02.01.2017 | 13:59
Болесно здравство: Дугови милијарду КМ
На дан 31.децембра 2015.године износиле су тачно милијарду и 87,4 милиона КМ, званични су подаци Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У одговору на питање посланика СДС-а у Народној скупштини Српске Вукоте Говедарице, из ресорног министарства су прецизирали да највеће неизмирене обавезе, веће од пола милијарде КМ има Фонд здравственог осигурања Српске и то око 528,3 милиона КМ, док само Универзитетско – клинички центар Републике Српске има обавезе од чак 227,1 милион КМ.

Девет болница има укупне обавезе од 188,7 милиона КМ, од којих су највеће Болнице у Источном Сарајеву и 43,8 милиона КМ, затим добојске болнице око 35 милиона КМ, болнице у Фочи од 28,4 милиона КМ…

Два института, Психијатријска болница Соколац и Завод за лијечење душевних болесника у Модричи нагомилани су обавеза у укупном износу од 27,5 милиона КМ, шест специјалитичких болница дугује 6,4 милиона, док обавезе 54 домова здравља износе чак 109,2 милиона КМ.

Најлошија финансијска ситуација је у Дому здравља у Бањалуци који је пријавио обавезе веће од 18 милиона КМ, затим Дом здравља Требиње с 6,9 милиона КМ дуга, док њихове колеге у Модричи и Градишци имају обавезе од по 5,4 милиона КМ.

Из Министарства здравља су напоменули да двије установе, и поред њихових захтјева, нису доставиле финансијски извјештај за 2015., а то су домови здравља у Новом Горажду и Босанском Броду.

Влада Републике Српске недавно је усвојила информацију надлежне радне групе о увођењу трезорског система пословања у Фонд здравственог осигурања и јавне здравствене установе у Српској.

Задужила је министарства здравља и социјалне заштите, финансија и локалне управе и самоуправе, јединице локалне самоуправе, Фонд здравственог осигурања и јавне здравствене установе, осим апотека, да у складу са надлежностима, а најкасније до 28. фебруара 2017. године предузму неопходне активности и изврше измјене и допуне аката којим се обезбјеђује увођење трезорског пословања у здравствене установе.

То ће бити урађено на начин да се до 31.марта 2017. године домови здравља укључе у трезорски систем пословања путем оснивача, односно трезора јединица локалне самоуправе, а до истог датума републичке здравствене установе буду укључене у трезорски систем пословања путем оснивача, односно Министарства здравља и социјалне заштите, док ће се Фонд здравственог осигурања укључити у трезорски систем формирањем трезора у Фонду, са засебном главном књигом.

Влада је задужила Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство финансија да у сарадњи са Канцеларијом Свјетске банке у Босни и Херцеговини предложе модел, односно план за рјешење проблема неизмирених обавеза јавних здравствених установа.

Предсједник Савеза опшина и градова Републике Српске Мићо Мићић затражио је раније да се прије преласка домова здравља на трезоре локалних заједница измире дуговања ових установа како не би прешли у надлежност јединица локалне самоуправе.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

02.01.2017 13:06

Хоће ли нови директор Кустурић у фонду здравства ријешити проблем?

ОДГОВОРИТЕ
Name

зу

02.01.2017 16:42

Треба поново поставити онога пријасњег он це то ресити.

Name

Труе

02.01.2017 22:21

Он је ту да потпише Уговор са Проинтером на 27 милиона, за нешто што кошта 3 милиона.

Name

боба

02.01.2017 13:21

У здравству је народ постао предмет а не живо биће нема етике директори су нон стоп на челу установа кое птопадају штанцају се пропагандни матријали кои завршавају у кантама издавачке куће их штампају за милионске износе трпају паре у свој џеп народе тражили сте гледајте све је ушминкано а у ствари трулеж коју не може нико излијечити то су хроничне болести Реп.српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

02.01.2017 13:34

Комплетно ово друство је болесно. Народ не схвата вазност гласања а банда онда лови и улови у мутном. Па погледајте ко вам кроји капу: Милорад Додик, Марко Павиц, Перица Дјокиц, Зељка Цвијановиц, Недељко Цубриловиц, Радмановиц, Спириц, те тајкуни који су у вези с њима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАКО ЈЕ МОГУЦЕ?

02.01.2017 13:46

ЗАР НАЈСПОСОБНИЈИ СВЈЕТСКИ МЕНАДЗЕР ДРАГАН БОГДАНИЦ ЈОС ВИСЕ УПРОПАСТИ ЗДРАВСТВО, А ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ ЈЕ ПРЕД ПРОСЛЕ ЛОКАЛНЕ ИЗБОРЕ РЕКАО ДА ЈЕ БОГДАНИЦ "НАЈБОЉЕ СТО ЈЕ ТЕСЛИЦ ИКАДА ИМАО"! ЈАДАН ЈЕ НАРОД ГДЈЕ НАЈГОРИ ЗАУЗИМАЈУ ВИСОКЕ ПОЗИЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Теслиц

02.01.2017 14:34

Овај нас Буцко Подкрадић себе нека у затвор уведе а не нас ДЗ у његов трезор $$$

Name

Покрадиц јесте и ту му нема равног...

02.01.2017 16:23

Али Буцко није, то је само оптицка варка - ипак су то све мисици (треба га подхитно послати на избор за мистера).

Name

Сваста

02.01.2017 15:34

Јесу ли оно плоцице се одлијепиле или мене оци варају. То болницка соба? Добро икад ико ту презиви у тој страва установи,као у хорор филму. Срамоте у пм.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

02.01.2017 16:09

То су плочице из прошлог вијека,ултрапласт плочице се одавно не користе,када се одлијепи само је прослиједе кроз прозор до контејнера за смеће. Нагомилани дуг је немогуће санирати, то су огромне паре

Name

Сваста

02.01.2017 17:57

Знаци моје ме оке не варају. Знаци те плоцице из прослог вијека це бити проследјиване кроз прозор до последње или док некога не дај бозе у пролазу не убију . Антика па их цувају а сто бубасвабе коло воде ником ниста. Срамота брате у којим сталама народ лијеце.

Name

Крмек

02.01.2017 16:00

Проф,др,мр,сци,примариус,госп Дејан Мариц када је недавно именован на дузност савјетника директора Дома Здравља у Истоцном Сарајеву прицао је свима и обавјеставао јавност и градјане Истоцнога Сарајева о томе да је бивси директор напрвио огромни губитак у тој установи,да је лазирао извјестаје о успјесном пословању установе у задњих пет година који су указивали на финансиску добит.проф.Мариц тврди да је установа у најгорој ситуацији у Републици.Цитајуци овај списак дузника нисам уоцио да се спомиње Д.З.Истоцно Сарајево па се питам знацили то да проф,Мариц није добро упуцен уситуацију или води хајку против бивсег директора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖУЋО

02.01.2017 16:12

ЗАТО РАНКО ШКРБИЋ ИМА СТАН У МОНТЕ КАРЛУ,НЕШТО ЈЕ ДАО И СВОЈИМ ШЕФОВИМА ЕТО ГДЈЕ СУ ПАРЕ, ПОКРАЛА БАНДА ЦРВЕНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

03.01.2017 09:56

Тај више ни не зна шта све има, и са којом је.