Bolesno zdravstvo: Dugovi milijardu KM

Obaveze Fonda zdravstvenog osiguranja i javnih zdravstvenih ustanova Republike Srpske veće su od milijardu maraka.

Republika Srpska 02.01.2017 | 13:59
Bolesno zdravstvo: Dugovi milijardu KM
Na dan 31.decembra 2015.godine iznosile su tačno milijardu i 87,4 miliona KM, zvanični su podaci Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U odgovoru na pitanje poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Srpske Vukote Govedarice, iz resornog ministarstva su precizirali da najveće neizmirene obaveze, veće od pola milijarde KM ima Fond zdravstvenog osiguranja Srpske i to oko 528,3 miliona KM, dok samo Univerzitetsko – klinički centar Republike Srpske ima obaveze od čak 227,1 milion KM.

Devet bolnica ima ukupne obaveze od 188,7 miliona KM, od kojih su najveće Bolnice u Istočnom Sarajevu i 43,8 miliona KM, zatim dobojske bolnice oko 35 miliona KM, bolnice u Foči od 28,4 miliona KM…

Dva instituta, Psihijatrijska bolnica Sokolac i Zavod za liječenje duševnih bolesnika u Modriči nagomilani su obaveza u ukupnom iznosu od 27,5 miliona KM, šest specijalitičkih bolnica duguje 6,4 miliona, dok obaveze 54 domova zdravlja iznose čak 109,2 miliona KM.

Najlošija finansijska situacija je u Domu zdravlja u Banjaluci koji je prijavio obaveze veće od 18 miliona KM, zatim Dom zdravlja Trebinje s 6,9 miliona KM duga, dok njihove kolege u Modriči i Gradišci imaju obaveze od po 5,4 miliona KM.

Iz Ministarstva zdravlja su napomenuli da dvije ustanove, i pored njihovih zahtjeva, nisu dostavile finansijski izvještaj za 2015., a to su domovi zdravlja u Novom Goraždu i Bosanskom Brodu.

Vlada Republike Srpske nedavno je usvojila informaciju nadležne radne grupe o uvođenju trezorskog sistema poslovanja u Fond zdravstvenog osiguranja i javne zdravstvene ustanove u Srpskoj.

Zadužila je ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, finansija i lokalne uprave i samouprave, jedinice lokalne samouprave, Fond zdravstvenog osiguranja i javne zdravstvene ustanove, osim apoteka, da u skladu sa nadležnostima, a najkasnije do 28. februara 2017. godine preduzmu neophodne aktivnosti i izvrše izmjene i dopune akata kojim se obezbjeđuje uvođenje trezorskog poslovanja u zdravstvene ustanove.

To će biti urađeno na način da se do 31.marta 2017. godine domovi zdravlja uključe u trezorski sistem poslovanja putem osnivača, odnosno trezora jedinica lokalne samouprave, a do istog datuma republičke zdravstvene ustanove budu uključene u trezorski sistem poslovanja putem osnivača, odnosno Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, dok će se Fond zdravstvenog osiguranja uključiti u trezorski sistem formiranjem trezora u Fondu, sa zasebnom glavnom knjigom.

Vlada je zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Ministarstvo finansija da u saradnji sa Kancelarijom Svjetske banke u Bosni i Hercegovini predlože model, odnosno plan za rješenje problema neizmirenih obaveza javnih zdravstvenih ustanova.

Predsjednik Saveza opšina i gradova Republike Srpske Mićo Mićić zatražio je ranije da se prije prelaska domova zdravlja na trezore lokalnih zajednica izmire dugovanja ovih ustanova kako ne bi prešli u nadležnost jedinica lokalne samouprave.

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

02.01.2017 13:06

Hoće li novi direktor Kusturić u fondu zdravstva riješiti problem?

ODGOVORITE
Name

zu

02.01.2017 16:42

Treba ponovo postaviti onoga prijasnjeg on ce to resiti.

Name

True

02.01.2017 22:21

On je tu da potpiše Ugovor sa Prointerom na 27 miliona, za nešto što košta 3 miliona.

Name

boba

02.01.2017 13:21

U zdravstvu je narod postao predmet a ne živo biće nema etike direktori su non stop na čelu ustanova koe ptopadaju štancaju se propagandni matrijali koi završavaju u kantama izdavačke kuće ih štampaju za milionske iznose trpaju pare u svoj džep narode tražili ste gledajte sve je ušminkano a u stvari trulež koju ne može niko izliječiti to su hronične bolesti Rep.srpske.

ODGOVORITE
Name

Eh

02.01.2017 13:34

Kompletno ovo drustvo je bolesno. Narod ne shvata vaznost glasanja a banda onda lovi i ulovi u mutnom. Pa pogledajte ko vam kroji kapu: Milorad Dodik, Marko Pavic, Perica Djokic, Zeljka Cvijanovic, Nedeljko Cubrilovic, Radmanovic, Spiric, te tajkuni koji su u vezi s njima.

ODGOVORITE
Name

KAKO JE MOGUCE?

02.01.2017 13:46

ZAR NAJSPOSOBNIJI SVJETSKI MENADZER DRAGAN BOGDANIC JOS VISE UPROPASTI ZDRAVSTVO, A PREDSJEDNIK REPUBLIKE JE PRED PROSLE LOKALNE IZBORE REKAO DA JE BOGDANIC "NAJBOLJE STO JE TESLIC IKADA IMAO"! JADAN JE NAROD GDJE NAJGORI ZAUZIMAJU VISOKE POZICIJE.

ODGOVORITE
Name

Teslic

02.01.2017 14:34

Ovaj nas Bucko Podkradić sebe neka u zatvor uvede a ne nas DZ u njegov trezor $$$

Name

Pokradic jeste i tu mu nema ravnog...

02.01.2017 16:23

Ali Bucko nije, to je samo opticka varka - ipak su to sve misici (treba ga podhitno poslati na izbor za mistera).

Name

Svasta

02.01.2017 15:34

Jesu li ono plocice se odlijepile ili mene oci varaju. To bolnicka soba? Dobro ikad iko tu prezivi u toj strava ustanovi,kao u horor filmu. Sramote u pm.

ODGOVORITE
Name

RE

02.01.2017 16:09

To su pločice iz prošlog vijeka,ultraplast pločice se odavno ne koriste,kada se odlijepi samo je proslijede kroz prozor do kontejnera za smeće. Nagomilani dug je nemoguće sanirati, to su ogromne pare

Name

Svasta

02.01.2017 17:57

Znaci moje me oke ne varaju. Znaci te plocice iz proslog vijeka ce biti prosledjivane kroz prozor do poslednje ili dok nekoga ne daj boze u prolazu ne ubiju . Antika pa ih cuvaju a sto bubasvabe kolo vode nikom nista. Sramota brate u kojim stalama narod lijece.

Name

Krmek

02.01.2017 16:00

Prof,dr,mr,sci,primarius,gosp Dejan Maric kada je nedavno imenovan na duznost savjetnika direktora Doma Zdravlja u Istocnom Sarajevu pricao je svima i obavjestavao javnost i gradjane Istocnoga Sarajeva o tome da je bivsi direktor naprvio ogromni gubitak u toj ustanovi,da je lazirao izvjestaje o uspjesnom poslovanju ustanove u zadnjih pet godina koji su ukazivali na finansisku dobit.prof.Maric tvrdi da je ustanova u najgoroj situaciji u Republici.Citajuci ovaj spisak duznika nisam uocio da se spominje D.Z.Istocno Sarajevo pa se pitam znacili to da prof,Maric nije dobro upucen usituaciju ili vodi hajku protiv bivseg direktora.

ODGOVORITE
Name

ŽUĆO

02.01.2017 16:12

ZATO RANKO ŠKRBIĆ IMA STAN U MONTE KARLU,NEŠTO JE DAO I SVOJIM ŠEFOVIMA ETO GDJE SU PARE, POKRALA BANDA CRVENA

ODGOVORITE
Name

Dragan

03.01.2017 09:56

Taj više ni ne zna šta sve ima, i sa kojom je.