Гдје је проституција легална, а гдје не?

Портал ОпенСреетМап објавио је интерактивну карту свијета, на којој су означен статус проституције.

Свијет 02.01.2017 | 13:34
Гдје је проституција легална, а гдје не?
Карта показује колико мало земаља има легализовану проституцију, као и држање бордела.

Црвеном бојом уцртали су земље гдје је у потпуности илегална, жутом гдје је легална, али не и законом регулисана, односно гдје су бордели забрањени, док плава означава државе које су је легализовале и регулисале рад бордела.

Све земље бивше Југославије спадају у најбројнију групу земаља - гдје је проституција у потпуности противзаконита.

Холандија је 2000. године регулисала проституцију, што чини приходе од тог заната легалним, уколико сексуални радници и раднице нису принуђени на тај посао. Њемачка и Швајцарска су такође озакониле овај посао.

У Енглеској, Велсу и Шкотској продаја и плаћање секса нису противзаконити, али као и у Француској, подвођење и држање бордела је забрањено.

Ова расправа оживјела је у САД-у јер је од Нове године на снагу ступио закон, који спрјечава хапшење малољетника због учествовања у проституцији, а што је изазвало контроверзе у јавности.

Критичари, наводи Индепендент, тврде да је то пут према легализацији дјечје проституције. Демократски сенатор Холи Мичел, који је предводник ових измјена закона, инсистира да се овим законом штите жртве малољетничке проституције.



"Закон би требало да штити малољетну дјецу од злостављања одраслих, а ми упркос томе етикетирамо ту дјецу великим словом 'П', посрамљујемо их због учествовања у плаћеном сексу и остављамо их изложене срамоти и прогону", казао је он.

(Н1)
(Фото: Таргетмап.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар