Ми смо будале: Оштро против сусједа

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да ће Србија играти конструктивну улогу у рјешавању проблема у региону, али да би могла да гласа против интереса сусједних земаља које нису подржале Србију у, за њу важним питањима, као што су признање самопроглашеног Косова или његово чланство у Унеску.

Србија 02.01.2017 | 11:49
Ми смо будале: Оштро против сусједа
У интервјуу агенцији Бета Дачић је рекао да то није освета већ политика реципроцитета и да Србија никоме неће дозволити да је понижава.

"Ја једва чекам када ће се појавити у међународним организацијама неки став који је важан за Македонију, за Црну Гору, па ћемо да видимо како ће се Србија поставити", рекао је Дачић.

Призање самопроглашеног Косова и подршка његовом чланству у Унеску, по Дачићевим ријечима, оптерећују односе Србије са сусједима, али то не значи да ће Србија нешто билатерално предузимати против тих земаља.

"Ја не говорим да ћемо ми сада нешто да предузимамо против Црне Горе или Македоније или Хрватске или било ког другог, ја само говорим о нашем односу према њиховим захтјевима када они буду на дневном реду, а иначе о нашим билатералним односима, то никакве везе нема. Ријеч је о нашем територијалном интегритету. Замислите сада кад би Срби у Црној Гори једноставно прогласили отцепљење... У чему је разлика? Албанаца је процентуално мање у Србији", рекао је Дачић.

Он је додао да Србија жели да се "питање Косова ријеши трајно, али само договором".

Говорећи о односима у региону, Дачич је рекао да има доста проблема који су "сакривени под тепих и једноставно чекају на експлозију, што није добро".

"Зато ће Србија имати конструктивну улогу. Наша политика је политика мира, стабилности, помирења и јачања повјерења у региону и то је основа за стабилност цијеле Европе", рекао је Дачић.

На питање шта ће Србија учинити на смањењу тензија у односима са Хрватском који су по његовој оцјени посебно лоши, Дачић је рекао да ће се свакако састати са колегом Давором Ивом Штиром, али и додао да "Србија није начинила ниједан потез који је био усмјерен против Хрватске, напротив" и да очекује да се "ствари врате у нормалну, да се Хрватска понаша као одговоран члан ЕУ".

Он је рекао да се прије неколико година као премијер Србије с тадашњим хрватским премијером Зораном Милановићем договорио о начину превазилажења билатералних питања и да су формиране комисије и радне групе, али да "хрватска страна није била много заинтересована за рјешевање свега тога" и да "чак нису именовали ни своје представнике у тим радним групама, а данас истичу да су то неки тешки проблеми".

Хрватска у проблему сама са собом

"На пример, за границу, Хрватска никада није именовала свој дио комисије која треба да се бави тим питањем. Такође сва ова питања која Хрватска данас истиче, као што је закон о ратним злочинима, то питање универзалне јурисдикције апсолутно Хрватска никада није спомињала до прије неку годину, иако је тај закон на снази више од 10 година. Све у свему, ако се томе додају идеолошки проблеми који постоје, а то значи проблеми унутар Хрватске који су увијек оптерећени логиком антисрпске политике, дошли смо до ситуације да је данас бити против Србије један стандард у Хрватској", рекао је Дачић.

Он је рекао да "обнављањем усташке идеологије" и "рехабилитација усташких злочинаца" у Хрватској не доприноси помирењу, посебно "у вријеме када се сви боре против рехабилитације фашизма, нацизма, у овом случају усташке иделогије".

Он је рекао Србија нема проблема у односима с Хрватском, већ да Хрватска има проблем са самом собом, односно са својом историјом.

"Што се нас тиче не интересује нас Хрватска, нека раде они шта хоће, нас интересује њихов однос према Србима који тамо живе, према Србима који су били у жртве у Другом свјетском рату, данас Срба има мање од пет одсто а до пре 30 година их је било 15 одсто, која су права Срба, шта ћемо да ријешимо као проблеме", рекао је Дачић и додао да Србија очекује да се "ствари врате у нормалу, да се Хрватска понаша као одговоран члан ЕУ".

Према Црној Гори по заслузи

Он је рекао да Србија жели добросусједске односе, али да ће од става Црне Горе према питањима важним за Србију зависити и став Србије према тој земљи.

"Поштујем и волим Црну Гору, али њихови политички ставови у односу на наше националне и државне интересе су за нас били веома тежак шамар и ми нећемо сигурно заоштравати односе са Црном Гором, желимо најбоље односе са њима, то је нама најближа држава, али знате шта, ако они стално гласају против српских интереса кад је у питању за нас најважнија ствар територијалног интегритета и суверенитета, онда не видим ниједан разлог да Србија гласа за нешто што је интерес Црне Горе", рекао је Дачић.

Дачић је рекао да није реч о освети већ о "реципроцитету у спољној политици" и да се "Црна Гора се у односу на Србију исто као и Папуа Нова Гвинеја".

"Шта сад, Црна Гора је гласала за пријем самопроглашеног Косова и сад ми да кажемо ако сте гласали, је л да. Слободно ви наставите да гласате против нас, а ми вас и даље волимо. Па не могу да кажем да их волим као што сам их волио. Не могу, јер бих пљунуо на себе. Исто као што они не дају на себе, не дам ни ја. А што се тиче Срба, када бисмо ми тражили реципроцитет колико Црногораца има у Србији на функцијама и у државним органима, па Црногорцима ништа не би остало доле", рекао је Дачић.

Погријешили при признању Македоније

Дачич је рекао да се исто односи и на Македонију и да је Србија погријешила што је ту земљу признала под њеним уставним именом, јер она признала Косово.

"Србија је направила велику грешку због тога. Цијела Европа и свијет користе назив Бивша Југословенска Република Македонија, а ми смо нашој браћи Грцима ударили шамар и сад очекујемо од Грка да они не признају Косово, а Македонију смо признали вријеђајући Грке а они (Македонци) увијек гласају за Косово. Ја морам да кажем да смо будале. Ево, употребићу недипломатски израз", рекао је Дачић.

Он је рекао да ће Београд у билатералним односима са Скопљем употребљавати уставно име, али да ће мулилатарално користити име које се употребљава у ЕУ и УН - БЈРМ.

"Сада ћете ви да кажете да је то освета. Није то освета, то је одговорна државна и национална политка. Није Србија отирач сваком да може да се са нама игра. Ми никоме не дозвољавамо да нас понижава. Ако некоме нису важне наше цркве и манастири на Косову и Метохији, који су запаљени и који су уништени, и то није довољно да неко буде бар уздражан о питању Унеска, онда ја морам да поставим питање суштине наших односа", рекао је Дачић.

Како среће да се нисмо ни уједињавали

Дачич је рекао да је улога спољне политике да "на најбољи начин одбрани државне и националне интересе" и да уопште не пати за бившом заједничком државом.

"Камо среће да се нисмо никад ни уједињавали, већ да смо 1918. створили државу Србију као силу побједницу... Ми смо Југославији дали све да би на крају сада морали да слушамо предавања и да нам неко удара шамаре са стране око тога како се Србија понаша. Нисам баш присталица тога да им окрећемо и други образ. Поштоваће вас само онолико колико сте јаки и колико сте спремени да не дате на себе."

"Ја једва чекам када ће се појавити у међународним организацијама неки став који је важан за Македонију, за Црну Гору, па ћемо да видимо како ће се Србија поставити", рекао је Дачић у интервјуу агенцији Бета.

(Агенције)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Човјек

02.01.2017 12:20

Ма ниси ти за то мјесто на којем сједиш Србија има стотине интелектуалаца који могу добро водити спољну политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миодраг

02.01.2017 12:58

Па и нема баш стотине интелектуалац. Човјек је завршио регуларан факултет и био првокласан студент. Стотине их има са Мргатрендова и Сингидудука

Name

Бар што се тиче изнијетог...

02.01.2017 13:13

...Све је у праву

Name

Ре Цовек

02.01.2017 14:05

Да ниси ти за то мјесто

Name

Освит

02.01.2017 12:25

Сколски примјер какав министар не треба бити.Ударила му слава у главу од јелек дипломатије.Заборавио си прво правило дипломатије дупе зиду мој Дацицу,то сто си обукао Руске гаце неце ти пуно помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МладаБосна

02.01.2017 12:34

ЦГ и Македонија морају да гласају како им запад казе а народ није то изабрао али ХР ради зато сто мрзи Србе Србију... Зато Србија никада није требала да призна Нато дрзаву ХР на српској земљи и гробовима

ОДГОВОРИТЕ
Name

дали ти мислис да смо ми Срби самостални и нико нам не наредјује

02.01.2017 15:54

А дали ти заиста мислис да ово говоори Дациц или је из Москве добио наредјење да ово казе

Name

Селе

02.01.2017 12:57

Ти и слицни теби требају отици јер вец преко 20 гоодина слусам отрцане фразе, Треба младји да додју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркац

02.01.2017 13:16

Тако је господине Дачићу доста је више понижавања Србије од ових малих и бједних државица.Треба их ставити на хјихово мјесто.И њихове градјање протерати из Србије чим су Косово признали .Огроман број срба на бироу и без посла а исто тако и огроман број Црногораца па и Македонаца раде и то на руководецим мјестима.Вратити бар једно 200 хиљада Црногораца у Црну гору и они це се онда о свом јаду позабавити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНАЦНО ЈЕ СХВАТИО.........

02.01.2017 14:49

БОЉЕ ИКАД НЕГО НИКАД!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не будимо наивни

02.01.2017 15:19

Ниста од овога не говори Дациц 'из своје главе' него кроз његова устапоруку саље/говори Русија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

02.01.2017 15:26

Питао бих га као Србин Србина: Да ли ће ико одговарати за лоше одлуке које су нас скупо коштале? Да ли ће се одузети нелегално стечена имовина?

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

02.01.2017 16:10

Свака част.Рекао је оно што је 100%истина.

ОДГОВОРИТЕ