Mi smo budale: Oštro protiv susjeda

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u rješavanju problema u regionu, ali da bi mogla da glasa protiv interesa susjednih zemalja koje nisu podržale Srbiju u, za nju važnim pitanjima, kao što su priznanje samoproglašenog Kosova ili njegovo članstvo u Unesku.

Srbija 02.01.2017 | 11:49
Mi smo budale: Oštro protiv susjeda
U intervjuu agenciji Beta Dačić je rekao da to nije osveta već politika reciprociteta i da Srbija nikome neće dozvoliti da je ponižava.

"Ja jedva čekam kada će se pojaviti u međunarodnim organizacijama neki stav koji je važan za Makedoniju, za Crnu Goru, pa ćemo da vidimo kako će se Srbija postaviti", rekao je Dačić.

Prizanje samoproglašenog Kosova i podrška njegovom članstvu u Unesku, po Dačićevim riječima, opterećuju odnose Srbije sa susjedima, ali to ne znači da će Srbija nešto bilateralno preduzimati protiv tih zemalja.

"Ja ne govorim da ćemo mi sada nešto da preduzimamo protiv Crne Gore ili Makedonije ili Hrvatske ili bilo kog drugog, ja samo govorim o našem odnosu prema njihovim zahtjevima kada oni budu na dnevnom redu, a inače o našim bilateralnim odnosima, to nikakve veze nema. Riječ je o našem teritorijalnom integritetu. Zamislite sada kad bi Srbi u Crnoj Gori jednostavno proglasili otcepljenje... U čemu je razlika? Albanaca je procentualno manje u Srbiji", rekao je Dačić.

On je dodao da Srbija želi da se "pitanje Kosova riješi trajno, ali samo dogovorom".

Govoreći o odnosima u regionu, Dačič je rekao da ima dosta problema koji su "sakriveni pod tepih i jednostavno čekaju na eksploziju, što nije dobro".

"Zato će Srbija imati konstruktivnu ulogu. Naša politika je politika mira, stabilnosti, pomirenja i jačanja povjerenja u regionu i to je osnova za stabilnost cijele Evrope", rekao je Dačić.

Na pitanje šta će Srbija učiniti na smanjenju tenzija u odnosima sa Hrvatskom koji su po njegovoj ocjeni posebno loši, Dačić je rekao da će se svakako sastati sa kolegom Davorom Ivom Štirom, ali i dodao da "Srbija nije načinila nijedan potez koji je bio usmjeren protiv Hrvatske, naprotiv" i da očekuje da se "stvari vrate u normalnu, da se Hrvatska ponaša kao odgovoran član EU".

On je rekao da se prije nekoliko godina kao premijer Srbije s tadašnjim hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem dogovorio o načinu prevazilaženja bilateralnih pitanja i da su formirane komisije i radne grupe, ali da "hrvatska strana nije bila mnogo zainteresovana za rješevanje svega toga" i da "čak nisu imenovali ni svoje predstavnike u tim radnim grupama, a danas ističu da su to neki teški problemi".

Hrvatska u problemu sama sa sobom

"Na primer, za granicu, Hrvatska nikada nije imenovala svoj dio komisije koja treba da se bavi tim pitanjem. Takođe sva ova pitanja koja Hrvatska danas ističe, kao što je zakon o ratnim zločinima, to pitanje univerzalne jurisdikcije apsolutno Hrvatska nikada nije spominjala do prije neku godinu, iako je taj zakon na snazi više od 10 godina. Sve u svemu, ako se tome dodaju ideološki problemi koji postoje, a to znači problemi unutar Hrvatske koji su uvijek opterećeni logikom antisrpske politike, došli smo do situacije da je danas biti protiv Srbije jedan standard u Hrvatskoj", rekao je Dačić.

On je rekao da "obnavljanjem ustaške ideologije" i "rehabilitacija ustaških zločinaca" u Hrvatskoj ne doprinosi pomirenju, posebno "u vrijeme kada se svi bore protiv rehabilitacije fašizma, nacizma, u ovom slučaju ustaške idelogije".

On je rekao Srbija nema problema u odnosima s Hrvatskom, već da Hrvatska ima problem sa samom sobom, odnosno sa svojom istorijom.

"Što se nas tiče ne interesuje nas Hrvatska, neka rade oni šta hoće, nas interesuje njihov odnos prema Srbima koji tamo žive, prema Srbima koji su bili u žrtve u Drugom svjetskom ratu, danas Srba ima manje od pet odsto a do pre 30 godina ih je bilo 15 odsto, koja su prava Srba, šta ćemo da riješimo kao probleme", rekao je Dačić i dodao da Srbija očekuje da se "stvari vrate u normalu, da se Hrvatska ponaša kao odgovoran član EU".

Prema Crnoj Gori po zasluzi

On je rekao da Srbija želi dobrosusjedske odnose, ali da će od stava Crne Gore prema pitanjima važnim za Srbiju zavisiti i stav Srbije prema toj zemlji.

"Poštujem i volim Crnu Goru, ali njihovi politički stavovi u odnosu na naše nacionalne i državne interese su za nas bili veoma težak šamar i mi nećemo sigurno zaoštravati odnose sa Crnom Gorom, želimo najbolje odnose sa njima, to je nama najbliža država, ali znate šta, ako oni stalno glasaju protiv srpskih interesa kad je u pitanju za nas najvažnija stvar teritorijalnog integriteta i suvereniteta, onda ne vidim nijedan razlog da Srbija glasa za nešto što je interes Crne Gore", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da nije reč o osveti već o "reciprocitetu u spoljnoj politici" i da se "Crna Gora se u odnosu na Srbiju isto kao i Papua Nova Gvineja".

"Šta sad, Crna Gora je glasala za prijem samoproglašenog Kosova i sad mi da kažemo ako ste glasali, je l da. Slobodno vi nastavite da glasate protiv nas, a mi vas i dalje volimo. Pa ne mogu da kažem da ih volim kao što sam ih volio. Ne mogu, jer bih pljunuo na sebe. Isto kao što oni ne daju na sebe, ne dam ni ja. A što se tiče Srba, kada bismo mi tražili reciprocitet koliko Crnogoraca ima u Srbiji na funkcijama i u državnim organima, pa Crnogorcima ništa ne bi ostalo dole", rekao je Dačić.

Pogriješili pri priznanju Makedonije

Dačič je rekao da se isto odnosi i na Makedoniju i da je Srbija pogriješila što je tu zemlju priznala pod njenim ustavnim imenom, jer ona priznala Kosovo.

"Srbija je napravila veliku grešku zbog toga. Cijela Evropa i svijet koriste naziv Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a mi smo našoj braći Grcima udarili šamar i sad očekujemo od Grka da oni ne priznaju Kosovo, a Makedoniju smo priznali vrijeđajući Grke a oni (Makedonci) uvijek glasaju za Kosovo. Ja moram da kažem da smo budale. Evo, upotrebiću nediplomatski izraz", rekao je Dačić.

On je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će mulilataralno koristiti ime koje se upotrebljava u EU i UN - BJRM.

"Sada ćete vi da kažete da je to osveta. Nije to osveta, to je odgovorna državna i nacionalna politka. Nije Srbija otirač svakom da može da se sa nama igra. Mi nikome ne dozvoljavamo da nas ponižava. Ako nekome nisu važne naše crkve i manastiri na Kosovu i Metohiji, koji su zapaljeni i koji su uništeni, i to nije dovoljno da neko bude bar uzdražan o pitanju Uneska, onda ja moram da postavim pitanje suštine naših odnosa", rekao je Dačić.

Kako sreće da se nismo ni ujedinjavali

Dačič je rekao da je uloga spoljne politike da "na najbolji način odbrani državne i nacionalne interese" i da uopšte ne pati za bivšom zajedničkom državom.

"Kamo sreće da se nismo nikad ni ujedinjavali, već da smo 1918. stvorili državu Srbiju kao silu pobjednicu... Mi smo Jugoslaviji dali sve da bi na kraju sada morali da slušamo predavanja i da nam neko udara šamare sa strane oko toga kako se Srbija ponaša. Nisam baš pristalica toga da im okrećemo i drugi obraz. Poštovaće vas samo onoliko koliko ste jaki i koliko ste spremeni da ne date na sebe."

"Ja jedva čekam kada će se pojaviti u međunarodnim organizacijama neki stav koji je važan za Makedoniju, za Crnu Goru, pa ćemo da vidimo kako će se Srbija postaviti", rekao je Dačić u intervjuu agenciji Beta.

(Agencije)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Čovjek

02.01.2017 12:20

Ma nisi ti za to mjesto na kojem sjediš Srbija ima stotine intelektualaca koji mogu dobro voditi spoljnu politiku.

ODGOVORITE
Name

Miodrag

02.01.2017 12:58

Pa i nema baš stotine intelektualac. Čovjek je završio regularan fakultet i bio prvoklasan student. Stotine ih ima sa Mrgatrendova i Singiduduka

Name

Bar što se tiče iznijetog...

02.01.2017 13:13

...Sve je u pravu

Name

Re Covek

02.01.2017 14:05

Da nisi ti za to mjesto

Name

Osvit

02.01.2017 12:25

Skolski primjer kakav ministar ne treba biti.Udarila mu slava u glavu od jelek diplomatije.Zaboravio si prvo pravilo diplomatije dupe zidu moj Dacicu,to sto si obukao Ruske gace nece ti puno pomoci.

ODGOVORITE
Name

MladaBosna

02.01.2017 12:34

CG i Makedonija moraju da glasaju kako im zapad kaze a narod nije to izabrao ali HR radi zato sto mrzi Srbe Srbiju... Zato Srbija nikada nije trebala da prizna Nato drzavu HR na srpskoj zemlji i grobovima

ODGOVORITE
Name

dali ti mislis da smo mi Srbi samostalni i niko nam ne naredjuje

02.01.2017 15:54

A dali ti zaista mislis da ovo govoori Dacic ili je iz Moskve dobio naredjenje da ovo kaze

Name

Sele

02.01.2017 12:57

Ti i slicni tebi trebaju otici jer vec preko 20 goodina slusam otrcane fraze, Treba mladji da dodju

ODGOVORITE
Name

Mirkac

02.01.2017 13:16

Tako je gospodine Dačiću dosta je više ponižavanja Srbije od ovih malih i bjednih državica.Treba ih staviti na hjihovo mjesto.I njihove gradjanje proterati iz Srbije čim su Kosovo priznali .Ogroman broj srba na birou i bez posla a isto tako i ogroman broj Crnogoraca pa i Makedonaca rade i to na rukovodecim mjestima.Vratiti bar jedno 200 hiljada Crnogoraca u Crnu goru i oni ce se onda o svom jadu pozabaviti.

ODGOVORITE
Name

KONACNO JE SHVATIO.........

02.01.2017 14:49

BOLJE IKAD NEGO NIKAD!

ODGOVORITE
Name

Ne budimo naivni

02.01.2017 15:19

Nista od ovoga ne govori Dacic 'iz svoje glave' nego kroz njegova ustaporuku salje/govori Rusija

ODGOVORITE
Name

Dragan

02.01.2017 15:26

Pitao bih ga kao Srbin Srbina: Da li će iko odgovarati za loše odluke koje su nas skupo koštale? Da li će se oduzeti nelegalno stečena imovina?

ODGOVORITE
Name

007

02.01.2017 16:10

Svaka čast.Rekao je ono što je 100%istina.

ODGOVORITE