Данас је Свети Игњатије Богоносац

Српска православна црква данас прославља Светог Игњатија Богоносца, који је стално у срцу и на уснама носио име Бога живога и којег је, као малог, Исус Христос држао на рукама.

Република Српска 02.01.2017 | 08:25
Данас је Свети Игњатије Богоносац
Према предању, Господ је, подучавајући своје ученике смјерности, узео једно дијете и рекао: "Ко се понизи као дијете ово, онај је највећи у Царству небеском".

То дијете био је Игњатије. Када је одрастао, био је ученик Светог Јована Богослова, а касније епископ у Антиохији, гдје је први увео антифонски начин појања у цркви.

То је појање за двије пјевнице које се изводи тако да кад на једној страни престане, на другој почиње, а овај начин појања се Светом Игњатију чудотворно открио.

У то вријеме је цар Трајан, пролазећи кроз Антиохију у ратном походу против Персије, чуо за Светог Игњатија и покушао да га савјетима и пријетњама, чак понудом сенаторске титуле, окрене од вјере. Кад није успио, наредио је да га окованог пошаљу у Рим и баце у арену пред звијери.

Тешки пут од Антиохије до Рима светитељ је провео у молитви и жељи да страда за свога Господа. Лавови су га растргли у римској арени 106. године. Од светитеља и мученика остало је само његово срце испуњено љубављу за Господа Исуса Христа.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Шупић

02.01.2017 14:11

Срећна слава свима који славе св. Игњатија и њиховим гостима! Поздрав из Баната

ОДГОВОРИТЕ
Name

даре

02.01.2017 14:29

Срецна свима Слава који прослављају овог светца

ОДГОВОРИТЕ