Danas je Sveti Ignjatije Bogonosac

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog Ignjatija Bogonosca, koji je stalno u srcu i na usnama nosio ime Boga živoga i kojeg je, kao malog, Isus Hristos držao na rukama.

Republika Srpska 02.01.2017 | 08:25
Danas je Sveti Ignjatije Bogonosac
Prema predanju, Gospod je, podučavajući svoje učenike smjernosti, uzeo jedno dijete i rekao: "Ko se ponizi kao dijete ovo, onaj je najveći u Carstvu nebeskom".

To dijete bio je Ignjatije. Kada je odrastao, bio je učenik Svetog Jovana Bogoslova, a kasnije episkop u Antiohiji, gdje je prvi uveo antifonski način pojanja u crkvi.

To je pojanje za dvije pjevnice koje se izvodi tako da kad na jednoj strani prestane, na drugoj počinje, a ovaj način pojanja se Svetom Ignjatiju čudotvorno otkrio.

U to vrijeme je car Trajan, prolazeći kroz Antiohiju u ratnom pohodu protiv Persije, čuo za Svetog Ignjatija i pokušao da ga savjetima i prijetnjama, čak ponudom senatorske titule, okrene od vjere. Kad nije uspio, naredio je da ga okovanog pošalju u Rim i bace u arenu pred zvijeri.

Teški put od Antiohije do Rima svetitelj je proveo u molitvi i želji da strada za svoga Gospoda. Lavovi su ga rastrgli u rimskoj areni 106. godine. Od svetitelja i mučenika ostalo je samo njegovo srce ispunjeno ljubavlju za Gospoda Isusa Hrista.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Šupić

02.01.2017 15:11

Srećna slava svima koji slave sv. Ignjatija i njihovim gostima! Pozdrav iz Banata

ODGOVORITE
Name

dare

02.01.2017 15:29

Srecna svima Slava koji proslavljaju ovog svetca

ODGOVORITE