ЕЛ - Повратак ''Фајнал-фора'' у Истанбул: Кошарка јача од тероризма!

Нажалост, већ првог дана 2017. године из Турске стижу нове вести о трагичном нападу. Како су тај и претходни догађаји утицали на Евролигу и кошаркаше, који још верују да ће у мају на Ф4 најјачег такмичења - баш у тај град?

Кошарка 02.01.2017 | 13:45
ЕЛ - Повратак ''Фајнал-фора'' у Истанбул: Кошарка јача од тероризма!
Терористички напади можда јесу забринули, али дефинитивно нису поколебали Евролигу.

Неколико пута поновљена порука Ђордија Бертомеуа да ће завршница најјачег такмичења бити организована у Истанбулу засад отклања недоумицу, упркос вестима о трагедијама које и у 2017. стижу из Истанбула.

"Одлагање или померање значило би и пораз пред тероризмом", рекао је Каталонац.

Наравно, тако чврст став Бертомеу не би могао да изрази да нема апсолутну веру у турску државу и у тамошњу полицију, која са највећом пажњом прати сваки евролигашки меч.

Поготово у Истанбулу.

Примера ради, детаљна и најстрожа провера возила која долазе у близину хотела у којем су екипе се подразумева, као и огромно присуство редовних и специјалних снага полиције на мечевима.

Конкретно, утакмицу Анадолу Ефеса (који нема ватрене навијаче) и Црвене звезде мтс (која је у Истанбул јесенас стигла без присталица), обезбеђивало је толико полиције да су њени припадници стајали или седели дословно у сваком реду трибина.

Наравно, уз велико присуство органа реда испред хале, у цивилу.

"Тај проблем постоји и у Берлину, САД, Француској..."

Завршница Евролиге биће организована у хали "Синан Ердем", као и 2012., када је Олимпијакос маправио историјски успех и кошем Јоргоса Принтезиса освојио евро титулу.

И овај пут у Истанбул би могли да дођу атински клубови, јер су и Олимпијакос и Панатинаикос направили изразито јаке саставе, који су дефинитивно међу екипама које "циљају" пласман.

Да ли се у грчким таборима плаше тероризма?

"Лично, не осећам страх од Истанбула. То што се тамо догодило већ се догађало у Берлину, а раније у САД, у Француској... То је јако лоше за свет, али нема страха, јер је то глобални проблем", рекао је центар Панате Јанис Бурусис.

"Куповина карата - најбољи одговор"

Дакле, обазривости има, али не и страха.

Протекла, 2016. година дала је много разлога за повишени опрез. Најтрагичнији разлог је свакако број жртава. У протеклих 12 месеци, у највећем граду Турске десио се низ терористичких инцидената, од јануарског самоубилачког напада у области Султанахмет (13 погинулих) до експлозија у области Бешикташ (46 погинулих). 

У укупно пет терористичких чинова у 2016, у Истанбулу је погинуло 127 особа.

Поред, нажалост, такође честих навијачких инцидената, туча и напада, који су не тако давно довели и до убиства навијача Звезде Марка Ивковића Јагоде испред дворане "Абди Ипекчи", наведена цифра ставља велики узвичник турској држави крај речи "ОПРЕЗ".

Први човек Евролиге Ђорди Бертомеу дао је гаранције и двапут подвукао да се руководство такмичења неће поколебати.

"Имамо безбедносне гаранције, најчвршће могуће, јер је интерес турске владе да се ништа не догоди још већи од наше жеље да све прође мирно. То је велики међународни догађај и то ће бити снажна порука. Када су у питању навијачи, чињеница да су купили све карте за само два сата, такође је најјача порука коју смо могли да пошаљемо овим поводом".

Почетак године и нови напад

Трагичне вести стигле су из Истанбула и у новогодишњој ноћи.

У области Бешикташ, погођеној и у децембру, нападач прерушен у Деда Мраза упао је у један ноћни клуб и ватреним оружјем убио (засад) 39 особа.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган оценио је да напад у Истабулу има за циљ стварање хаоса у земљи и поручио: "Они раде на уништавању морала земље и стварање хаоса гађајући цивиле у таквим гнусним нападима".

Он је још једном поновио да ће држава одговорити на тај напад и да ће бити спремна да очува мир, који ће бити апсолутно неопходан и за организацију најважније смотре европских клубова у 2017. години, заказану од 19. до 21. маја.

Истанбул је два пута био домаћин Фајнал-фора најјачег такмичења: 1992, када је Партизан постао првак Европе тројком Александра Ђорђевића у "Абди Ипекчију", као и 20 година касније, када је у "Синан Ердему" славио Олимпијакос Душана Ивковића.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар