EL - Povratak ''Fajnal-fora'' u Istanbul: Košarka jača od terorizma!

Nažalost, već prvog dana 2017. godine iz Turske stižu nove vesti o tragičnom napadu. Kako su taj i prethodni događaji uticali na Evroligu i košarkaše, koji još veruju da će u maju na F4 najjačeg takmičenja - baš u taj grad?

Košarka 02.01.2017 | 13:45
EL - Povratak ''Fajnal-fora'' u Istanbul: Košarka jača od terorizma!
Teroristički napadi možda jesu zabrinuli, ali definitivno nisu pokolebali Evroligu.

Nekoliko puta ponovljena poruka Đordija Bertomeua da će završnica najjačeg takmičenja biti organizovana u Istanbulu zasad otklanja nedoumicu, uprkos vestima o tragedijama koje i u 2017. stižu iz Istanbula.

"Odlaganje ili pomeranje značilo bi i poraz pred terorizmom", rekao je Katalonac.

Naravno, tako čvrst stav Bertomeu ne bi mogao da izrazi da nema apsolutnu veru u tursku državu i u tamošnju policiju, koja sa najvećom pažnjom prati svaki evroligaški meč.

Pogotovo u Istanbulu.

Primera radi, detaljna i najstroža provera vozila koja dolaze u blizinu hotela u kojem su ekipe se podrazumeva, kao i ogromno prisustvo redovnih i specijalnih snaga policije na mečevima.

Konkretno, utakmicu Anadolu Efesa (koji nema vatrene navijače) i Crvene zvezde mts (koja je u Istanbul jesenas stigla bez pristalica), obezbeđivalo je toliko policije da su njeni pripadnici stajali ili sedeli doslovno u svakom redu tribina.

Naravno, uz veliko prisustvo organa reda ispred hale, u civilu.

"Taj problem postoji i u Berlinu, SAD, Francuskoj..."

Završnica Evrolige biće organizovana u hali "Sinan Erdem", kao i 2012., kada je Olimpijakos mapravio istorijski uspeh i košem Jorgosa Printezisa osvojio evro titulu.

I ovaj put u Istanbul bi mogli da dođu atinski klubovi, jer su i Olimpijakos i Panatinaikos napravili izrazito jake sastave, koji su definitivno među ekipama koje "ciljaju" plasman.

Da li se u grčkim taborima plaše terorizma?

"Lično, ne osećam strah od Istanbula. To što se tamo dogodilo već se događalo u Berlinu, a ranije u SAD, u Francuskoj... To je jako loše za svet, ali nema straha, jer je to globalni problem", rekao je centar Panate Janis Burusis.

"Kupovina karata - najbolji odgovor"

Dakle, obazrivosti ima, ali ne i straha.

Protekla, 2016. godina dala je mnogo razloga za povišeni oprez. Najtragičniji razlog je svakako broj žrtava. U proteklih 12 meseci, u najvećem gradu Turske desio se niz terorističkih incidenata, od januarskog samoubilačkog napada u oblasti Sultanahmet (13 poginulih) do eksplozija u oblasti Bešiktaš (46 poginulih). 

U ukupno pet terorističkih činova u 2016, u Istanbulu je poginulo 127 osoba.

Pored, nažalost, takođe čestih navijačkih incidenata, tuča i napada, koji su ne tako davno doveli i do ubistva navijača Zvezde Marka Ivkovića Jagode ispred dvorane "Abdi Ipekči", navedena cifra stavlja veliki uzvičnik turskoj državi kraj reči "OPREZ".

Prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu dao je garancije i dvaput podvukao da se rukovodstvo takmičenja neće pokolebati.

"Imamo bezbednosne garancije, najčvršće moguće, jer je interes turske vlade da se ništa ne dogodi još veći od naše želje da sve prođe mirno. To je veliki međunarodni događaj i to će biti snažna poruka. Kada su u pitanju navijači, činjenica da su kupili sve karte za samo dva sata, takođe je najjača poruka koju smo mogli da pošaljemo ovim povodom".

Početak godine i novi napad

Tragične vesti stigle su iz Istanbula i u novogodišnjoj noći.

U oblasti Bešiktaš, pogođenoj i u decembru, napadač prerušen u Deda Mraza upao je u jedan noćni klub i vatrenim oružjem ubio (zasad) 39 osoba.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan ocenio je da napad u Istabulu ima za cilj stvaranje haosa u zemlji i poručio: "Oni rade na uništavanju morala zemlje i stvaranje haosa gađajući civile u takvim gnusnim napadima".

On je još jednom ponovio da će država odgovoriti na taj napad i da će biti spremna da očuva mir, koji će biti apsolutno neophodan i za organizaciju najvažnije smotre evropskih klubova u 2017. godini, zakazanu od 19. do 21. maja.

Istanbul je dva puta bio domaćin Fajnal-fora najjačeg takmičenja: 1992, kada je Partizan postao prvak Evrope trojkom Aleksandra Đorđevića u "Abdi Ipekčiju", kao i 20 godina kasnije, kada je u "Sinan Erdemu" slavio Olimpijakos Dušana Ivkovića.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar