Шта нас очекује у спортској 2017. години?!

Један од највећих фудбалских догађаја у Европи током 2017. године одржаће се у региону, тачније у Скопљу. Стадион "Филип Други" биће 8. августа домаћин побједника Лиге шампиона и најбољег тима Лиге Европе, у оквиру Суперкупа Европе.

Остали спортови 02.01.2017 | 23:00
Шта нас очекује у спортској 2017. години?!
Осим Суперкупа Европе, регион ће бити домаћин многих великих спортских догађаја. Србија ће бити домаћин Европског дворанског првенства у атлетици и Европског првенства у рвању, а Хрватска ће угостити два велика спортска догађаја Европско првенство у дизању тегова и Европско првенство у фудбалу за У17 репрезентације.

Годину ће традиционално отворити најбољи скијаши скакачи. Новогодишња турнеја четири скакаонице почела је 30. децембра 2016. године у Оберстдорфу, а наставиће се 1. јануара у Гармиш-Партенкирхену. Посљедња два такмичења одржаће се 4. јануара у Инсбруку и два дана касније у Бишофсхофену. На прошлогодишњој турнеји славио је Словенац Петер Превц, а ове се очекује да његов млађи брат Домен, који доминира досадашњим током Свјетског купа, донесе ново славље породици Превц. Ту је и трећи, средњи брат Цене Превц, међутим он је засад далеко од врха, али је ове сезоне освајао бодове у Свјетском купу.

Јануар доноси и Свјетско првенство за рукометаше, које ће се од 11. до 29. одржати у Француској. Наслов свјетског шампиона браниће домаћа репрезентација, а регион ће представљати Хрватска, Македонија и Словенија. У првом мјесецу 2017. почеће Афрички куп нација. Домаћин ће бити Габон, прве утакмице одиграће се 14. јануара, а финале је заказано за 5. фебруар.

Не смије се заборавити ни први Гренд Слем тениски турнир сезоне Аустралијан Опен. У Мелбурну ће од 16. до 29. јануара битку за први велики трофеј у 2017. години водити најбољи тенисери и тенисерке. Наслова побједника из прошле године браниће Новак Ђоковић и Анђелика Кербер.

Од великих такмичења у првом мјесецу 2017. године вриједи споменути Европско првенство у умјетничком клизању у Чешкој и Свјетско првенство у санкању у Аустрији.

Фебруар неће бити богат спортским догађајима као јануар, али, наравно, пронаћи ће се нешто за љубитеље спорта, посебно оне који воле зимска надметања. Једна од најгледанијих свјетских утакмица Супер Боул 51 у америчком фудбалу одржаће с 5. фебруара у Хјустону, а традиционални шоу на полувремену ће приредити Лејди Гага. Слиједе од 6. до 19. фебруара Свјетско првенство у алпском скијању у швајцарском зимовалишту Сент Морицу, а од 8. до 19. фебруара Свјетско првенство у биатлону у аустријском Хохфилзену. Ту је и Свјетско првенство у бобу и скелетону, чији је домаћин Њемачка, док ће се крајем фебруара и почетком марта у Финској одржати Свјетско првенство у нордијским дисциплинама.

- Београдска "Арена" домаћин Европског дворанског првенства у атлетици -

Европско дворанско првенство у атлетици од 3. до 5. марта одржаће се у београдској “Арени“. Биће то, након Европског ватерполо првенства и ЕУРО 2016 у футсалу, трећи велики спортски догађај који ће престоница Србије организовати у посљедње вријеме. Трком за Велику награду Аустралије 26. марта почеће нова сезона у Формули 1 у којој неће возити бранилац титуле Нико Росберг, који се опростио од "најбржег циркуса на свијету". Крај марта и почетак априла резервисани су за Свјетско првенство у умјетничком клизању у Хелсинкију.

Сплит ће бити домаћин Европског првенства у дизању тегова од 1. до 9. априла. Четврти мјесец 2017. године не обилује великим спортским догађајима у сениорској конкуренцији. Издвајају се два свјетски позната маратона, бостонски 17. и лондонски 23. априла.

Хрватска ће, од 3. до 19. маја, у чак седам градова угостити најбоље кадетске фудбалске репрезентације Европе. Утакмице ће се играти на по два стадиона у Ријеци и Пули, те на по једном у Ровињу, Поречу, Цриквеници, Новом Винодолском и Кострени. Свјетско првенство у хокеју на леду ће од 5. до 21. маја заједничким снагама организовати Њемачка и Француска, тачније Келн и Париз. Титулу најбоље репрезентације свијета браниће Канада. Мај доноси и прву велику бициклистичку трку Ђиро д'Италија. Најбољи бициклисти свијета возиће кроз Италију чак 24 дана, од 5. до 28. маја. Још једно велико такмичење у региону одржаће се у мају, када ће Нови Сад бити домаћин Европског првенства у рвању. Завршни турнир Евролиге у кошарци играће се у Истанбулу, од 19. до 21. маја, у дворани “Синан Ердем“. И велико финале Лиге Европе у фудбалу играће се у мају, односно 24. дана овог мјесеца, а домаћин ће бити Стокхолм и стадион Френдс у предграђу Солни. Крајем мјесеца, 28. маја почиње други Гренд Слем сезоне Роланд Гарос, који ће трајати до 11. јуна. Титуле побједника браниће Ђоковић и Гарбине Мугуруза.

- Финале Лиге шампиона у Кардифу -

Финале Лиге шампиона у фудбалу 2017. године одиграће се 3. јуна на стадиону Миленијум у Кардифу. Убрзо након што сазнамо име новог клупског шампиона Европе, услиједиће нови велики фудбалски догађај ФИФА куп конфедерација, чији је домаћин Русија. Такмичење, које је генерална проба за Мундијал 2018. године, почеће 17. јуна, а завршити финалним сусретом 2. јула на стадиону Крестовски у Санкт Петерсбургу. Од 16. до 27. јуна у Чешкој Републици најбоље кошаркашице бориће се за европски трон. Наслов шампиона браниће Србија, која је прије двије године славила на Еуробаскету у Мађарској и Румунији.

Првог дана седмог мјесеца 2017. године кренуће друга велика бициклиситчка трка Тур де Франс, која ће завршити 23. јула. Најпознатији тениски турнир на свијету и трећи Гренд Слем сезоне Вимбледон одиграће се од 3. до 16. јуна. Домаћа нада Енди Мареј покушаће одбранити наслов побједника, као и Серена Вилијамс у женској конкуренцији. ЦОНЦАЦАФ Голд куп играће се у Сједињеним Америчким Државама, од 7. до 26. јула, а титулу шампиона сјеверне, централне Америке и Кариба браниће фудбалери Мексика. У јулу ће уживати и љубитељи водених спортова, јер је од 14. до 30. на програму Свјетско првенству у Мађарској.

Најтоплији љетни мјесец август у 2017. години доноси два велика спортска догађаја и почетак још два. Највећи је свакако Свјетско првенство у атлетици које ће се, од 4. до 13. августа, одржати на Олимпијском стадиону у Лондону. У августу, тачније 8. главни град Македоније имаће задовољство да на свом стадиону "Филип Други" угости утакмицу Суперкупа Европе. Посљедњи дани августа донијеће уводни дио два сјајна спортска догађаја, УС Опена, четвртог тениског Гренд Слема сезоне који почиње 28. и Еуробаскет 2017 чији је старт заказан за 31. август.

На УС опену, који је планирано да заврши 11. септембра, наслове ће бранити Станислас Вавринка и Кербер. Када је ријеч о Европском првенству за кошаркаше, оно ће се као и прошло одржати у четири земље. Овога пут су домаћини Турска, Израел, Финска и Румунија, а титулу најбоље селекције Старог континента браниће Шпанија. Утакмице групне фазе играће се у све четири земље домаћина, а нокаут фаза у Истанбулу. Финале је заказано за 17. септембар у дворани Синан Ердем. Поред два споменута догађаја септембар не доноси превише спортских узбуђења, осим на фудбалским теренима, јер у финиш улазе европске квалификације за Мундијал 2018. у Русији.

- Завршница европских квалификација за Мундијал у Русији -

Након огледа почетком септембра, сусрети који ће се играти у првој половини октобра донијеће одговор на питање ко су побједници девет група који ће из Европе директно на Свјетско првенство. Осам најбољих другопласираних мораће у бараж који ће се играти од 9. до 14. новембра 2017. године. У октобру вриједи споменути још Свјетско првенство у дизању тегова у Малезији и маратон у Чикагу.

Завршни мјесеци 2017. године нису богати спортским збивањима. У новембру се издваја финални турнир АТП Ворлд Тура који ће се одржати у Лондону. Рукометаши увијек отварају годину великим такмичењем, а рукометашице је затварају. Тако ће бити и 2017. године када ће рукометашице играти Свјетско првенство од 1. до 17. децембра у Њемачкој. Свјетски трон браниће рукометашице Норвешке. У посљедњем мјесецу 2017. године одржаће се и ФИФА свјетско клупско првенство, чији ће домаћин, од 6. до 16. децембра, бити Уједињени Арапски Емирати.

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар