Да ли у Србију стижу поклони Русије или ЕУ

20 српских подела Срба на Србе, име је књиге нашег академика Душана Ковачевића. Једна од тих вечитих подела је на оне који Србију виде на Западу и оне који је виде на Истоку. Кроз историју одредница Запад имала је различиту дестинацију (Париз, Беч, Берлин, Лондон), данас је она обједињена у Бриселу, а Исток је увек била Москва.

Србија 01.01.2017 | 20:38
Да ли у Србију стижу поклони Русије или ЕУ
Ни 2016. година није била изузетак у сукобу ова два мишљења, можда чак и две љубави.

Крај децембра 2016. био је илустрација целе године. Србија је у преговорима о приступању ЕУ отворила два поглавља, 5 о јавним набавкама и 25 о науци и истраживањима, док су Хрвати блокирали отварање поглавља 26 о образовању и култури. Са друге стране у Москви је договорена набавка војне опреме, која ће према речима премијера Александра Вучића од постојеће направити готово нову Војску Србије.



Ти догађаји су оживели старе поделе. Ко је већи и искренији пријатељ Србији?

Није тајна да је јавно мњење наклоњеније Русији. Од већинског припадања истој конфесији, преко сличног језика до заједничке војне историје.

Томе у прилог, иду и ставови и изјаве појединих носилаца државне власти да им је Русија у срцу.



Са друге стране, присутна је вечита жеља да се побегне из блата Балкана и прикључи “просвећеном” Западу. Заговорници пруступања ЕУ казаће да је Москва удаљена од Београда преко 2.000 километара, да смо окружени чланицама Уније и НАТО и да је устројство земаља чланица, упркос бројним проблемима, тренутно најбољи модел функционисања држава.



Заговорници и једне и друге идеје, или како смо рекли на почетку, љубави, наћи ће још прегршт предности и мана како Бриселу, тако и Москви.

И било да се полемика о томе које већи пријатељ Србије водила за кафанским столом, на телевизији или у коментарима испод текста, чини се да се истина крије у изреци из енглеске дипломатије: Нема вечне љубави, вечни су само интереси.

Да ли заговорници ЕУ мисле да би Брисел помагао Србију да нема интерес? Да није потребно елиминисати утицај Русије, да није потребно пронаћи јефтину, а образовану радну снагу и тржиште за своје производе слабијег квалитета.

Такође, да ли љубитељи Русије мисле да би Москва пружала подршку Србији да нема интерес? Да будемо својеврсна рупа у тепиху ЕУ, да буду власници неких капиталних компанија, да немају сопствени интерес у подршци око Косова и Метохије.



Свему овоме треба додати да Србија отвара поглавља јер се мења и усавршава друштво и државу, те да се не ради ни о каквој награди. Да не буде забуне, ни војну опрему из Русије, Србија није добила на поклон, већ ће авионе платити.

Зато и одговор на наслов овог текста је да Деда Мраз не долази ни из Моске ни из ЕУ. Деда Мраз долази из Србије. Из Ваљева, Лесковца, Шапца, Смедерева, Суботице, Вршца.

После година и деценија лутања, чини се да смо коначно ушли на прави колосек. Године ратова и страдања су иза нас. Ускоро ће и мере штедње бити иза нас. Институције су почеле са раде свој посао. Напорно радимо, како би уредили ову кућу на ветрометини.

Зато и поклон не стиже из иностранства, већ је дар што градимо сами себе, због нас и наше деце.

Извор: Телеграф.рс
Фото: Пиxабаy, Телеграф

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

зумба

01.01.2017 20:15

Засто Русија....па гдје су Грцка,Кипар,Молдавија,Бугарска,Македонија,Румунија....све православне ,ортодоксне вјере.Русија је далеко.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.01.2017 21:22

Некад смо зивјели у довољно моцној дрзави која је била пријатељ и Европи и Русији али је имала свој пут.Били смо довољно сназни да останемо своји на своме, једни од ријетких цак и једини на овом континенту.Данас смо мали и сиромасни па и пријатељства имају неке друге конотације.Без обзира сто смо.подјељени око тога гдје припадамо,надам се нецемо заборавити оно сто смо били,прије свега своји,и постовани и цијењени и од једних и од других

ОДГОВОРИТЕ
Name

Исправна политика

01.01.2017 22:23

Само тако напријед,треба наставити. Гледати само свој интерес. Узимати и од Брисела и од Москве колико се мозе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Телеграф

01.01.2017 23:27

Свакако не тачан текст јер мигове Србија добија џабе чак ће добити и лиценцу да резервне дјелове производе у Србији. Надградња се плаћа и то је све. Иначе Србија је ограничена од исте те ЕУ и НАТО организација које су у принципу исте и више од 50 000 војника не сме имати према заклетви издајника ДОС-а.Када се узме у обзир да Словенија,бих,хрватска,албанија чак и виши број војника имају од Србије онда се човјек са правом пита како Србија да контролише границе и да чува толику територију која је два пут и више пута већа као и становништво које је много бројније од набројаних.Доказ су мигранти који напунише Србију јер ова није у стању да обезбеђује границе а да шаљу их напред не знају. Сада када се прерачуна колико Србија мора да потроши куповајући бук,мигове,тенкове итд. јер им боље пријатељи са запада недају долази се до закључка да је боље купити три сустема С 400 и три сухоја,али као што рекох ниђе везе и све се ради по налогу оних који Србију разкомадаше и ојадише.Иначе занимљиво је као у тексту нема нигдје записано да је Русија створила и сачувала данашњу Србију од турака и тада аустроугарског царства.Баш тако је занимљиво како смо плитке памети па заборавишмо да је запад ћутао на протјеривање и уништавање Срба што ради и данас дан па су једну чланицу која и данас буја од нацизма примило за себи једнаку.Закључак је да Русија није никада нападала Србију чак ни онда када се Србија удаљавала и самоуништавала трчећи у загрљај исламско католичке уније попут Ната.

ОДГОВОРИТЕ