Da li u Srbiju stižu pokloni Rusije ili EU

20 srpskih podela Srba na Srbe, ime je knjige našeg akademika Dušana Kovačevića. Jedna od tih večitih podela je na one koji Srbiju vide na Zapadu i one koji je vide na Istoku. Kroz istoriju odrednica Zapad imala je različitu destinaciju (Pariz, Beč, Berlin, London), danas je ona objedinjena u Briselu, a Istok je uvek bila Moskva.

Srbija 01.01.2017 | 20:38
Da li u Srbiju stižu pokloni Rusije ili EU
Ni 2016. godina nije bila izuzetak u sukobu ova dva mišljenja, možda čak i dve ljubavi.

Kraj decembra 2016. bio je ilustracija cele godine. Srbija je u pregovorima o pristupanju EU otvorila dva poglavlja, 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanjima, dok su Hrvati blokirali otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi. Sa druge strane u Moskvi je dogovorena nabavka vojne opreme, koja će prema rečima premijera Aleksandra Vučića od postojeće napraviti gotovo novu Vojsku Srbije.



Ti događaji su oživeli stare podele. Ko je veći i iskreniji prijatelj Srbiji?

Nije tajna da je javno mnjenje naklonjenije Rusiji. Od većinskog pripadanja istoj konfesiji, preko sličnog jezika do zajedničke vojne istorije.

Tome u prilog, idu i stavovi i izjave pojedinih nosilaca državne vlasti da im je Rusija u srcu.



Sa druge strane, prisutna je večita želja da se pobegne iz blata Balkana i priključi “prosvećenom” Zapadu. Zagovornici prustupanja EU kazaće da je Moskva udaljena od Beograda preko 2.000 kilometara, da smo okruženi članicama Unije i NATO i da je ustrojstvo zemalja članica, uprkos brojnim problemima, trenutno najbolji model funkcionisanja država.



Zagovornici i jedne i druge ideje, ili kako smo rekli na početku, ljubavi, naći će još pregršt prednosti i mana kako Briselu, tako i Moskvi.

I bilo da se polemika o tome koje veći prijatelj Srbije vodila za kafanskim stolom, na televiziji ili u komentarima ispod teksta, čini se da se istina krije u izreci iz engleske diplomatije: Nema večne ljubavi, večni su samo interesi.

Da li zagovornici EU misle da bi Brisel pomagao Srbiju da nema interes? Da nije potrebno eliminisati uticaj Rusije, da nije potrebno pronaći jeftinu, a obrazovanu radnu snagu i tržište za svoje proizvode slabijeg kvaliteta.

Takođe, da li ljubitelji Rusije misle da bi Moskva pružala podršku Srbiji da nema interes? Da budemo svojevrsna rupa u tepihu EU, da budu vlasnici nekih kapitalnih kompanija, da nemaju sopstveni interes u podršci oko Kosova i Metohije.



Svemu ovome treba dodati da Srbija otvara poglavlja jer se menja i usavršava društvo i državu, te da se ne radi ni o kakvoj nagradi. Da ne bude zabune, ni vojnu opremu iz Rusije, Srbija nije dobila na poklon, već će avione platiti.

Zato i odgovor na naslov ovog teksta je da Deda Mraz ne dolazi ni iz Moske ni iz EU. Deda Mraz dolazi iz Srbije. Iz Valjeva, Leskovca, Šapca, Smedereva, Subotice, Vršca.

Posle godina i decenija lutanja, čini se da smo konačno ušli na pravi kolosek. Godine ratova i stradanja su iza nas. Uskoro će i mere štednje biti iza nas. Institucije su počele sa rade svoj posao. Naporno radimo, kako bi uredili ovu kuću na vetrometini.

Zato i poklon ne stiže iz inostranstva, već je dar što gradimo sami sebe, zbog nas i naše dece.

Izvor: Telegraf.rs
Foto: Pixabay, Telegraf

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

zumba

01.01.2017 20:15

Zasto Rusija....pa gdje su Grcka,Kipar,Moldavija,Bugarska,Makedonija,Rumunija....sve pravoslavne ,ortodoksne vjere.Rusija je daleko.

ODGOVORITE
Name

Osvit

01.01.2017 21:22

Nekad smo zivjeli u dovoljno mocnoj drzavi koja je bila prijatelj i Evropi i Rusiji ali je imala svoj put.Bili smo dovoljno snazni da ostanemo svoji na svome, jedni od rijetkih cak i jedini na ovom kontinentu.Danas smo mali i siromasni pa i prijateljstva imaju neke druge konotacije.Bez obzira sto smo.podjeljeni oko toga gdje pripadamo,nadam se necemo zaboraviti ono sto smo bili,prije svega svoji,i postovani i cijenjeni i od jednih i od drugih

ODGOVORITE
Name

Ispravna politika

01.01.2017 22:23

Samo tako naprijed,treba nastaviti. Gledati samo svoj interes. Uzimati i od Brisela i od Moskve koliko se moze.

ODGOVORITE
Name

Telegraf

01.01.2017 23:27

Svakako ne tačan tekst jer migove Srbija dobija džabe čak će dobiti i licencu da rezervne djelove proizvode u Srbiji. Nadgradnja se plaća i to je sve. Inače Srbija je ograničena od iste te EU i NATO organizacija koje su u principu iste i više od 50 000 vojnika ne sme imati prema zakletvi izdajnika DOS-a.Kada se uzme u obzir da Slovenija,bih,hrvatska,albanija čak i viši broj vojnika imaju od Srbije onda se čovjek sa pravom pita kako Srbija da kontroliše granice i da čuva toliku teritoriju koja je dva put i više puta veća kao i stanovništvo koje je mnogo brojnije od nabrojanih.Dokaz su migranti koji napuniše Srbiju jer ova nije u stanju da obezbeđuje granice a da šalju ih napred ne znaju. Sada kada se preračuna koliko Srbija mora da potroši kupovajući buk,migove,tenkove itd. jer im bolje prijatelji sa zapada nedaju dolazi se do zaključka da je bolje kupiti tri sustema S 400 i tri suhoja,ali kao što rekoh niđe veze i sve se radi po nalogu onih koji Srbiju razkomadaše i ojadiše.Inače zanimljivo je kao u tekstu nema nigdje zapisano da je Rusija stvorila i sačuvala današnju Srbiju od turaka i tada austrougarskog carstva.Baš tako je zanimljivo kako smo plitke pameti pa zaboravišmo da je zapad ćutao na protjerivanje i uništavanje Srba što radi i danas dan pa su jednu članicu koja i danas buja od nacizma primilo za sebi jednaku.Zaključak je da Rusija nije nikada napadala Srbiju čak ni onda kada se Srbija udaljavala i samouništavala trčeći u zagrljaj islamsko katoličke unije poput Nata.

ODGOVORITE