2016. - година историјских прекретница

Брегзит, Доналд Трамп, агонија Сирије и мигрантска криза, те претња од тероризма – то је, најкраће речено, обележило свет у 2016. години. Многи је оцењују и као годину историјских прекретница, у којој се популизам размахао, а поделе продубиле.

Свијет 01.01.2017 | 21:20
2016. - година историјских прекретница
Прошла година је почела хапшењем озлоглашеног наркобоса “Ел Чапа”, ухваћеног шест месеци наком бекства из затвора кроз подземни тунел.

Почетак године обележио је и историјски сусрет руског патријарха и римског папе на Куби, али и битка за преузимање Ирака од тзв. Исламске државе и освајање њихових упоришта – Фалуџе, а после и Мосула.

На територији Европе, ИСИС је спровео низ крвавих терористичких напада, од оног у Бриселу у марту, када је у три експлозије страдало 35 људи, до налета камиона на божићни вашар Берлину у ком је погинуло 12 људи.

Још један инцидент који је шокирао планету десио се у јулу, када је 31-годишњи Тунишанин камионом тешким двадесет тона на шеталишту у Ници покосио и убио 84 особе.

Слика дечака покривеног крвљу и прашином у августу је обишла свет, а петогодишњи Орман, извучен из рушевина свог дома, постао је симбол страдања и патњи у Сирији. Број жртава у тој земљи у 2016. се приближио цифри од 400.000.

Веће присуство Русије у сиријским сукобима заоштрило је и односе Кремља и Беле куће, а Обамина администрација окривила је руске хакере за сајбер нападе на сервер демократске странке. Све очи сада су уперене у изабраног председника САД Доналда Трампа, који је током предизборне кампање, обећавао отопљавање односа са Русијом.

Улазак Трампа у Белу кућу, био је једнако изненађење за политичке елите, као и Брегзит. У таласу растућег национализма у целој Европи, Британци су историјско “не” изгласали у јуну. Један од кључних аргумената коалиције за Брегзит била је мигрантска криза, за коју Европа током целе године, није успела да пронађе заједничко решење.

Јул ће се памтити по покушају војног пуча у Турској и чисткама које су уследиле, док је август прошао у знаку Олимпијских игара, одржаних у сенци три претње – од тероризма, зика вируса и загађене воде на плажама у Рију. Део руских спортиста, остао је код куће, јер им је због допинг скандала, забрањено да учествују.

За многе иконе 20. века, 2016. је била последња година, али само због једне је проглашена деветодневна жалост на државном нивоу – бивши кубански лидер Фидел Кастро умро је у новембру у деведесетој години живота. Његовом смрћу је и симболички завршена блоковска подела из 20. века.

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Црни

02.01.2017 04:50

А оте прекретнице народу и најчешће бједи главе одсјеца

ОДГОВОРИТЕ