2016. - godina istorijskih prekretnica

Bregzit, Donald Tramp, agonija Sirije i migrantska kriza, te pretnja od terorizma – to je, najkraće rečeno, obeležilo svet u 2016. godini. Mnogi je ocenjuju i kao godinu istorijskih prekretnica, u kojoj se populizam razmahao, a podele produbile.

Svijet 01.01.2017 | 21:20
2016. - godina istorijskih prekretnica
Prošla godina je počela hapšenjem ozloglašenog narkobosa “El Čapa”, uhvaćenog šest meseci nakom bekstva iz zatvora kroz podzemni tunel.

Početak godine obeležio je i istorijski susret ruskog patrijarha i rimskog pape na Kubi, ali i bitka za preuzimanje Iraka od tzv. Islamske države i osvajanje njihovih uporišta – Faludže, a posle i Mosula.

Na teritoriji Evrope, ISIS je sproveo niz krvavih terorističkih napada, od onog u Briselu u martu, kada je u tri eksplozije stradalo 35 ljudi, do naleta kamiona na božićni vašar Berlinu u kom je poginulo 12 ljudi.

Još jedan incident koji je šokirao planetu desio se u julu, kada je 31-godišnji Tunišanin kamionom teškim dvadeset tona na šetalištu u Nici pokosio i ubio 84 osobe.

Slika dečaka pokrivenog krvlju i prašinom u avgustu je obišla svet, a petogodišnji Orman, izvučen iz ruševina svog doma, postao je simbol stradanja i patnji u Siriji. Broj žrtava u toj zemlji u 2016. se približio cifri od 400.000.

Veće prisustvo Rusije u sirijskim sukobima zaoštrilo je i odnose Kremlja i Bele kuće, a Obamina administracija okrivila je ruske hakere za sajber napade na server demokratske stranke. Sve oči sada su uperene u izabranog predsednika SAD Donalda Trampa, koji je tokom predizborne kampanje, obećavao otopljavanje odnosa sa Rusijom.

Ulazak Trampa u Belu kuću, bio je jednako iznenađenje za političke elite, kao i Bregzit. U talasu rastućeg nacionalizma u celoj Evropi, Britanci su istorijsko “ne” izglasali u junu. Jedan od ključnih argumenata koalicije za Bregzit bila je migrantska kriza, za koju Evropa tokom cele godine, nije uspela da pronađe zajedničko rešenje.

Jul će se pamtiti po pokušaju vojnog puča u Turskoj i čistkama koje su usledile, dok je avgust prošao u znaku Olimpijskih igara, održanih u senci tri pretnje – od terorizma, zika virusa i zagađene vode na plažama u Riju. Deo ruskih sportista, ostao je kod kuće, jer im je zbog doping skandala, zabranjeno da učestvuju.

Za mnoge ikone 20. veka, 2016. je bila poslednja godina, ali samo zbog jedne je proglašena devetodnevna žalost na državnom nivou – bivši kubanski lider Fidel Kastro umro je u novembru u devedesetoj godini života. Njegovom smrću je i simbolički završena blokovska podela iz 20. veka.

Izvor: N1

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

02.01.2017 04:50

A ote prekretnice narodu i najčešće bjedi glave odsjeca

ODGOVORITE