Анализа: Веселе деведесете и даље трају...!

Улазимо у 2017. годину, а они су и даље ту и пркосе законима физике и биологије.

Кошарка 01.01.2017 | 23:30
Анализа: Веселе деведесете и даље трају...!
У 2016. опростили смо се од неколико НБА дивова. У 2017. извесно нас чекају растанци са ветеранима који су такође на свој начин обележили новију историју лиге.

Коби Брајант, Тим Данкан и Кевин Гарнет предводили су серију играча који су у години за нама уз више или мање гламура ставили тачку на активно бављење кошарком. Велики број титула, велики број историјских достигнућа, огроман број тужних фанова... Емоција је било много на растанку са легендама.

У 2017. време је за нове опроштаје, који ће извесно уследити.

Тренутно, у НБА лиги играју још само шесторица драфтованих током деведесетих. Њихова прича, наравно, још није завршена и можда се профи путовање њихове генерације још неће завршити, али би вероватно било веће изненађење ако би се следећег лета вратили у тренинг кампове и наставили да раде.

Ево ко су преостали играчи из деведесетих година и највећи кандидати за одлазак из лиге. Ово су шесторица од седморице најстаријих играча лиге.

Пол Пирс

Званичним опроштајима Реја Алена и Елтона Бренда (иако су де фацто већ били пензионисани), списак чланова овог, све мањег друштва, сведен је на шесторицу имена. Прво је и најсигурније за повлачење са списка активних.

Пол Пирс (10. пик на драфту 1998) објавио је још 26. септембра да ће ово бити његова последња сезона и "да је време да продужи и да се помери од кошарке".

"После 18 НБА година, тешко је веровати да ћу последњи пут играти у свакој хали последњи пут. Зато ћу уживати у сваком тренингу, у свакој вожњи аутобусом, у свакој вечери са екипом, у сваком истрчавању кроз тунел. Урадићу све што је до мене да бих дао допринос у остварењу крајњег циља", рекао је освајач титуле из 2008, коме је Шакил О' Нил дао надимак "Истина".

Ове сезоне, Пирс није играо у првих 12 мечева сезоне, а први пут је био део тима 18. новембра. Интересантно је да је прошлог лета потписао трогодишњи уговор са Клиперсима, вредан десет милиона долара.

Током јесени, објаснио је да жели да у пензију оде као играч "свог" Бостона, што ће сигурно симболично и постати на лето, да би себи улепшао опроштај у дресу који је обукао 1998. године.

Мета Ворлд Пис (Рон Артест)

Иако се чинило и да ће некад сјајни дефанзивац, учесник Ол-стара и НБА шампион из 2010. још прошлог лета (коначно) завршити бурну каријеру, он се ипак вратио у Стејплс центар.

Прошле сезоне, Коби Брајант говорио је да је утицај Мета Ворлд Писа (16. пик на драфту 1999)  на свлачионицу веома важан, да даје пример млађима и да то што је углавном преседео годину (одиграо 35 мечева) нема везе са значајем који је имао за тим.

Међутим, упркос томе што активно прави планове о сопственом ријалити програму и иако је посвећен и хуманитарном раду, Артесту је и даље приоритет кошарка, коју је у НБА лиги заиграо 1999, у дресу Чикага.

"Мало је чудно на крају каријере. Осећам се као на почетку. Имам сопствени циљ, а то је да играм 20 година", рекао је он једном приликом. Да ли ће му Лејкерси или неки други НБА тим и остварити ту жељу?

Џејсон Тери

"Ни на крај памети ми није да се повучем. Само тражим нову прилику. Ако се та прилика не појави сама од себе, покушаћу да у свлачионици вршим утицај на млађе и да донесем тренеру добре минуте с клупе. Тело ми је и даље одлично, ум ми је оштар", рекао је у септембру Џејсон Тери (10. пик на драфту 1999).

Освајач шампионског прстена са Даласом пронашао је у Милвокију прилику о којој је говорио. У Баксима ради са тренером Џејсоном Кидом, својим некадашњим саиграчем из дана у Мавериксима.

На почетку сезоне напунио је 39. година и када се осврне на урађено видеће значајну каријеру, започету 1999, током које је најјачи утисак оставио управо у Даласу, где је освојио шампионски прстен 2011. и постао најбољи шести играч лиге 1999.

Већ је отворено најавио да ће када заврши каријеру постати тренер.

Ману Ђинобили

Иако са 39 година више није офанзивно "продуктиван" какав је био, славни Аргентинац Емануел "Ману" Ђинобили (57. пик на драфту 1999) и даље је један од веома важних играча Сан Антонија.

Некадашњи играч Виртуса стигао је у НБА лигу 2002. године и направио импресивну каријеру. Дошао је у САД као шампион Евролиге из 2001. а трофеј првака НБА лиге подизао је у четири наврата. Последњи пут - 2014.

Мада је са током година (деценија) адаптирао своју улогу и стил, Грег Попович и даље култног бека доживљава као веома вредног члана Спурса. Аргентинац не жели да прогнозира још колико ће играти, а актуелни, једногодишњи уговор на 14 милиона долара, потписао је у јулу.

"Добро здравље је увек веома значајно, а ја се осећам добро и добро се проводим. Не знам да ли ми је ово последња сезона. Пре сваке сезоне сам говорио да ћу да је посматрам као да јесте, а да ћу размислити о томе, под условом да се осећам добро. Нема разлога да сада одлучујем", рекао је Ђинобили.

Са друге стране, Попович признаје да му је Ману веома важан за екипу.

"Он можда не скаче високо као пре и можда није онако брз, али је паметан као и увек што је био. Његови коментари током тајм-аута су веома значајни. Посебно сада, када Тими (Данкан) није ту", признао је "Поп".

Винс Картер

Иако га с времена на време муче повреде (последњи проблем - с куком) и иако признаје да му није лако да се опорави од великих напора, Винс Картер (5. пик на драфту 1998) и даље се труди да колико може пркоси годинама.

У 2016. гледали смо његова закуцавања, новембарски наступ са 20 убачених поена против Денвера (најстарији играч са таквим учинком од Џордана 2003), пратили како у НБА књигама престиже учинке легенди као што су Гери Пејтон (број поена) или Чарлс Оукли (број утакмица)...

Винс Картер толико је дуго у лиги да су и навијачи Торонта успели и да забораве грозан начин на који је отишао од њих и да га 2014. дочекају са овацијама. Прилагодио се годинама, адаптирао игру и дефанзивом улогом стекао значај за Мемфис.

Некадашњи "Ер Канада" тренутно је најстарији играч лиге, а на питање када ће у пензију одговара:

"Само бринем за овај тренутак. У тој фази, када имате оволико година (40 у јануару), онда само пратите како се осећате на крају сезоне и полазите од тога".

Дакле, не отписујмо унапред могућност да својевремено један од најатрактивнијих играча новије историје дочека у НБА лиги и 41. рођендан.

Дирк Новицки

У уговору пише: Дирк Новицки (9. пик на драфту 1998) играће и следеће сезоне, јер је прошле године потписао нови, двогодишњи споразум са Даласом, на 50 милиона долара.

Славни Немац, МВП лиге и шампион из 2011. године, пропустио је почетак такмичарске 2016/17 због болести и због проблема са Ахиловом тетивом, а потом је опет морао на паузу због исте повреде.

Потом се 23. децембра вратио на терен, у првом полувремену утакмице против Клиперса постигао 17 поена (за 15 минута) и показао да су тај шут и карактеристичан избачај и даље ту и да и даље "раде".

Крилни центар који је обележио последњих 20 година Даласа, ипак, има значајне проблеме због повреде, а немачким новинарима је недавно рекао да се неће враћати у тим ако не може да игра и допринесе.

Такву поруку је отворено послао почетком децембра.

"Ако ствари не буду ишле у правом смеру и ако ме буде и даље болело, то ће значити да у 2017. завршавам каријеру", саопштио је Новицки.

НБА див се у том случају неће много обазирати на актуелни уговор.

"То што сам потписао продужење до 2018. не значи аутоматски да ћу играти до тада", такође је рекао славни Немац и један од најбољих европских кошаркаша у историји.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар