Analiza: Vesele devedesete i dalje traju...!

Ulazimo u 2017. godinu, a oni su i dalje tu i prkose zakonima fizike i biologije.

Košarka 01.01.2017 | 23:30
Analiza: Vesele devedesete i dalje traju...!
U 2016. oprostili smo se od nekoliko NBA divova. U 2017. izvesno nas čekaju rastanci sa veteranima koji su takođe na svoj način obeležili noviju istoriju lige.

Kobi Brajant, Tim Dankan i Kevin Garnet predvodili su seriju igrača koji su u godini za nama uz više ili manje glamura stavili tačku na aktivno bavljenje košarkom. Veliki broj titula, veliki broj istorijskih dostignuća, ogroman broj tužnih fanova... Emocija je bilo mnogo na rastanku sa legendama.

U 2017. vreme je za nove oproštaje, koji će izvesno uslediti.

Trenutno, u NBA ligi igraju još samo šestorica draftovanih tokom devedesetih. Njihova priča, naravno, još nije završena i možda se profi putovanje njihove generacije još neće završiti, ali bi verovatno bilo veće iznenađenje ako bi se sledećeg leta vratili u trening kampove i nastavili da rade.

Evo ko su preostali igrači iz devedesetih godina i najveći kandidati za odlazak iz lige. Ovo su šestorica od sedmorice najstarijih igrača lige.

Pol Pirs

Zvaničnim oproštajima Reja Alena i Eltona Brenda (iako su de facto već bili penzionisani), spisak članova ovog, sve manjeg društva, sveden je na šestoricu imena. Prvo je i najsigurnije za povlačenje sa spiska aktivnih.

Pol Pirs (10. pik na draftu 1998) objavio je još 26. septembra da će ovo biti njegova poslednja sezona i "da je vreme da produži i da se pomeri od košarke".

"Posle 18 NBA godina, teško je verovati da ću poslednji put igrati u svakoj hali poslednji put. Zato ću uživati u svakom treningu, u svakoj vožnji autobusom, u svakoj večeri sa ekipom, u svakom istrčavanju kroz tunel. Uradiću sve što je do mene da bih dao doprinos u ostvarenju krajnjeg cilja", rekao je osvajač titule iz 2008, kome je Šakil O' Nil dao nadimak "Istina".

Ove sezone, Pirs nije igrao u prvih 12 mečeva sezone, a prvi put je bio deo tima 18. novembra. Interesantno je da je prošlog leta potpisao trogodišnji ugovor sa Klipersima, vredan deset miliona dolara.

Tokom jeseni, objasnio je da želi da u penziju ode kao igrač "svog" Bostona, što će sigurno simbolično i postati na leto, da bi sebi ulepšao oproštaj u dresu koji je obukao 1998. godine.

Meta Vorld Pis (Ron Artest)

Iako se činilo i da će nekad sjajni defanzivac, učesnik Ol-stara i NBA šampion iz 2010. još prošlog leta (konačno) završiti burnu karijeru, on se ipak vratio u Stejpls centar.

Prošle sezone, Kobi Brajant govorio je da je uticaj Meta Vorld Pisa (16. pik na draftu 1999)  na svlačionicu veoma važan, da daje primer mlađima i da to što je uglavnom presedeo godinu (odigrao 35 mečeva) nema veze sa značajem koji je imao za tim.

Međutim, uprkos tome što aktivno pravi planove o sopstvenom rijaliti programu i iako je posvećen i humanitarnom radu, Artestu je i dalje prioritet košarka, koju je u NBA ligi zaigrao 1999, u dresu Čikaga.

"Malo je čudno na kraju karijere. Osećam se kao na početku. Imam sopstveni cilj, a to je da igram 20 godina", rekao je on jednom prilikom. Da li će mu Lejkersi ili neki drugi NBA tim i ostvariti tu želju?

Džejson Teri

"Ni na kraj pameti mi nije da se povučem. Samo tražim novu priliku. Ako se ta prilika ne pojavi sama od sebe, pokušaću da u svlačionici vršim uticaj na mlađe i da donesem treneru dobre minute s klupe. Telo mi je i dalje odlično, um mi je oštar", rekao je u septembru Džejson Teri (10. pik na draftu 1999).

Osvajač šampionskog prstena sa Dalasom pronašao je u Milvokiju priliku o kojoj je govorio. U Baksima radi sa trenerom Džejsonom Kidom, svojim nekadašnjim saigračem iz dana u Maveriksima.

Na početku sezone napunio je 39. godina i kada se osvrne na urađeno videće značajnu karijeru, započetu 1999, tokom koje je najjači utisak ostavio upravo u Dalasu, gde je osvojio šampionski prsten 2011. i postao najbolji šesti igrač lige 1999.

Već je otvoreno najavio da će kada završi karijeru postati trener.

Manu Đinobili

Iako sa 39 godina više nije ofanzivno "produktivan" kakav je bio, slavni Argentinac Emanuel "Manu" Đinobili (57. pik na draftu 1999) i dalje je jedan od veoma važnih igrača San Antonija.

Nekadašnji igrač Virtusa stigao je u NBA ligu 2002. godine i napravio impresivnu karijeru. Došao je u SAD kao šampion Evrolige iz 2001. a trofej prvaka NBA lige podizao je u četiri navrata. Poslednji put - 2014.

Mada je sa tokom godina (decenija) adaptirao svoju ulogu i stil, Greg Popovič i dalje kultnog beka doživljava kao veoma vrednog člana Spursa. Argentinac ne želi da prognozira još koliko će igrati, a aktuelni, jednogodišnji ugovor na 14 miliona dolara, potpisao je u julu.

"Dobro zdravlje je uvek veoma značajno, a ja se osećam dobro i dobro se provodim. Ne znam da li mi je ovo poslednja sezona. Pre svake sezone sam govorio da ću da je posmatram kao da jeste, a da ću razmisliti o tome, pod uslovom da se osećam dobro. Nema razloga da sada odlučujem", rekao je Đinobili.

Sa druge strane, Popovič priznaje da mu je Manu veoma važan za ekipu.

"On možda ne skače visoko kao pre i možda nije onako brz, ali je pametan kao i uvek što je bio. Njegovi komentari tokom tajm-auta su veoma značajni. Posebno sada, kada Timi (Dankan) nije tu", priznao je "Pop".

Vins Karter

Iako ga s vremena na vreme muče povrede (poslednji problem - s kukom) i iako priznaje da mu nije lako da se oporavi od velikih napora, Vins Karter (5. pik na draftu 1998) i dalje se trudi da koliko može prkosi godinama.

U 2016. gledali smo njegova zakucavanja, novembarski nastup sa 20 ubačenih poena protiv Denvera (najstariji igrač sa takvim učinkom od Džordana 2003), pratili kako u NBA knjigama prestiže učinke legendi kao što su Geri Pejton (broj poena) ili Čarls Oukli (broj utakmica)...

Vins Karter toliko je dugo u ligi da su i navijači Toronta uspeli i da zaborave grozan način na koji je otišao od njih i da ga 2014. dočekaju sa ovacijama. Prilagodio se godinama, adaptirao igru i defanzivom ulogom stekao značaj za Memfis.

Nekadašnji "Er Kanada" trenutno je najstariji igrač lige, a na pitanje kada će u penziju odgovara:

"Samo brinem za ovaj trenutak. U toj fazi, kada imate ovoliko godina (40 u januaru), onda samo pratite kako se osećate na kraju sezone i polazite od toga".

Dakle, ne otpisujmo unapred mogućnost da svojevremeno jedan od najatraktivnijih igrača novije istorije dočeka u NBA ligi i 41. rođendan.

Dirk Novicki

U ugovoru piše: Dirk Novicki (9. pik na draftu 1998) igraće i sledeće sezone, jer je prošle godine potpisao novi, dvogodišnji sporazum sa Dalasom, na 50 miliona dolara.

Slavni Nemac, MVP lige i šampion iz 2011. godine, propustio je početak takmičarske 2016/17 zbog bolesti i zbog problema sa Ahilovom tetivom, a potom je opet morao na pauzu zbog iste povrede.

Potom se 23. decembra vratio na teren, u prvom poluvremenu utakmice protiv Klipersa postigao 17 poena (za 15 minuta) i pokazao da su taj šut i karakterističan izbačaj i dalje tu i da i dalje "rade".

Krilni centar koji je obeležio poslednjih 20 godina Dalasa, ipak, ima značajne probleme zbog povrede, a nemačkim novinarima je nedavno rekao da se neće vraćati u tim ako ne može da igra i doprinese.

Takvu poruku je otvoreno poslao početkom decembra.

"Ako stvari ne budu išle u pravom smeru i ako me bude i dalje bolelo, to će značiti da u 2017. završavam karijeru", saopštio je Novicki.

NBA div se u tom slučaju neće mnogo obazirati na aktuelni ugovor.

"To što sam potpisao produženje do 2018. ne znači automatski da ću igrati do tada", takođe je rekao slavni Nemac i jedan od najboljih evropskih košarkaša u istoriji.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar