Стефан Савић: Циљеви су Мундијал и Лига шампиона!

Стуб одбране Атлетико Мадрида и репрезентације Црне Горе зна шта жели у 2017. години.

Фудбал 01.01.2017 | 20:00
Стефан Савић: Циљеви су Мундијал и Лига шампиона!
Никад мање дилема у избору за најбољег црногорског фудбалера који наступа у иностранству. Стефан Савић је убедљиво и потпуно заслужено освојио награду.

Командант одбране "сокола" ће памтити 2016-у годину због многих подвига који су му донели статус једног од најбољих дефанзиваца света.

Између осталог, био је кључна полуга Атлетика у  заустављању можда најстрашнијег офанзивног триа свих времена "МСН" што је био предуслов за избацивање велике Барсе у четвртфиналу Лиге шампиона. Заједно са Годином спустио је "рампу" Левандовском и осталим звездама баварског гиганта и оставио Пепа Гвардиолу без толико жељеног трофеја са Бајерном. У финалу срећа је Атлетику и најбољем црногорском дефанзивцу окренула леђа на пенал лутирји, али остаће упамћено да је Савић пружио бриљантну партију.

Ниска успеха које је остварио у години на измаку не завршава се набројаним: након четири одиграна кола квалификација за Мундијал, Савић и "соколи" држе друго место у групи Е. Да није било кошмарног пада у другом полувремену последњег меча репрезентације у Јеревану, говорили би о идеалном старту трке за "руску визу"... 

Стефан је, наравно, одиграо перфектно у дресу рерпезентације Црне Горе, која је у прве три утакмице примила само један гол. И, како сам Савић каже, треба да будемо задовољни, јер све на крају зависи од нас самих.

У разговору за МОНДО.МЕ, Стефан се осврнуо на признање добијено од црногорске "куће фудбала", описао какав однос има са "челичним Ћолом", подсетио се финала Лиге шампиона са полугодишње дистанце, "епизоде Јереван", и открио који су му главни циљеви за 2017 годину.

Колико ти значи награда ФСЦГ, односно победа у анкети за најбољег црногорског играча?

"Награда ми значи много јер сам је добио од мојих земљака, од тренера и играча. Сигурно да сваку награду коју добијем у својој земљи одвајам од осталих и ближа ми је срцу. "

Почетком године си се усталио у тиму Атлетика. Често је Симеоне истицао твој значај за дефанзиву "цолчонероса". Како си задовољан односом са Ћолом и како изгледа рад са једним од најбољих тренера данашњице?

"Радио сам са много добрих тренера у каријери, великих светских имена, али Ћоло је по много чему посебан. Већ сада је један од најбољих тренера света а сигурно да ће у наредним годинама још више напредовати јер је још увек млад тренер. Од Атлетика је направио један од најбољих светских клубова и пред њим је блистава будућност."

Шта је то што Симеонеа одваја од осталих тренера који су те тренирали? И колико су на њега оставила трага два несрећно изгубљена финала од Реала?

"Од осталих га издваја невероватна харизма коју са лакоћом преноси на играче. Што се тиче пораза у финалу, па ја сам изгубио једно финале и дан данас мислим о тој ноћи и није ми свеједно. Могу мислити како је њему који је изгубио два финала која је заслужио да освоји. Али његов ентузијазам не опада, никад не дозвољава играчима да се опусте. Како ја то видим, два тешка пораза га нису сломила него ојачала."

И ове сезоне играте добро у Лиги шампиона, док у Примери прилично заостајете за Реалом. Да ли је предност Реала достижна?

"Реал има велику предност али има још много да се игра. Сигурно да 9 бодова није мало али чини се да је лига ове године јача и да ће се губити бодови на "малим" утакмицама. Ми се свакако не предајемо, играћемо до краја јако и искористити сваку шансу која нам се укаже. У Лиги шампиона смо рутински завршили посао у групи и с нестрпљењем очекујемо наставак такмичења. Лига шампиона је приоритет али не одричемо се Примере. Мислим да је тешка победа над Лас палмасом била прекретница за нас у првенству".

Са Црном Гором си одлично стартовао у квалификацијма за Светско првенство. Као првопласирани тим отпутовали сте у Јереван и одиграли можда и најбољих 45 минута али се у другом полувремену догодило нешто што нико није очекивао. Кад се све сабере, колико си задовољан након четири одиграна кола?

"Да одмах кажем, да нам је неко на почетку понудио седам бодова из четири кола сигурно је да би оберучке прихватили. Мислим да смо направили успех али стварно нас боли пораз од Јермена јер смо имали све у својим рукама, са том победом имали би идеалну ситуацију. Али то је лепота и суровост фудбала, примили смо три гола за 45 минута и поражени смо. Након меча није било пријатно у нашој свлачионици, нико ништа није причао, били смо у шоку. Опет кажем, све у свему, задовољни смо, јер на крају све зависи од нас а има још много да се игра."

Који су крајњи домети наше репрезентације у овим квалификацијама и кога, након одиграна четири кола,  видиш као главног конкурента у групи?

"По мом мишљењу, Пољска је по квалитету број један у групи. Чини ми се да су најквалитетнији и да ће они водити главну реч до краја. Онда следи група тимова који су приближног квалитета, ту смо ми, Румунија и Данска. Мислим да ће се између ове три репрезентације водити битка за бараж. Наравно уколико се укаже прилика да нападнемо прво место бићемо спремни да је искористимо, али мислим да је борба за бараж наша реалност."

Које су ти жеље и циљеви у 2017. години?

"Као и сваком спортисти, прва жеља ми је да будем здрав и да ме заобиђу повреде. Што се тиче фудбалских циљева, највећи ми је да са Црном Гором успем да изборим пут у Русију. То би била круна моје каријере. Урадићу све, заједно са саиграчима да то остварим. Други циљ, освајање Лиге шампиона са Атлетиком", закључио је Савић.

Извор: мондо.рс/мондо.ме

Коментари / 0

Оставите коментар