Stefan Savić: Ciljevi su Mundijal i Liga šampiona!

Stub odbrane Atletiko Madrida i reprezentacije Crne Gore zna šta želi u 2017. godini.

Fudbal 01.01.2017 | 20:00
Stefan Savić: Ciljevi su Mundijal i Liga šampiona!
Nikad manje dilema u izboru za najboljeg crnogorskog fudbalera koji nastupa u inostranstvu. Stefan Savić je ubedljivo i potpuno zasluženo osvojio nagradu.

Komandant odbrane "sokola" će pamtiti 2016-u godinu zbog mnogih podviga koji su mu doneli status jednog od najboljih defanzivaca sveta.

Između ostalog, bio je ključna poluga Atletika u  zaustavljanju možda najstrašnijeg ofanzivnog tria svih vremena "MSN" što je bio preduslov za izbacivanje velike Barse u četvrtfinalu Lige šampiona. Zajedno sa Godinom spustio je "rampu" Levandovskom i ostalim zvezdama bavarskog giganta i ostavio Pepa Gvardiolu bez toliko željenog trofeja sa Bajernom. U finalu sreća je Atletiku i najboljem crnogorskom defanzivcu okrenula leđa na penal lutirji, ali ostaće upamćeno da je Savić pružio briljantnu partiju.

Niska uspeha koje je ostvario u godini na izmaku ne završava se nabrojanim: nakon četiri odigrana kola kvalifikacija za Mundijal, Savić i "sokoli" drže drugo mesto u grupi E. Da nije bilo košmarnog pada u drugom poluvremenu poslednjeg meča reprezentacije u Jerevanu, govorili bi o idealnom startu trke za "rusku vizu"... 

Stefan je, naravno, odigrao perfektno u dresu rerpezentacije Crne Gore, koja je u prve tri utakmice primila samo jedan gol. I, kako sam Savić kaže, treba da budemo zadovoljni, jer sve na kraju zavisi od nas samih.

U razgovoru za MONDO.ME, Stefan se osvrnuo na priznanje dobijeno od crnogorske "kuće fudbala", opisao kakav odnos ima sa "čeličnim Ćolom", podsetio se finala Lige šampiona sa polugodišnje distance, "epizode Jerevan", i otkrio koji su mu glavni ciljevi za 2017 godinu.

Koliko ti znači nagrada FSCG, odnosno pobeda u anketi za najboljeg crnogorskog igrača?

"Nagrada mi znači mnogo jer sam je dobio od mojih zemljaka, od trenera i igrača. Sigurno da svaku nagradu koju dobijem u svojoj zemlji odvajam od ostalih i bliža mi je srcu. "

Početkom godine si se ustalio u timu Atletika. Često je Simeone isticao tvoj značaj za defanzivu "colčonerosa". Kako si zadovoljan odnosom sa Ćolom i kako izgleda rad sa jednim od najboljih trenera današnjice?

"Radio sam sa mnogo dobrih trenera u karijeri, velikih svetskih imena, ali Ćolo je po mnogo čemu poseban. Već sada je jedan od najboljih trenera sveta a sigurno da će u narednim godinama još više napredovati jer je još uvek mlad trener. Od Atletika je napravio jedan od najboljih svetskih klubova i pred njim je blistava budućnost."

Šta je to što Simeonea odvaja od ostalih trenera koji su te trenirali? I koliko su na njega ostavila traga dva nesrećno izgubljena finala od Reala?

"Od ostalih ga izdvaja neverovatna harizma koju sa lakoćom prenosi na igrače. Što se tiče poraza u finalu, pa ja sam izgubio jedno finale i dan danas mislim o toj noći i nije mi svejedno. Mogu misliti kako je njemu koji je izgubio dva finala koja je zaslužio da osvoji. Ali njegov entuzijazam ne opada, nikad ne dozvoljava igračima da se opuste. Kako ja to vidim, dva teška poraza ga nisu slomila nego ojačala."

I ove sezone igrate dobro u Ligi šampiona, dok u Primeri prilično zaostajete za Realom. Da li je prednost Reala dostižna?

"Real ima veliku prednost ali ima još mnogo da se igra. Sigurno da 9 bodova nije malo ali čini se da je liga ove godine jača i da će se gubiti bodovi na "malim" utakmicama. Mi se svakako ne predajemo, igraćemo do kraja jako i iskoristiti svaku šansu koja nam se ukaže. U Ligi šampiona smo rutinski završili posao u grupi i s nestrpljenjem očekujemo nastavak takmičenja. Liga šampiona je prioritet ali ne odričemo se Primere. Mislim da je teška pobeda nad Las palmasom bila prekretnica za nas u prvenstvu".

Sa Crnom Gorom si odlično startovao u kvalifikacijma za Svetsko prvenstvo. Kao prvoplasirani tim otputovali ste u Jerevan i odigrali možda i najboljih 45 minuta ali se u drugom poluvremenu dogodilo nešto što niko nije očekivao. Kad se sve sabere, koliko si zadovoljan nakon četiri odigrana kola?

"Da odmah kažem, da nam je neko na početku ponudio sedam bodova iz četiri kola sigurno je da bi oberučke prihvatili. Mislim da smo napravili uspeh ali stvarno nas boli poraz od Jermena jer smo imali sve u svojim rukama, sa tom pobedom imali bi idealnu situaciju. Ali to je lepota i surovost fudbala, primili smo tri gola za 45 minuta i poraženi smo. Nakon meča nije bilo prijatno u našoj svlačionici, niko ništa nije pričao, bili smo u šoku. Opet kažem, sve u svemu, zadovoljni smo, jer na kraju sve zavisi od nas a ima još mnogo da se igra."

Koji su krajnji dometi naše reprezentacije u ovim kvalifikacijama i koga, nakon odigrana četiri kola,  vidiš kao glavnog konkurenta u grupi?

"Po mom mišljenju, Poljska je po kvalitetu broj jedan u grupi. Čini mi se da su najkvalitetniji i da će oni voditi glavnu reč do kraja. Onda sledi grupa timova koji su približnog kvaliteta, tu smo mi, Rumunija i Danska. Mislim da će se između ove tri reprezentacije voditi bitka za baraž. Naravno ukoliko se ukaže prilika da napadnemo prvo mesto bićemo spremni da je iskoristimo, ali mislim da je borba za baraž naša realnost."

Koje su ti želje i ciljevi u 2017. godini?

"Kao i svakom sportisti, prva želja mi je da budem zdrav i da me zaobiđu povrede. Što se tiče fudbalskih ciljeva, najveći mi je da sa Crnom Gorom uspem da izborim put u Rusiju. To bi bila kruna moje karijere. Uradiću sve, zajedno sa saigračima da to ostvarim. Drugi cilj, osvajanje Lige šampiona sa Atletikom", zaključio je Savić.

Izvor: mondo.rs/mondo.me

Komentari / 0

Ostavite komentar