Гутереш од данас генерални секретар

Бивши премијер Португала и доскорашњи високи комесар УН за избјеглице Антонио Гутереш данас је званично започео петогодишњи мандат на функцији генералног секретара УН, на којој је наслиједио Бан Ки Муна.

Свијет 01.01.2017 | 12:13
Гутереш од данас генерални секретар
Гутереш (66), који је по струци инжењер, умјерени је социјалиста и проевропски је оријентисан, а у међународним круговима признат је као личност са којом је могућ дијалог о многим кључним питањима.

Он је 12. децембра положио заклетву као нови генерални секретар УН и том приликом позвао ту организацију да се припреми за промјене, заложивши се за глобално реформисање стратегије и операција под контролом УН у циљу унапређења мира и безбједности.

Гутереш је непосредно послије избора за првог човјека УН истакао да ће његов приоритет бити окончање рата у Сирији, оцијенивши да је испуњење тог циља од виталног заједничког интереса за свјетске лидере.

Досадашњи генерални секретар УН Бан Ки Мун оцијенио је недавно да је Гутереш најбољи избор и да ће му значајно искуство помоћи да води УН у кључним тренуцима.

Гутереш је изабран послије неколико рунди неформалног изјашњавања о кандидатима и тајног гласања у Савјету безбједности, а Генерална скупштина УН званично га је 13. октобра изгласала за новог генералног секретара.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар