Gutereš od danas generalni sekretar

Bivši premijer Portugala i doskorašnji visoki komesar UN za izbjeglice Antonio Gutereš danas je zvanično započeo petogodišnji mandat na funkciji generalnog sekretara UN, na kojoj je naslijedio Ban Ki Muna.

Svijet 01.01.2017 | 12:13
Gutereš od danas generalni sekretar
Gutereš (66), koji je po struci inženjer, umjereni je socijalista i proevropski je orijentisan, a u međunarodnim krugovima priznat je kao ličnost sa kojom je moguć dijalog o mnogim ključnim pitanjima.

On je 12. decembra položio zakletvu kao novi generalni sekretar UN i tom prilikom pozvao tu organizaciju da se pripremi za promjene, založivši se za globalno reformisanje strategije i operacija pod kontrolom UN u cilju unapređenja mira i bezbjednosti.

Gutereš je neposredno poslije izbora za prvog čovjeka UN istakao da će njegov prioritet biti okončanje rata u Siriji, ocijenivši da je ispunjenje tog cilja od vitalnog zajedničkog interesa za svjetske lidere.

Dosadašnji generalni sekretar UN Ban Ki Mun ocijenio je nedavno da je Gutereš najbolji izbor i da će mu značajno iskustvo pomoći da vodi UN u ključnim trenucima.

Gutereš je izabran poslije nekoliko rundi neformalnog izjašnjavanja o kandidatima i tajnog glasanja u Savjetu bezbjednosti, a Generalna skupština UN zvanično ga je 13. oktobra izglasala za novog generalnog sekretara.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar