Одлуке: Смршаћу! Остављам цигарете...

Нова година је вријеме када многи од нас постављају себи тешко остварљиве циљеве - било да је ријеч о унапређењу на послу, одлуци да ћемо редовно вежбати, или нејасно дефинисаном циљу у вези.

Свијет 31.12.2016 | 20:03
Одлуке: Смршаћу! Остављам цигарете...
Истраживање Универзитета у Скрентону (Пенсилванија) показује да свега осам одсто људи спроведе у дјело новогодишњу одлуку, а разлог је дјелимично у томе што су циљеви које себи постављамо често нереални, вјерујући да у Новој години можемо да “постанемо потпуно другачија особа”, каже Рејчел Вејнстејн, једна од директора школе у Портланду (америчка држава Мејн), чији полазници уче вештинама у областа међуљудских односа и управљања финансијама.
 
Проблем постаје још тежи када слушамо о мегаломанским циљевима пријатеља и колега или маркетиншке поруке које се односе на овај културни феномен.

Истина је да се “промјене дешавају непрестано, у малим корацима”, објашњава Вејнстејнова.

Многима од нас се доношење новогододишњих одлука обије о главу, а да тога нисмо ни свјесни, објашњава Џозеф Лучијани, психолог из Крескила (Њу Џерси) специјализован за технике “селф-коучинга”.

Послије неколико безуспешних покушаја да поштујемо одлуку коју смо донијели, у нама се учвршћује осећање неуспјеха, а у таквим околностима нам је тешко и да покушамо да одлуку спроведемо на другачији начин”, објашњава он.

“Празничне одлуке су празне... Ентузијам замјењује осјећање да је то ‘сувише тешко остварити’”, каже овај стучњак, а посљедица је обесхрабреност, која нас спрјечава да касније током године одредимо нове циљеве.

У чему је тајна успјеха



Ако сте чврсто ријешили да остварите одређени циљ у Новој години, почните што прије. Не чекајте први јануар.

Тимоти Пичил, професор психологије са Универзитета Карлтон у Отави (Канада), каже да је одлагање провођења одлуке у дјело заправо резултат чињенице да се осећамо добро још док описујемо другима своје планове, али да их касније тешко проводимо у дјело, на пример, тако што ћемо купити патике за трчање и прво трчати на краће стазе, прије него што се потпуно посветимо одлуци да учествујемо на маратону.

Стручњаци упозоравају да не треба говорити пријатељима о својим одлукама пре него што се постигне одређени успијех. Чак и ако не предузмете кораке ка спровођењу одлуке, осећај успеха ћете осјетити и ако само најавите циљ, показују истраживања. Понекад, апсолутно најгора ствар коју можете да урадите јесте да испричате свима о својој одлуци зато што вам већ то даје одређену награду. У том тренутку то је добитак за вас, али губитак у будућности.

Ако стварно желите да остварите донесену одлуку, нека то буде нешто што је лако спровести у дело од првог дана, или одлука која постепено може да прерасте у тежу.

Након што сте извјесно време одлазили у теретану два пута недељно, одредите још један дан за вјежбање. Успех ће постати остварљивији и стећи ћете самопоуздање, које ће вам олакшати спровођење тежих циљева. Ако сте у прошлости већ неколико пута доживјели неуспјех у остваривању новогодишњих одлука, изаберите другачији приступ, који ће ојачати вашу самодисциплину и пружити вам осјећај задовољства и због најмањех успеха.

“Развој самодисциплине је процес”, каже Лучијани. “Како се успјех буде умножавао, мијењаће се и слика коју имате о себи."

(ББЦ.цом)

Коментари / 0

Оставите коментар