Бројна поскупљења - честитка за 2017.

Најаве о повећању услуга и роба почела је крајем љета, а према информацијама из јавних предузећа, агенција и трговина од 1. јануара имаћемо више цијене струје, фиксне телефоније, регистрације возила, цигарета и хране.

Република Српска 31.12.2016 | 17:55
Бројна поскупљења - честитка за 2017.
Политичари су грађанима БиХ у 2017. години обећали бољи живот, реформе, европске стандарде и бољитак, но једино што је сигурно јесте да ћемо имати европске цијене скоро свих услуга и намирница и иста примања као у години коју смо испратили.

Најаве о повећању услуга и роба почела је крајем љета, а према информацијама из јавних подузећа, агенција и трговина од 1. јануара имаћемо више цијене струје, фиксне телефоније, регистрације возила, цигарета и хране. Иако се више не најављују поскупљења бензина и скок цијена се ради стихијски јасно је, пратећи свјетска кретања, како ће бити повећане и цијене нафтних деривата.

Узме ли се у обзир и обећање домаћих влада дато Међународном монетарном фонду и осталим свјетским кредиторима када је у питању Закон о акцизама јасно је како ће нафта у наредној години поскупити за минимално 15 фенинга. У склопу истог закона планирано је повећања акциза и на алкохолна и безалкохолна пића.

Уз веће цијене нафте нормално је да се веже и скок цијена животних намирница. Трговци су најавили како ће због цјелокупне економске ситуације, али и најаве поскупљења горива морати повећати цијене свих артикала. Та повећања цијена, иако тренутно не постоји оправдан разлог, већ су почела крајем новембра, што се најбоље види по цијенама шећера, брашна, уља…

Телефонија и струја



Подсјетимо како је Регулаторна комисија за енергију у ФБиХ (ФЕРК) 23. новембра одобрила повећање цијене електричне енергије за потрошаче Електропривреде ХЗ ХБ. Задомаћинства ће то повећање бити око 1.45 одсто, док су за категорију остала потрошња цијене ниже за 3.04 одсто. Цијена електричне енергије за потрошаче Електропривреде БиХ за сада се неће мијењати.

Друго изненађење када су у питању државна подузећа стигло је без најаве почетком децембра. Регулаторна агенција за комуникације је на захтјев телеком оператера одобрила повећање цијена у фиксној телефонији за претплатнике ХТ-а Мостар и БХ Телецома. И ова одлука, као и одлука о поскупљењу струје ступа на снагу 1. јануара.

БХ Телецом д.д. Сарајево уводи јединствену цијену за позиве према фиксним мрежама у БиХ у износу од 0,042 КМ/мин (без ПДВ-а). За кориснике Основног тарифног пакета, цијена позива унутар фиксне мреже БХ Телецома је повећана за 27,27 одсто док је цијена позива према другим фиксним мрежама у БиХ снижена за 19,23 одсто. Такође, БХ Телецом је укинуо попуст на цијене позива унутар фиксне мреже у периоду слабог промета који је износио 25%.

Хрватске телекомуникације д.д. Мостар уводе јединствену цијену за позиве према фиксним мрежама у БиХ у износу од 0,048 КМ/мин (без ПДВ-а). За кориснике Основног тарифног пакета, цијена позива унутар фиксне мреже ХТ-а је повећана за 37,14 одсто, док је цијена позива према другим фиксним мрежама у БиХ остала иста.

Телеком Српске није мијењао своје цијене.

Регистрација



Једна од владиних реформи која ће међу првима задати ударац по џеповима биће у склопу измјене Закона о безбједности промета БиХ.

Осим бројних пооштрених кривичних одредаба за несавјесне возаче омогућиће и увођење новине која би требала бити од опше користи за здравље свих становника и околине БиХ. План је да се уведу више цијене регистрације за старија возила која су већи загађивачи околине и еколошки неприхватљива. У овом тренутку не може се казати колика ће бити разлика у цијени регистрације за возила која више или мање загађују околину.

Од 2017. на подручју Федерације почеће се примјењивати Правилник о испитивању испушних плинова моторних возила (еко тест) у станицама за технички преглед возила.

Еко тест је према закону постао обвезан, а плаћаће се од 22 до 36 марака.

Скупље цигарете



Од почетка 2017. године на снази ће бити нове цијене цигарета у БиХ, поручили су из Управе за индиректно опорезивање БиХ. Цијене ће, зависно од произвођача и марке цигарета поскупити од 20 до 30 фенинга. Нове цијене утврђују се у складу с Одлуком о утврђивању посебне и минималне акцизе на цигарете и износ акцизе на дуван за пушење за 2017. годину, коју је недавно усвојио Управни одбор УИО-а.

У исто вријеме док скачу цијене свега и свачега из државне службе и јавних подузећа јасно поручују како плате у наредној години неће расти, те како сви који имају посао требају бити сретни уколико оне не буду падале, а падаће сигурно јер ступају на снагу бројни закони који регулишу доприносе и порезе. 

(СБ)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

лијан

31.12.2016 17:38

Све странке сатрати у корјену!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турцин

31.12.2016 18:20

Зивио СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цезар

31.12.2016 18:29

То је тако јер сте ви то тразили. Изгласали сте у власт оне који све оглодасе и унистисе. Ту је и бандитски ММФ који вас гура у ропство. Васе је било све, васе неце бити ниста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лијан

31.12.2016 19:19

Све су насе фукаре криве,ммф И остали окупатори додју И продју,зато све странке сатрати,сваки траг им унистити!!!

Name

Свугдје је тако

31.12.2016 22:25

Само је разлицита проблематика. Ецропа плаца цијену ратова на свом рлу и Глобално. Среца да сам баталула плави камел прије 12 година. Не пијем. Немам ауто. Али имам старе и болесне родитеље цигаре су луксуз и на Западу. Морате се покусати смирити, јер паницарење неце помоци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не прилици

01.01.2017 03:09

Поредити ово овдје са западном Европом. Мора да си мало попила.

Name

Милос

01.01.2017 11:21

Купите врецу кромпира 'то је довољно за цитав мјесец а и здраво Тако то раде на запад