Brojna poskupljenja - čestitka za 2017.

Najave o povećanju usluga i roba počela je krajem ljeta, a prema informacijama iz javnih preduzeća, agencija i trgovina od 1. januara imaćemo više cijene struje, fiksne telefonije, registracije vozila, cigareta i hrane.

Republika Srpska 31.12.2016 | 17:55
Brojna poskupljenja - čestitka za 2017.
Političari su građanima BiH u 2017. godini obećali bolji život, reforme, evropske standarde i boljitak, no jedino što je sigurno jeste da ćemo imati evropske cijene skoro svih usluga i namirnica i ista primanja kao u godini koju smo ispratili.

Najave o povećanju usluga i roba počela je krajem ljeta, a prema informacijama iz javnih poduzeća, agencija i trgovina od 1. januara imaćemo više cijene struje, fiksne telefonije, registracije vozila, cigareta i hrane. Iako se više ne najavljuju poskupljenja benzina i skok cijena se radi stihijski jasno je, prateći svjetska kretanja, kako će biti povećane i cijene naftnih derivata.

Uzme li se u obzir i obećanje domaćih vlada dato Međunarodnom monetarnom fondu i ostalim svjetskim kreditorima kada je u pitanju Zakon o akcizama jasno je kako će nafta u narednoj godini poskupiti za minimalno 15 feninga. U sklopu istog zakona planirano je povećanja akciza i na alkoholna i bezalkoholna pića.

Uz veće cijene nafte normalno je da se veže i skok cijena životnih namirnica. Trgovci su najavili kako će zbog cjelokupne ekonomske situacije, ali i najave poskupljenja goriva morati povećati cijene svih artikala. Ta povećanja cijena, iako trenutno ne postoji opravdan razlog, već su počela krajem novembra, što se najbolje vidi po cijenama šećera, brašna, ulja…

Telefonija i struja



Podsjetimo kako je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) 23. novembra odobrila povećanje cijene električne energije za potrošače Elektroprivrede HZ HB. Zadomaćinstva će to povećanje biti oko 1.45 odsto, dok su za kategoriju ostala potrošnja cijene niže za 3.04 odsto. Cijena električne energije za potrošače Elektroprivrede BiH za sada se neće mijenjati.

Drugo iznenađenje kada su u pitanju državna poduzeća stiglo je bez najave početkom decembra. Regulatorna agencija za komunikacije je na zahtjev telekom operatera odobrila povećanje cijena u fiksnoj telefoniji za pretplatnike HT-a Mostar i BH Telecoma. I ova odluka, kao i odluka o poskupljenju struje stupa na snagu 1. januara.

BH Telecom d.d. Sarajevo uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,042 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnog tarifnog paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže BH Telecoma je povećana za 27,27 odsto dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH snižena za 19,23 odsto. Takođe, BH Telecom je ukinuo popust na cijene poziva unutar fiksne mreže u periodu slabog prometa koji je iznosio 25%.

Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar uvode jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,048 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnog tarifnog paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže HT-a je povećana za 37,14 odsto, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH ostala ista.

Telekom Srpske nije mijenjao svoje cijene.

Registracija



Jedna od vladinih reformi koja će među prvima zadati udarac po džepovima biće u sklopu izmjene Zakona o bezbjednosti prometa BiH.

Osim brojnih pooštrenih krivičnih odredaba za nesavjesne vozače omogućiće i uvođenje novine koja bi trebala biti od opše koristi za zdravlje svih stanovnika i okoline BiH. Plan je da se uvedu više cijene registracije za starija vozila koja su veći zagađivači okoline i ekološki neprihvatljiva. U ovom trenutku ne može se kazati kolika će biti razlika u cijeni registracije za vozila koja više ili manje zagađuju okolinu.

Od 2017. na području Federacije počeće se primjenjivati Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila.

Eko test je prema zakonu postao obvezan, a plaćaće se od 22 do 36 maraka.

Skuplje cigarete



Od početka 2017. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u BiH, poručili su iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Cijene će, zavisno od proizvođača i marke cigareta poskupiti od 20 do 30 feninga. Nove cijene utvrđuju se u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2017. godinu, koju je nedavno usvojio Upravni odbor UIO-a.

U isto vrijeme dok skaču cijene svega i svačega iz državne službe i javnih poduzeća jasno poručuju kako plate u narednoj godini neće rasti, te kako svi koji imaju posao trebaju biti sretni ukoliko one ne budu padale, a padaće sigurno jer stupaju na snagu brojni zakoni koji regulišu doprinose i poreze. 

(SB)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

lijan

31.12.2016 17:38

Sve stranke satrati u korjenu!!!

ODGOVORITE
Name

Turcin

31.12.2016 18:20

Zivio SNSD

ODGOVORITE
Name

Cezar

31.12.2016 18:29

To je tako jer ste vi to trazili. Izglasali ste u vlast one koji sve oglodase i unistise. Tu je i banditski MMF koji vas gura u ropstvo. Vase je bilo sve, vase nece biti nista.

ODGOVORITE
Name

lijan

31.12.2016 19:19

Sve su nase fukare krive,mmf I ostali okupatori dodju I prodju,zato sve stranke satrati,svaki trag im unistiti!!!

Name

Svugdje je tako

31.12.2016 22:25

Samo je razlicita problematika. Ecropa placa cijenu ratova na svom rlu i Globalno. Sreca da sam batalula plavi kamel prije 12 godina. Ne pijem. Nemam auto. Ali imam stare i bolesne roditelje cigare su luksuz i na Zapadu. Morate se pokusati smiriti, jer panicarenje nece pomoci.

ODGOVORITE
Name

Ne prilici

01.01.2017 03:09

Porediti ovo ovdje sa zapadnom Evropom. Mora da si malo popila.

Name

Milos

01.01.2017 11:21

Kupite vrecu krompira 'to je dovoljno za citav mjesec a i zdravo Tako to rade na zapad