Европа: Виши степен безбједности

Уочи дочека Нове године, широм Европе појачане су мјере безбједности због потенцијалних пријетњи од терористичких напада, након што је у нападу на Божићни вашар у Берлину убијено 12 особа.

Свијет 31.12.2016 | 17:30
Европа: Виши степен безбједности
У европским престоницама подигнуте су бетонске баријере, а повећано је и присуство полицајаца, пренио је Ројтерс.

У Берлину је затворен трг испред Бранденбуршке капије, а спрема се расподјела 1.700 додатних полицајаца.

“Предузимају се све мјере како би се спријечио потенцијални напад”, рекао је за британску агенцију портпарол полиције у Берлину Томас Нојендорф додајући да ће неки полицајци носити аутоматске пушке.

Више од 600 полицајаца биће на дужности у новогодишњој ноћи у Франкфурту, што је двоструко више него 2015. године.

У Келну, гдје су стотине жена претходне новогодишње ноћи биле жртве сексуаних напада или су опљачкане испред главне жељезничке станице, полиција је поставила надзорне камере.

У Бечу је полиција женама додијелила више од хиљаду “џепних аларма” како би избјегла да се догоде напади попут оних у Келну.

Градоначелник Брисела, гдје је у самоубилачким бомбашким нападима у марту убијено 16 особа, а повријеђено више од 150, разматарао је да откаже ватромет за дочек Нове године, али је ипак одлучио ове недјеље да се обиљежи на тај начин улазак у 2017. годину.

Мјере безбједности појачане су на туристичким локацијама у Италији, међу којима је и Колосеум у Риму.

Широм градског трга у Милану, у којем је полиција убила осумњиченог за напад на Божићни вашар у Берлину, врше се безбједносне провјере, а камионима је забрањено да приђу центру Рима и Напуља.

У Мадриду се планира распоред додатних 1.600 полицајаца током викенда.

Другу годину заредом, приступ главном градском тргу Пуерта дел Сол, гдје се традиционално дочекује Нова година, биће ограничен на 25.000 особа, а полиција ће поставити барикаде како би контролисала приступ.

У Француској ће 90.000 полицајаца и више хиљада војника бити на дужности у новогодишњој ноћи.

У Паризу, гдје је у нападима Исламске државе убијено 130 особа у новембру прошле године, повећене су мјере безбједности током викенда, а очекује се да ће око 600.000 људи посматрати ватромет са најпознатије париске авеније, Јелисејских поља.

Након напада у Берлину појачане су мјере безбједности и на Балкану.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хм

01.01.2017 04:19

Ста би тек у ЕУ било да нису у НАТОу. Медјутим, посто су у НАТОу, сигурни су.

ОДГОВОРИТЕ