Evropa: Viši stepen bezbjednosti

Uoči dočeka Nove godine, širom Evrope pojačane su mjere bezbjednosti zbog potencijalnih prijetnji od terorističkih napada, nakon što je u napadu na Božićni vašar u Berlinu ubijeno 12 osoba.

Svijet 31.12.2016 | 17:30
Evropa: Viši stepen bezbjednosti
U evropskim prestonicama podignute su betonske barijere, a povećano je i prisustvo policajaca, prenio je Rojters.

U Berlinu je zatvoren trg ispred Brandenburške kapije, a sprema se raspodjela 1.700 dodatnih policajaca.

“Preduzimaju se sve mjere kako bi se spriječio potencijalni napad”, rekao je za britansku agenciju portparol policije u Berlinu Tomas Nojendorf dodajući da će neki policajci nositi automatske puške.

Više od 600 policajaca biće na dužnosti u novogodišnjoj noći u Frankfurtu, što je dvostruko više nego 2015. godine.

U Kelnu, gdje su stotine žena prethodne novogodišnje noći bile žrtve seksuanih napada ili su opljačkane ispred glavne željezničke stanice, policija je postavila nadzorne kamere.

U Beču je policija ženama dodijelila više od hiljadu “džepnih alarma” kako bi izbjegla da se dogode napadi poput onih u Kelnu.

Gradonačelnik Brisela, gdje je u samoubilačkim bombaškim napadima u martu ubijeno 16 osoba, a povrijeđeno više od 150, razmatarao je da otkaže vatromet za doček Nove godine, ali je ipak odlučio ove nedjelje da se obilježi na taj način ulazak u 2017. godinu.

Mjere bezbjednosti pojačane su na turističkim lokacijama u Italiji, među kojima je i Koloseum u Rimu.

Širom gradskog trga u Milanu, u kojem je policija ubila osumnjičenog za napad na Božićni vašar u Berlinu, vrše se bezbjednosne provjere, a kamionima je zabranjeno da priđu centru Rima i Napulja.

U Madridu se planira raspored dodatnih 1.600 policajaca tokom vikenda.

Drugu godinu zaredom, pristup glavnom gradskom trgu Puerta del Sol, gdje se tradicionalno dočekuje Nova godina, biće ograničen na 25.000 osoba, a policija će postaviti barikade kako bi kontrolisala pristup.

U Francuskoj će 90.000 policajaca i više hiljada vojnika biti na dužnosti u novogodišnjoj noći.

U Parizu, gdje je u napadima Islamske države ubijeno 130 osoba u novembru prošle godine, povećene su mjere bezbjednosti tokom vikenda, a očekuje se da će oko 600.000 ljudi posmatrati vatromet sa najpoznatije pariske avenije, Jelisejskih polja.

Nakon napada u Berlinu pojačane su mjere bezbjednosti i na Balkanu.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hm

01.01.2017 04:19

Sta bi tek u EU bilo da nisu u NATOu. Medjutim, posto su u NATOu, sigurni su.

ODGOVORITE