Како се запослити путем огласа?

Може ли се у Босни и Херцеговини добити посао путем огласа на интернету? Фирме свакодневно објављују огласе за запошљавање, нађе се ту и занимљивих позиција, али и добрих фирми.

Босна и Херцеговина 31.12.2016 | 13:00
Како се запослити путем огласа?
Али, стиче се утисак да доминирају мало плаћени послови и послови за које треба преводилац да би знали шта се тачно тражи, нпр. “јуниор фронтенд девелопер”. У огласима су најтраженији комерцијалисти, продавачи и информатичари.

Према подацима анкете о радној снази, коју је урадила Агенција за статистику, у БиХ је 2016. године било 273.000 незапослених особа. Наравно, постоји и званична, регистрована незапосленост, а према томе је у БиХ 514.935 особа без посла.

Разлика од око 300.000 људи настала је због тога што су неке особе евидентиране на бироу за запошљавање због остварења одређених социјалних бенефиција, а раде “на црно”, или уопште немају намеру радити и не траже посао. Како год, податак од 273.000 чини се веродостојнијим, пише Став.ба.

Четрнаест пријава

Но, они који траже посао најбоље знају с чиме се све суочавају како би добили радно место. Упорнији међу њима редовно се пријављују на огласе, има и оних који биографију шаљу на десетке адреса месечно, али опет ништа. Да ли је то само “прича” или је заиста тешко доћи до посла путем огласа?

Став је то покушао проверити. А како другачије него пријавом на отворене позиције на једном од портала за запошљавање. Пријава је отишла на четрнаест адреса, дакле на четрнаест фирми у којима су покушали добити посао.

Особа која се у овом малом истраживању пријављује на посао магистар је маркетинга, без искуства у тој области, али с релативно богатим искуством у неким другим областима. Сви који су тражили савет стручњака у вези пријављивања на овакве огласе добили су следећи савет: кандидат се из масе мора издвојити, мора привући пажњу на себе.

Мотивационо писмо

У овом је истраживању кандидат слао одважно и духовито тзв. мотивационо писмо у којем стоји:

"Драги послодавче, пријављујем се на ваш оглас, као што се пријављујем и на све остале, па ваљда негдје ‘упали’. Не бих да сада користим изразе као што су ‘спремност за рад у тиму’, али истовремено и ‘самоиницијатива’, ‘жеља за доказивањем’, ‘комуникацијске вештине’ итд. Нема смисла, то сви пишу зато што је, ето, модерно. Хвалите ме моја уста. Добро, да се ипак мало похвалим, марљив сам, али под условом да сам адекватно плаћен за марљивост. Нема смисла џабе радити. Знам свашта, и што тражите и што не тражите, а све што не знам – научим. Осим ако није реч о нуклеарној физици, биохемији, генетици, инжењерству – ту сам баш танак, што се види и из биографије. Да вас више не гњавим са самопохвалама, позовите ме и све ћемо се договорити”.

Услови

А који су услови да бисте добили посао? То, углавном, зависи од позиције на коју се пријављујете. Али увек се тражи једно те исто – искуство од две до пет година на истим или сличним пословима. Дакле, ако немате најмање две године радног стажа, нема потребе да се пријављујете на огласе, а две године радног стажа немате зато што су вам и пре две године тражили да имате две године искуства. Уз то морате имати биографију као директор “Мицрософта”, способности Била Гејтса, спремност да радите од јутра до сутра, али за плату од шест стотина марака.

Један одговор

Када се већ пријављујете на огласе, зашто не тражити највише?! Рецимо, био је један оглас у којем је приватна фирма, едукативни центар, тражила директора. Наравно, главни услов било је пет година искуства. У другом огласу једна од највећих приватних компанија у Босни и Херцеговини тражила је асистента маркетинг‑менаџера, затим је ту било неколико фирми које су тражиле водитеље продајних јединица, неколико фирми желело је запослити продаваче, а неколико их је требало комерцијалисте и посреднике за директну продају производа. Било је и оних које су тражиле конобаре и бармене.

Од четрнаест адреса, Став.ба је добио један одговор: “Захваљујемо Вам се на интересу за оглашену позицију на коју сте аплицирали. Након увида у Вашу пријаву, обавештавамо Вас да иста, нажалост, није ушла у ужи избор за интервју. Ценимо време које сте уложили и охрабрујемо Вас да и убудуће аплицирате на оглашене позиције.”

Дакле, тринаест фирми није се удостојило ни одговорити на пријаву. Без обзира на то да ли кандидат за радно место испуњава услове или не, пожељно је обавестити га о томе да га фирма не узима у разматрање за одређену позицију. Замислите људе који годинама траже посао, пријављују се на огласе, труде се, њима је итекако битно да знају имају ли разлога да се нечему надају.

Када читате оглас и оно што послодавци нуде, стекнете утисак да то није нека фирма, него “гугле”, јер у огласу, рецимо, стоји овако: “Првенствено нудимо пријатну радну атмосферу мале фирме, без персирања. Добићеш подршку свих чланова тима за постизање одличних резултата. Даћемо ти одрешене руке за доношење одлука и слободу у раду. Имаћеш могућност развијати се у динамичном окружењу и динамичној бранши. Могућности даљњег усавршавања и образовања, награде за постигнуте резултате. Радно место на које долазиш с осмехом и на којем уживаш радити.” Па ко не би пожелео такво нешто?

Иста матрица

Међутим, ако отворите више од десет огласа, видјећете да је све то иста матрица – сви нуде динамично радно окружење, могућност усавршавања и образовања… Огласи су тиме преплављени, но, стварност изгледа мало другачије – ниска плата, радно време од јутра до сутра, нерадни викенд у сновима и буди сретан ако су ти уплаћени доприноси. Тако је, нажалост, у већини наших фирми. Али има и светлих примера, о њима неком другом приликом.

Извор: Блиц/Став.ба

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

всс

31.12.2016 12:14

Никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Преводе

31.12.2016 23:31

Они преводе огласе из Западних земаља. Ни овдје не одговарају. Мој брат је прије пар година добио отказ. Онесвјестио се кад су му рекли. Нказу да је цудно гледао једну Сведјанку која је радила ту. Прдара има троје дјеце. Ја сам му исцитала да на послу не смије ниста бити никад. Слусао ме је увијек. Око двије стотине молби сам написала у његово име. Успјела сам кас сам у ЦВ ставила слику. Мрсав и пристојан. Сад је у реду. Ради само ноц јер је сам. Нема зентураца. Није нигдје лако.

ОДГОВОРИТЕ