Kako se zaposliti putem oglasa?

Može li se u Bosni i Hercegovini dobiti posao putem oglasa na internetu? Firme svakodnevno objavljuju oglase za zapošljavanje, nađe se tu i zanimljivih pozicija, ali i dobrih firmi.

Bosna i Hercegovina 31.12.2016 | 13:00
Kako se zaposliti putem oglasa?
Ali, stiče se utisak da dominiraju malo plaćeni poslovi i poslovi za koje treba prevodilac da bi znali šta se tačno traži, npr. “junior frontend developer”. U oglasima su najtraženiji komercijalisti, prodavači i informatičari.

Prema podacima ankete o radnoj snazi, koju je uradila Agencija za statistiku, u BiH je 2016. godine bilo 273.000 nezaposlenih osoba. Naravno, postoji i zvanična, registrovana nezaposlenost, a prema tome je u BiH 514.935 osoba bez posla.

Razlika od oko 300.000 ljudi nastala je zbog toga što su neke osobe evidentirane na birou za zapošljavanje zbog ostvarenja određenih socijalnih beneficija, a rade “na crno”, ili uopšte nemaju nameru raditi i ne traže posao. Kako god, podatak od 273.000 čini se verodostojnijim, piše Stav.ba.

Četrnaest prijava

No, oni koji traže posao najbolje znaju s čime se sve suočavaju kako bi dobili radno mesto. Uporniji među njima redovno se prijavljuju na oglase, ima i onih koji biografiju šalju na desetke adresa mesečno, ali opet ništa. Da li je to samo “priča” ili je zaista teško doći do posla putem oglasa?

Stav je to pokušao proveriti. A kako drugačije nego prijavom na otvorene pozicije na jednom od portala za zapošljavanje. Prijava je otišla na četrnaest adresa, dakle na četrnaest firmi u kojima su pokušali dobiti posao.

Osoba koja se u ovom malom istraživanju prijavljuje na posao magistar je marketinga, bez iskustva u toj oblasti, ali s relativno bogatim iskustvom u nekim drugim oblastima. Svi koji su tražili savet stručnjaka u vezi prijavljivanja na ovakve oglase dobili su sledeći savet: kandidat se iz mase mora izdvojiti, mora privući pažnju na sebe.

Motivaciono pismo

U ovom je istraživanju kandidat slao odvažno i duhovito tzv. motivaciono pismo u kojem stoji:

"Dragi poslodavče, prijavljujem se na vaš oglas, kao što se prijavljujem i na sve ostale, pa valjda negdje ‘upali’. Ne bih da sada koristim izraze kao što su ‘spremnost za rad u timu’, ali istovremeno i ‘samoinicijativa’, ‘želja za dokazivanjem’, ‘komunikacijske veštine’ itd. Nema smisla, to svi pišu zato što je, eto, moderno. Hvalite me moja usta. Dobro, da se ipak malo pohvalim, marljiv sam, ali pod uslovom da sam adekvatno plaćen za marljivost. Nema smisla džabe raditi. Znam svašta, i što tražite i što ne tražite, a sve što ne znam – naučim. Osim ako nije reč o nuklearnoj fizici, biohemiji, genetici, inženjerstvu – tu sam baš tanak, što se vidi i iz biografije. Da vas više ne gnjavim sa samopohvalama, pozovite me i sve ćemo se dogovoriti”.

Uslovi

A koji su uslovi da biste dobili posao? To, uglavnom, zavisi od pozicije na koju se prijavljujete. Ali uvek se traži jedno te isto – iskustvo od dve do pet godina na istim ili sličnim poslovima. Dakle, ako nemate najmanje dve godine radnog staža, nema potrebe da se prijavljujete na oglase, a dve godine radnog staža nemate zato što su vam i pre dve godine tražili da imate dve godine iskustva. Uz to morate imati biografiju kao direktor “Microsofta”, sposobnosti Bila Gejtsa, spremnost da radite od jutra do sutra, ali za platu od šest stotina maraka.

Jedan odgovor

Kada se već prijavljujete na oglase, zašto ne tražiti najviše?! Recimo, bio je jedan oglas u kojem je privatna firma, edukativni centar, tražila direktora. Naravno, glavni uslov bilo je pet godina iskustva. U drugom oglasu jedna od najvećih privatnih kompanija u Bosni i Hercegovini tražila je asistenta marketing‑menadžera, zatim je tu bilo nekoliko firmi koje su tražile voditelje prodajnih jedinica, nekoliko firmi želelo je zaposliti prodavače, a nekoliko ih je trebalo komercijaliste i posrednike za direktnu prodaju proizvoda. Bilo je i onih koje su tražile konobare i barmene.

Od četrnaest adresa, Stav.ba je dobio jedan odgovor: “Zahvaljujemo Vam se na interesu za oglašenu poziciju na koju ste aplicirali. Nakon uvida u Vašu prijavu, obaveštavamo Vas da ista, nažalost, nije ušla u uži izbor za intervju. Cenimo vreme koje ste uložili i ohrabrujemo Vas da i ubuduće aplicirate na oglašene pozicije.”

Dakle, trinaest firmi nije se udostojilo ni odgovoriti na prijavu. Bez obzira na to da li kandidat za radno mesto ispunjava uslove ili ne, poželjno je obavestiti ga o tome da ga firma ne uzima u razmatranje za određenu poziciju. Zamislite ljude koji godinama traže posao, prijavljuju se na oglase, trude se, njima je itekako bitno da znaju imaju li razloga da se nečemu nadaju.

Kada čitate oglas i ono što poslodavci nude, steknete utisak da to nije neka firma, nego “gugle”, jer u oglasu, recimo, stoji ovako: “Prvenstveno nudimo prijatnu radnu atmosferu male firme, bez persiranja. Dobićeš podršku svih članova tima za postizanje odličnih rezultata. Daćemo ti odrešene ruke za donošenje odluka i slobodu u radu. Imaćeš mogućnost razvijati se u dinamičnom okruženju i dinamičnoj branši. Mogućnosti daljnjeg usavršavanja i obrazovanja, nagrade za postignute rezultate. Radno mesto na koje dolaziš s osmehom i na kojem uživaš raditi.” Pa ko ne bi poželeo takvo nešto?

Ista matrica

Međutim, ako otvorite više od deset oglasa, vidjećete da je sve to ista matrica – svi nude dinamično radno okruženje, mogućnost usavršavanja i obrazovanja… Oglasi su time preplavljeni, no, stvarnost izgleda malo drugačije – niska plata, radno vreme od jutra do sutra, neradni vikend u snovima i budi sretan ako su ti uplaćeni doprinosi. Tako je, nažalost, u većini naših firmi. Ali ima i svetlih primera, o njima nekom drugom prilikom.

Izvor: Blic/Stav.ba

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

vss

31.12.2016 12:14

Nikako.

ODGOVORITE
Name

Prevode

31.12.2016 23:31

Oni prevode oglase iz Zapadnih zemalja. Ni ovdje ne odgovaraju. Moj brat je prije par godina dobio otkaz. Onesvjestio se kad su mu rekli. Nkazu da je cudno gledao jednu Svedjanku koja je radila tu. Prdara ima troje djece. Ja sam mu iscitala da na poslu ne smije nista biti nikad. Slusao me je uvijek. Oko dvije stotine molbi sam napisala u njegovo ime. Uspjela sam kas sam u CV stavila sliku. Mrsav i pristojan. Sad je u redu. Radi samo noc jer je sam. Nema zenturaca. Nije nigdje lako.

ODGOVORITE