Анализа: На граници плеј-офа!

Тачно смо на половини такмичења у Евролиги, прошло је 15. кола, а црвено-бели за сада имају у џепу карту која води у Топ 8!

Кошарка 31.12.2016 | 21:45
Анализа: На граници плеј-офа!
“Не знам стварно. Ово је сјајан резултат. Мислим да се овоме нико није надао, седам победа и осам пораза у оваквој лиги... То је чудо! Видећемо, најважније је да останемо здрави и идемо корак по корак. Сада идемо у Задар, па у Каунас, што је напорно гостовање. После нас у јануару чека хаос“, речи су Марка Симоновића после велике победе против првака Европе ЦСКА (78:67).

Кључна реч је чудо. И стварно - са још некомплетираним тимом Црвена звезда савладала је у две недеље Макаби Тел Авив, Реал Мадрид и ЦСКА који заједно имају освојене 22 титуле првака Европе! У три меча заредом су у Београду падала три последња шампиона Старог континента.

Сада после 15 одиграних кола у овом такмичењу, тачно половине од укупно 30 утакмица, Црвена звезда у џепу има осму позицију коју је мало ко могао да очекује. Додуше, утакмицу 15. кола тек треба да игра Барселона (против Дарушафаке) и то су две екипе које се налазе у близини Звезде. Дарушафака има победу више (8-6), док би се Барселона (6-8) тријумфом изједначила са Звездом која има скор 7-8.

Наравно, ово не мора ништа да значи, али бити на оваквој позицији на половини такмичења, и посебно после фантастичних победа над великанима европске кошарке, свима даје до знања да ће се Звезда питати за пролазак у Топ 8.

РАСПОРЕД У ЈАНУАРУ

Одмах на старту нове 2017. године Звезду чекају велики изазови. Чак и већи него у децембру. У јануару ће тим Дејана Радоњића одиграти две евролигашке утакмице код куће и три у гостима.

Прва таква утакмица у гостима биће против Жалгириса у Каунасу 6. јануара где ће ова Звезда у пуном налету, моћи да се реваншира Зеленој шуми за тежак пораз. Потом у Београд долази још један великан Фенербахче чији скалп још недостаје. Та два меча су од огромног значаја. Јер и Жалгирис игра изнад очекивања и попут Звезде периферним видом гледа ка плеј-офу. Имају сличности са Звездом, јак су колектив, Шарас Јасикевичијус попутРадоњића крупним корацима граби напред и као што Звезда њих види као плен, тако они на свом терену виде Звезду као ривала којег морају да савладају. Звезда поред успона форме има и мотив да коначно скине скалп Жалгирису после три узастопна пораза у Евролиги.

Потом следи Фенербахче. Једини скалп који недостаје овој Звезди и једина значка којуДејан Радоњић није прикачио на ревер. Против ЦСКА су границе померене. Реално, против Барселоне је било аргумената да се очекује победа. Непревидивост Макабија је уливала поверење црвемо-белима. Радоњићев биланс са Шпанцима и Реалов у Београду су били подлога и да се очекује неко чудо против Реала. Али ЦСКА је посебна категорија. После ове победе, Звезда је ушла у неку други димензију у којој је све могуће. Па и Топ 8.

Потом иду два тешка гостовања - Макабију 19. јануара и пет дана касније Басконији. Две изузетно тешке утакмице. Али умела је Звезда из Виторије да се врати певајући… За крај јануара, тачније 26, у Београд стиже Панатинаикос који игра јако добро и тренутно је 5. на табели и тек треба да одигра свој меч против Уникса у Казању. Та утакмица би могла да буде “тачка кључања” кошаркашког лудила који је захватио Звездине навијаче.  

Дакле, црвено-беле чека низ тешких утакмица на страни, а у госте им стижу Фенербахче и ПАО, претенденти за Фајнал-фор. Лепо је Симоновић рекао, “хаос”.

ДИОН ТОМПСОН

Поред велике победе против Армејаца, срца Делија свакако је загрејала и информација да ће тим бити појачан на позицији четири на пет. Доћи ће Дион Томпсон који је ове сезоне наступао за Галатасарај. То је веома важан фактор за ову сезону, а још један играч у ротацији у овако пренатрпаној сезони ће злата вредети.

Милко Бјелица ће моћи мало да одахне и пређе на “четворку”, Кузмић ће добити мало времена “да ухвати ваздуха”, а Дејан Радоњић нову нападачку, али и одбрамбену опцију. Од Томпсона ће се тражити да се потчини тиму, а наравно мора да се рачуна и на период адаптације. Американац ће 2. јануара допутовати у Београд, па је питање да ли ће бити уопште регистрован за Жалгирис који је на програму три дана касније.

Добро је што је Томпсон у такмичарском ритму тако да са те стране не би требало да буде проблема. Времена ће свакако бити потребно док се ухода и навикне на систем. Сама чињеница да је Звезда добила “месо у рекету” је више него добра, а када се види да је Томпсон искусан играч који има 28 година и игре у Алби, Бајерну, Хапоел Јерусалиму, Бајерну, Галатасарају…

Педигре за добре партије је ту.

Када се подвуче црта, навијачи могу да буду презадовољни како су њихови љубимци играли и завршили ову 2016. годину, али као што сваки од играча после победе над ЦСКА истиче: рано је за прогнозе, заборављамо ово, гледамо следећу утакмицу, само да нас здравље послужи…

То је размишљање које очигледно доноси успех.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар