Analiza: Na granici plej-ofa!

Tačno smo na polovini takmičenja u Evroligi, prošlo je 15. kola, a crveno-beli za sada imaju u džepu kartu koja vodi u Top 8!

Košarka 31.12.2016 | 21:45
Analiza: Na granici plej-ofa!
“Ne znam stvarno. Ovo je sjajan rezultat. Mislim da se ovome niko nije nadao, sedam pobeda i osam poraza u ovakvoj ligi... To je čudo! Videćemo, najvažnije je da ostanemo zdravi i idemo korak po korak. Sada idemo u Zadar, pa u Kaunas, što je naporno gostovanje. Posle nas u januaru čeka haos“, reči su Marka Simonovića posle velike pobede protiv prvaka Evrope CSKA (78:67).

Ključna reč je čudo. I stvarno - sa još nekompletiranim timom Crvena zvezda savladala je u dve nedelje Makabi Tel Aviv, Real Madrid i CSKA koji zajedno imaju osvojene 22 titule prvaka Evrope! U tri meča zaredom su u Beogradu padala tri poslednja šampiona Starog kontinenta.

Sada posle 15 odigranih kola u ovom takmičenju, tačno polovine od ukupno 30 utakmica, Crvena zvezda u džepu ima osmu poziciju koju je malo ko mogao da očekuje. Doduše, utakmicu 15. kola tek treba da igra Barselona (protiv Darušafake) i to su dve ekipe koje se nalaze u blizini Zvezde. Darušafaka ima pobedu više (8-6), dok bi se Barselona (6-8) trijumfom izjednačila sa Zvezdom koja ima skor 7-8.

Naravno, ovo ne mora ništa da znači, ali biti na ovakvoj poziciji na polovini takmičenja, i posebno posle fantastičnih pobeda nad velikanima evropske košarke, svima daje do znanja da će se Zvezda pitati za prolazak u Top 8.

RASPORED U JANUARU

Odmah na startu nove 2017. godine Zvezdu čekaju veliki izazovi. Čak i veći nego u decembru. U januaru će tim Dejana Radonjića odigrati dve evroligaške utakmice kod kuće i tri u gostima.

Prva takva utakmica u gostima biće protiv Žalgirisa u Kaunasu 6. januara gde će ova Zvezda u punom naletu, moći da se revanšira Zelenoj šumi za težak poraz. Potom u Beograd dolazi još jedan velikan Fenerbahče čiji skalp još nedostaje. Ta dva meča su od ogromnog značaja. Jer i Žalgiris igra iznad očekivanja i poput Zvezde perifernim vidom gleda ka plej-ofu. Imaju sličnosti sa Zvezdom, jak su kolektiv, Šaras Jasikevičijus poputRadonjića krupnim koracima grabi napred i kao što Zvezda njih vidi kao plen, tako oni na svom terenu vide Zvezdu kao rivala kojeg moraju da savladaju. Zvezda pored uspona forme ima i motiv da konačno skine skalp Žalgirisu posle tri uzastopna poraza u Evroligi.

Potom sledi Fenerbahče. Jedini skalp koji nedostaje ovoj Zvezdi i jedina značka kojuDejan Radonjić nije prikačio na rever. Protiv CSKA su granice pomerene. Realno, protiv Barselone je bilo argumenata da se očekuje pobeda. Neprevidivost Makabija je ulivala poverenje crvemo-belima. Radonjićev bilans sa Špancima i Realov u Beogradu su bili podloga i da se očekuje neko čudo protiv Reala. Ali CSKA je posebna kategorija. Posle ove pobede, Zvezda je ušla u neku drugi dimenziju u kojoj je sve moguće. Pa i Top 8.

Potom idu dva teška gostovanja - Makabiju 19. januara i pet dana kasnije Baskoniji. Dve izuzetno teške utakmice. Ali umela je Zvezda iz Vitorije da se vrati pevajući… Za kraj januara, tačnije 26, u Beograd stiže Panatinaikos koji igra jako dobro i trenutno je 5. na tabeli i tek treba da odigra svoj meč protiv Uniksa u Kazanju. Ta utakmica bi mogla da bude “tačka ključanja” košarkaškog ludila koji je zahvatio Zvezdine navijače.  

Dakle, crveno-bele čeka niz teških utakmica na strani, a u goste im stižu Fenerbahče i PAO, pretendenti za Fajnal-for. Lepo je Simonović rekao, “haos”.

DION TOMPSON

Pored velike pobede protiv Armejaca, srca Delija svakako je zagrejala i informacija da će tim biti pojačan na poziciji četiri na pet. Doći će Dion Tompson koji je ove sezone nastupao za Galatasaraj. To je veoma važan faktor za ovu sezonu, a još jedan igrač u rotaciji u ovako prenatrpanoj sezoni će zlata vredeti.

Milko Bjelica će moći malo da odahne i pređe na “četvorku”, Kuzmić će dobiti malo vremena “da uhvati vazduha”, a Dejan Radonjić novu napadačku, ali i odbrambenu opciju. Od Tompsona će se tražiti da se potčini timu, a naravno mora da se računa i na period adaptacije. Amerikanac će 2. januara doputovati u Beograd, pa je pitanje da li će biti uopšte registrovan za Žalgiris koji je na programu tri dana kasnije.

Dobro je što je Tompson u takmičarskom ritmu tako da sa te strane ne bi trebalo da bude problema. Vremena će svakako biti potrebno dok se uhoda i navikne na sistem. Sama činjenica da je Zvezda dobila “meso u reketu” je više nego dobra, a kada se vidi da je Tompson iskusan igrač koji ima 28 godina i igre u Albi, Bajernu, Hapoel Jerusalimu, Bajernu, Galatasaraju…

Pedigre za dobre partije je tu.

Kada se podvuče crta, navijači mogu da budu prezadovoljni kako su njihovi ljubimci igrali i završili ovu 2016. godinu, ali kao što svaki od igrača posle pobede nad CSKA ističe: rano je za prognoze, zaboravljamo ovo, gledamo sledeću utakmicu, samo da nas zdravlje posluži…

To je razmišljanje koje očigledno donosi uspeh.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar