Откривена трихинела у дивљој свињи

У Ветеринарској станици из Српца регистрован је први случај зараженог свињског меса трихинелом. Ради се о узорку прегледаног меса дивље свиње, коју је одстријелио ловац Бојан Ченић из Бањалуке у ловишту на Козари.

Република Српска 30.12.2016 | 19:45
Откривена трихинела у дивљој свињи
Узорак меса на анализу у Ветеринарску станицу Србац донио је србачки ловочувар Мирко Гудаловић. Ветеринарка Татјана Тадић - Игњатић каже за БН телевизију да је ово први случај откривања заразне болести трихинеле у србачкој општини након двије године, односно од децембра 2014. године када је регистрован један случај присуства заразе у товљеној свињи.

То је потврдила и општински ветеринарски инспектор Кристина Шевић, која је нагласила да је трихинела заразна болест паразитског карактера, која се преноси и на људе углавном конзумирањем меса обољелих животиња, прије свега домаћих и дивљих свиња, које прије тога није било термички обрађено. Болест у поодмаклој фази на људе оставља трајне посљедице, а може имати и фаталан исход.

„Због тога апелујемо на сва лица да се одмах, уколико су конзумирали месо обољеле свиње, без обзира на то што нису примјетили симптоме болести, јаве свом љекару ради превентиве и спречавања већих посљедица по здравље“, изјавила је за БН телевизију др Татјана Тадић - Игњатић.

БН телевизија(С.К.)

Коментари / 0

Оставите коментар