Otkrivena trihinela u divljoj svinji

U Veterinarskoj stanici iz Srpca registrovan je prvi slučaj zaraženog svinjskog mesa trihinelom. Radi se o uzorku pregledanog mesa divlje svinje, koju je odstrijelio lovac Bojan Čenić iz Banjaluke u lovištu na Kozari.

Republika Srpska 30.12.2016 | 19:45
Otkrivena trihinela u divljoj svinji
Uzorak mesa na analizu u Veterinarsku stanicu Srbac donio je srbački lovočuvar Mirko Gudalović. Veterinarka Tatjana Tadić - Ignjatić kaže za BN televiziju da je ovo prvi slučaj otkrivanja zarazne bolesti trihinele u srbačkoj opštini nakon dvije godine, odnosno od decembra 2014. godine kada je registrovan jedan slučaj prisustva zaraze u tovljenoj svinji.

To je potvrdila i opštinski veterinarski inspektor Kristina Šević, koja je naglasila da je trihinela zarazna bolest parazitskog karaktera, koja se prenosi i na ljude uglavnom konzumiranjem mesa oboljelih životinja, prije svega domaćih i divljih svinja, koje prije toga nije bilo termički obrađeno. Bolest u poodmakloj fazi na ljude ostavlja trajne posljedice, a može imati i fatalan ishod.

„Zbog toga apelujemo na sva lica da se odmah, ukoliko su konzumirali meso oboljele svinje, bez obzira na to što nisu primjetili simptome bolesti, jave svom ljekaru radi preventive i sprečavanja većih posljedica po zdravlje“, izjavila je za BN televiziju dr Tatjana Tadić - Ignjatić.

BN televizija(S.K.)

Komentari / 0

Ostavite komentar