Додик тестира лојалност Србије

Србија мора остати имуна на Додикове провокације и тестирање терена у односима са САД, иначе ће односи са највећом западном силом бити озбиљно уздрмани.

Република Српска 30.12.2016 | 22:48
Додик тестира лојалност Србије
На то упозоравају политички аналитичари са којима је "Блиц" јуче разговарао о последњој у низу овогодишњих "геополитичких" представа у режији председника Републике Српске.

Перформанс са Додиковим одласком у Вашингтон на инаугурацију Доналда Трампа кулминирао је у уторак, када је Амбасада САД одбила да прихвати да председник РС у Сједињене Државе уђе само са дипломатским пасошем. Додик је потом најавио да ће се одрећи тог пасоша и затражио визу кроз представништво Амбасаде у Сарајеву.

Шта моћник из Лакташа жели овим да постигне?

Милорад Додик сам је испровоцирао одмеравање снага са Вашингтоном да би измерио где стоји у односу на нову администрацију, сматра аналитичар Душан Јањић.

"Најпре, да је заиста позван на инаугурацију сигурно му не би правили проблеме. Проблем је што Милораду Додику сукоб са Вашингтоном представља дозу политичког адреналина која, међутим, производи последице. Сигурно је да Србија мора имати јасан став у свему овоме, посебно на тему референдума за отцепљење који се најављује" сматра Јањић.

Да челник РС свесно диже тензије мисли и Александар Попов из Центра за регионализам.

"Он је мајстор да манипулацијама дигне себи рејтинг и будите сигурни да му иду у прилог ове перипетије са одласком у САД. Србија неће трпети неке озбиљније реперкусије - осим ако се не умеша у сукоб. То би била велика грешка. Влада Србије не би требало чак ни да се оглашава по овом питању, просто да себи не компликује живот зато што је, ето, један човек имао превелике политичке амбиције. У случају да стане у његову заштиту, показало би се и да је Вучићева дистанца према Додику била само фасада" упозорава Попов.

За однос између Србије и Додика иначе долазе "занимљива" времена. Година 2017. је најављена као изборна, али и референдумска у РС, и то отвара сијасет потенцијалних политичких криза.

"Тренд пораста популизма који Додику иде наруку за Србију представља озбиљан проблем. Ситуација у Босни се не смирује: нема назнака да ће економија да крене у добром правцу, од националних политика се не одустаје. Како сада да задржимо посебне односе са РС - а да не повлачимо радикалне потезе? Србија не сме да дође у ситуацију да арбитрира између Додикових одлука и националних интереса" објашњава Бојан Клачар из Цесида.

А мораће јер Додик изгледа не намерава да узмакне.

"Он, попут Шешеља, сваким својим потезом производи политичке последице. Маневарски простор му се смањује, и у 2017. ће морати да поново осмисли своју политику у новим околностима" закључује Јањић.

Влада Србије, међутим, нема луксуз оваквих политичких игара.

Извор: Блиц
Фото: С Пасалиц / РАС Србија

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

професор

30.12.2016 13:23

СНСД у БИЛЕЦИ пада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре професор

30.12.2016 13:56

У Билеци е то је вец опасно.

Name

боки

30.12.2016 13:30

Куће смо у Блицу читали овај Чланак. Да се српскии аналитичари овога нису сјетили мало касно?! До скоро су га обадвојица водалс са собом као мецку,уз обавезно троструко љубљење,па макар се сликали сваки дан. Како су смијешни. Оно СЗО запазисмо,то је глупост и њиховог свијета. Судећи по коментарима,Додик је једини борац за "српске интересе". Јао,мајко моја ја глупавог народа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

30.12.2016 13:42

Један болестан човјек не заслужује оволоко пажње.Треба га игнорисати и нека потони,а ако је огрезао у криминал,нека одговара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доц

30.12.2016 14:50

Није он болестан, он је до сржи покварен. А сљедбеника ко пљеве.

Name

боба

30.12.2016 13:50

Пуна нам је капа тих измишљених аналитичара који имају медиску пажњу шешељ је за њих измислио свијет чуј поредити додика са шешељем можда неко да повјерује шешељ је доказао своју памет нама нетребају анализе него чудим се чудом да сваки од њих има свог аналитичара мисле да народ не види нека нам је бог у помоћи мој јањићу само читајте између редова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фикрет

30.12.2016 13:54

Зивио Милорад Додик и ускоро самостална дрзава Република Српска..

ОДГОВОРИТЕ
Name

вучко

30.12.2016 17:12

Вучић је исти као додик, чак имају пословне везе, индиректно

Name

Ре вучко

30.12.2016 22:42

Тачно. И то је суштина њихових односа, како и колико клепити са буџета, преко послова за фирме љубимице (Проинтер на примјер).

Name

Тестирање

30.12.2016 13:54

Њему , а и никоме другом, не треба пасос који нема вриједност. Овдје се не ради о САД него п издисају босњацког лобија код одлазецег птедсједника. Трамп није јос преузео власт. Србија је мозда опростила преко двије хиљаде мртвих, анексију Косова, али није заборавила то нити САД нити Обами

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.12.2016 14:35

Ајде се мало пресабери...Муслимани били Америма дражи од нас...

Name

Недо

31.12.2016 11:01

За репа цовјек ти је јасно рекао да је одлазеца америцка администрација "ститила " муслимне у БиХ ради својих интереса а то видис и по њиховом неуспјелом пројекту из Сирије.Муслимани из Босне у задњих 30година су пљували и униставали све сто је српско било а то не треба да се заборави. Гдје су овратници Срби у федерацији? Нема их! Има их мозда 1%? Гори зу ови у миру некакви "умјерени Срби",који гледају своје приватне интересе да остваре над покланим и процераним Србима.

Name

несто незнам

30.12.2016 16:03

А гдје иде снајка ако се РС отцијепи јел се враца у Бихац и у коју це војску ако буде рата Бихацки зет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.12.2016 19:13

Снајка је '93 напустила Бихаћ

Name

До-Дицк

31.12.2016 10:59

Срби су увијек давали веци приоритет национализму и популизму него економији. Сваки њихов премијер који је радио другације изгубио би изборе или би био убијен. Они који су се бавили економијом никад нису били популарни јер Срби не воле реалност и не воле радит. Срби воле функције и да су на власти. Срби воле да измисљају проблем и ако га нема онда га сами праве.Воле увелицават несто сто је мало на другој страни у велико а сто је велико на њиховој страни умањиват. По свему овом Срби имају висе зенских хормона него муских јер увијек им несто смета и никад нису задовољни сто је типицно за зенску популацију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

репо послови

31.12.2016 14:32

Хахаха занимљива запазања, у нецему и истинита