Dodik testira lojalnost Srbije

Srbija mora ostati imuna na Dodikove provokacije i testiranje terena u odnosima sa SAD, inače će odnosi sa najvećom zapadnom silom biti ozbiljno uzdrmani.

Republika Srpska 30.12.2016 | 22:48
Dodik testira lojalnost Srbije
Na to upozoravaju politički analitičari sa kojima je "Blic" juče razgovarao o poslednjoj u nizu ovogodišnjih "geopolitičkih" predstava u režiji predsednika Republike Srpske.

Performans sa Dodikovim odlaskom u Vašington na inauguraciju Donalda Trampa kulminirao je u utorak, kada je Ambasada SAD odbila da prihvati da predsednik RS u Sjedinjene Države uđe samo sa diplomatskim pasošem. Dodik je potom najavio da će se odreći tog pasoša i zatražio vizu kroz predstavništvo Ambasade u Sarajevu.

Šta moćnik iz Laktaša želi ovim da postigne?

Milorad Dodik sam je isprovocirao odmeravanje snaga sa Vašingtonom da bi izmerio gde stoji u odnosu na novu administraciju, smatra analitičar Dušan Janjić.

"Najpre, da je zaista pozvan na inauguraciju sigurno mu ne bi pravili probleme. Problem je što Miloradu Dodiku sukob sa Vašingtonom predstavlja dozu političkog adrenalina koja, međutim, proizvodi posledice. Sigurno je da Srbija mora imati jasan stav u svemu ovome, posebno na temu referenduma za otcepljenje koji se najavljuje" smatra Janjić.

Da čelnik RS svesno diže tenzije misli i Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

"On je majstor da manipulacijama digne sebi rejting i budite sigurni da mu idu u prilog ove peripetije sa odlaskom u SAD. Srbija neće trpeti neke ozbiljnije reperkusije - osim ako se ne umeša u sukob. To bi bila velika greška. Vlada Srbije ne bi trebalo čak ni da se oglašava po ovom pitanju, prosto da sebi ne komplikuje život zato što je, eto, jedan čovek imao prevelike političke ambicije. U slučaju da stane u njegovu zaštitu, pokazalo bi se i da je Vučićeva distanca prema Dodiku bila samo fasada" upozorava Popov.

Za odnos između Srbije i Dodika inače dolaze "zanimljiva" vremena. Godina 2017. je najavljena kao izborna, ali i referendumska u RS, i to otvara sijaset potencijalnih političkih kriza.

"Trend porasta populizma koji Dodiku ide naruku za Srbiju predstavlja ozbiljan problem. Situacija u Bosni se ne smiruje: nema naznaka da će ekonomija da krene u dobrom pravcu, od nacionalnih politika se ne odustaje. Kako sada da zadržimo posebne odnose sa RS - a da ne povlačimo radikalne poteze? Srbija ne sme da dođe u situaciju da arbitrira između Dodikovih odluka i nacionalnih interesa" objašnjava Bojan Klačar iz Cesida.

A moraće jer Dodik izgleda ne namerava da uzmakne.

"On, poput Šešelja, svakim svojim potezom proizvodi političke posledice. Manevarski prostor mu se smanjuje, i u 2017. će morati da ponovo osmisli svoju politiku u novim okolnostima" zaključuje Janjić.

Vlada Srbije, međutim, nema luksuz ovakvih političkih igara.

Izvor: Blic
Foto: S Pasalic / RAS Srbija

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

profesor

30.12.2016 13:23

SNSD u BILECI pada!

ODGOVORITE
Name

Re profesor

30.12.2016 13:56

U Bileci e to je vec opasno.

Name

boki

30.12.2016 13:30

Kuće smo u Blicu čitali ovaj Članak. Da se srpskii analitičari ovoga nisu sjetili malo kasno?! Do skoro su ga obadvojica vodals sa sobom kao mecku,uz obavezno trostruko ljubljenje,pa makar se slikali svaki dan. Kako su smiješni. Ono SZO zapazismo,to je glupost i njihovog svijeta. Sudeći po komentarima,Dodik je jedini borac za "srpske interese". Jao,majko moja ja glupavog naroda

ODGOVORITE
Name

Пеле

30.12.2016 13:42

Један болестан човјек не заслужује оволоко пажње.Треба га игнорисати и нека потони,а ако је огрезао у криминал,нека одговара.

ODGOVORITE
Name

Doc

30.12.2016 14:50

Nije on bolestan, on je do srži pokvaren. A sljedbenika ko pljeve.

Name

boba

30.12.2016 13:50

Puna nam je kapa tih izmišljenih analitičara koji imaju medisku pažnju šešelj je za njih izmislio svijet čuj porediti dodika sa šešeljem možda neko da povjeruje šešelj je dokazao svoju pamet nama netrebaju analize nego čudim se čudom da svaki od njih ima svog analitičara misle da narod ne vidi neka nam je bog u pomoći moj janjiću samo čitajte između redova

ODGOVORITE
Name

Fikret

30.12.2016 13:54

Zivio Milorad Dodik i uskoro samostalna drzava Republika Srpska..

ODGOVORITE
Name

vučko

30.12.2016 17:12

Vučić je isti kao dodik, čak imaju poslovne veze, indirektno

Name

Re vučko

30.12.2016 22:42

Tačno. I to je suština njihovih odnosa, kako i koliko klepiti sa budžeta, preko poslova za firme ljubimice (Prointer na primjer).

Name

Testiranje

30.12.2016 13:54

Njemu , a i nikome drugom, ne treba pasos koji nema vrijednost. Ovdje se ne radi o SAD nego p izdisaju bosnjackog lobija kod odlazeceg ptedsjednika. Tramp nije jos preuzeo vlast. Srbija je mozda oprostila preko dvije hiljade mrtvih, aneksiju Kosova, ali nije zaboravila to niti SAD niti Obami

ODGOVORITE
Name

Re

30.12.2016 14:35

Ajde se malo presaberi...Muslimani bili Amerima draži od nas...

Name

Nedo

31.12.2016 11:01

Za repa covjek ti je jasno rekao da je odlazeca americka administracija "stitila " muslimne u BiH radi svojih interesa a to vidis i po njihovom neuspjelom projektu iz Sirije.Muslimani iz Bosne u zadnjih 30godina su pljuvali i unistavali sve sto je srpsko bilo a to ne treba da se zaboravi. Gdje su ovratnici Srbi u federaciji? Nema ih! Ima ih mozda 1%? Gori zu ovi u miru nekakvi "umjereni Srbi",koji gledaju svoje privatne interese da ostvare nad poklanim i proceranim Srbima.

Name

nesto neznam

30.12.2016 16:03

A gdje ide snajka ako se RS otcijepi jel se vraca u Bihac i u koju ce vojsku ako bude rata Bihacki zet

ODGOVORITE
Name

Re

30.12.2016 19:13

Snajka je '93 napustila Bihać

Name

Do-Dick

31.12.2016 10:59

Srbi su uvijek davali veci prioritet nacionalizmu i populizmu nego ekonomiji. Svaki njihov premijer koji je radio drugacije izgubio bi izbore ili bi bio ubijen. Oni koji su se bavili ekonomijom nikad nisu bili popularni jer Srbi ne vole realnost i ne vole radit. Srbi vole funkcije i da su na vlasti. Srbi vole da izmisljaju problem i ako ga nema onda ga sami prave.Vole uvelicavat nesto sto je malo na drugoj strani u veliko a sto je veliko na njihovoj strani umanjivat. Po svemu ovom Srbi imaju vise zenskih hormona nego muskih jer uvijek im nesto smeta i nikad nisu zadovoljni sto je tipicno za zensku populaciju.

ODGOVORITE
Name

repo poslovi

31.12.2016 14:32

Hahaha zanimljiva zapazanja, u necemu i istinita