Иванић: Нереално да БиХ буде кандидат већ 2017. године

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић не очекује да ће Босна добити статус кандидата током идуће године, иако је истовремено уверен да ће успети да одговори на упитник Европске комисије.

Босна и Херцеговина 30.12.2016 | 11:30
Иванић: Нереално да БиХ буде кандидат већ 2017. године
БиХ је ове године имала неколико позитивних и неколико негативних ствари, резимирао је одлазећу 2016. годину.

"Позитивне ствари јесу подношење апликације и позитивно је и то што смо добили прихватање апликације и што смо добили питања на која треба да одговоримо. То је значајан искорак за БиХ, јер смо ми у односу на друге земље региона далеко заостајали“, казао је Иванић у интервјуу Тањугу.

Једна од негативних ствари, према његовим речима, био је приступ попису, пошто је тада први пут дошло до неког облика прегласавања унутар БиХ, с обзиром да су представници Бошњака и Хрвата прегласали представнике Срба у Статистичком заводу и било је, наводи, неких 200.000 спорних пописница особа које не живе унутар БиХ, али су третиране као да тамо живе.

Сам концепт прегласавања је оно што је у то случцају уназадило односе у БИХ, сматра Иванић.

Као другу изразито негативну ствар наводи покушај да се преко Уставног суда оспори 9. јануар као Дан Републике Српске.

"Јако је погрешно било то што је представник једног народа, Бакир Изетбеговић, покушао другом народу одредити празник који може и који не може славити. То никад у Босни неће дати позитиван резултат", уверен је Иванић.

Упитан какву 2017. очекује, верује да ће бити релативно мирна, да ће Босна завршити одговоре на упитнике, а не верује да ће добити статус кандидата, јер, како каже, за то је потребна позитивна клима, а та позитивна клима ће зависити од односа унутар Федерације.

"Није реално очекивати статус кандидата, пошто се не решава ни проблем Мостара, где још увек није било избора. Није реално ни очекивати статус кандидата када се није решило питање Сејдић-Финци, али и то опет није проблем РС. Није реално очекивати ни статус кандидата када није решен проблем начина избора хрватског члана Председништва, нити проблем у граду Стоцу у којем је дошло до невиђених тензија", наводи Иванић.

Кад је реч о упитнику Европске комисије, подсећа да је БиХ сама себи поставила рок од шест месеци за одговоре, док је Комисија мислила да ће бити потребно најмање годину или годину и по.

Он верује да ће се тај посао окончати за шест до девет месеци, те подсећа да има и даље питања која се различито гледају и тумаче.

Једно од тих је промена Устава.

"Неки би у Сарајеву сутра рекли да се то планира, можда би и неки у Бањалуци одговорили у потпуно другачијем правцу. Једни би централизацију, а други независну РС. Ако буде политичког приступа који каже најмањи заједнички именилац је оно што је заједничко свима, онда ће то бити одговор на питање, а ако желимо то да искористимо за сукобе онда одговора неће бити. Ту они који доносе одлуке пред собом имају јасан избор - или приближавање ЕУ или сукоби и наставак изолације", поручује Иванић.

Упитан постоји ли опредљење свих политичара за улазак у ЕУ казао је да оно формално постоји, али суштински један број политичара лепо говори о Унији, а уствари би волели да се задрже у ситуацији у којој је БиХ данас, јер им је лакше на сукобима да воде политику.

"Кад сте изоловани, тад је лакше манипулисати. Тако да мислим да политичке елите нису у потпуности искрене, али сматрам да ће притисци цивилног и невладиног сектора бити такви да да ће морати да се одговори на питања", оценио је.

А на питање верује ли у Дејтонску Босну с обзиром на лоше односе унутар земље, каже да не види шта би била алтернатива.

"Кад би се отворило питање Дејтона ви бисте аутоматски добили три визије - једна, која би била у Сарајеву, а она је БиХ без ентитета ако је могуће. Друга, у РС, независна РС, ако је то могуће и трећа, заступљена у Мостару, трећи ентитет за Хрвате. И ако имате та три концепта, шта онда значи отварање приче о Дејтонском споразуму осим новог рата и новог политичког сукоба", упитао је Иванић.

Зато је уверен да је Дејтон једина опција да БиХ колико толико нормално функционише, те додаје да уопште није компликовано и да се базира на компромису и уважавању интереса.

"БиХ нема алтеративу, барем је ја не видим у наредних 20-так година, осим овога што има, а то је Дејтонски споразум који нам даје оквире, и ако смо разумни постићи ћемо договор", наглашава он.

Што се односа са осталим члановима Председништва БиХ тиче, каже да се трудио да својим одлукама не провоцира друге чланове и да ниједна његова одлука није променила односе на горе. Биле су две одлуке које су уназадиле односе, а ниједну, каже, није он донео.

Прва је та одлука око прегласавања поводом пописа и друга одлука поводом жеље да се укине 9. јануар.

"У тим одлукама су прекршени договори које смо нас тројица имали, а имали смо договор да у јавност излазимо само са стварима о којима смо сагласни. Нису мојим, него туђим одлукама се ствари промениле", објаснио је он.

У фокусу председавања Председништвом биће, како истиче, окретање БиХ ка будућности.

У првих месец дана је био у Лондону, Берлину и Бриселу у намери да покаже да жели да се окрене афирмацији БиХ ка међународним институцијама и да се БиХ не окреће прошлости.

"Уместо ствари за које знамо да на њих различито гледамо, треба да се окренемо стварима у којима бисмо се могли сагласити", уверен је он.

Трудиће се, каже, и да покуша да поправи односе у региону, а као добар знак на том путу види то што је председник Србије Томислав Николић прихватио позив да посети Сарајево.

Такође, истиче да је потребно поправити односе са Загребом и верује да ће ту бити искорака у току његовог председавања.

"Европа и регион су приоритети ових осам месеци колико ћу ја водити председништво", поручује Иванић.

Грађанима БиХ, поводом предстојећих празника, пожелео је добро здравље, срећу, посебно породичну.

"Грађанима Босне жзелим више спремности на договоре, мање екстремизма и искључивости, мање типичне босанско-херцеговачког ината, више разума, толеранције и уважавање интереса других. Грађанима РС желим ако ишта мало оптимизма у еклономски развој, да дође до првих помака и озбиљнијих инвестиција", казао је он.

О економским приликама, односу с Додиком, празнику...

Иванић као велики проблем у РС види тешку економску ситуацију, каже да није сигуран да Трампов позив Додику уопште стигао, те замера влади у Бањалуци због тога што је, тврди, попустила страним властима у случају празника РС.

"Економске прилике у РС никако нису добре. Имате цели сектор здравствених институција у којем запосленима годинама није уплаћиван стаж. Само у Фонду за здравстевно осигурање имате дуг за пензионо и здравствено осигурање од преко 200 милиона марака. Расте задужење РС, нема инвестиција. Отплата кредита постаје све већи проблем", објаснио је он.

Иванић је у интервјуу Тањугу изразио уверење да ће садашња власт, и поред тога, дочекати следеће изборе, али и да сумња да ће након њих победити, јер "готово ниједног сигурног аргумента нема".

Сарадњу са председником РС Милорадом Додиком оцењује као "врло занимљив облик политичког комуницирања", те додаје да су имали заједничке ставове у вези с пописом, Даном Републике и праву РС на референдум.

Кад је реч о референдуму, каже да се њих двојица нису слагали једино у вези с датумом.

"Ја сам хтео да референдум буде после избора, а Додик је хтео да то буде пре избора да би имао политичку корист", поручио је он.

Како каже, са председником РС се чује кад год је нека битна тема за њихов ентитет "без обзира што су на различитим политичким странама".

Међутим, како каже, колико год да се у многим питањима разликују, Иванић сматра да је њихова обавеза да у кључним стварима сарађују.

"Врло често један другом кажемо шта мислимо, а свако од нас доноси одлуку из своје надлежности и у складу са властитим уверењима шта је најбоље", додаје.

Каже такође како би Влада РС понекад требало да позове и министре из Савета министара и са њима постигне договор.

На питање шта мисли о сусрету Додика и хрватског члана Председништва БиХ Драгана Човића и о договору о промени Закона о Уставном суду, Иванић одговара да није неки присталица страних судија.

"Док год су странци ту, тешко да можемо направити озбиљније искораке ка ЕУ", уверен је.

Упитан шта мисли о томе што су америчке власти одбиле да Додику дају дипломатску визу Додику како би се одазвао позиву на инаугурацију Трампа, Иванић је рекао да не зна ни да ли је председник РС стварно позван.

Како каже, волео би да је позив заиста постојао, те да би генерално волео да се председник РС појављује што чешће у свету.

Подсећа, међутиим, да се дешавало да људи из опозиције не добију визу јер нису добри са Додиком "док је он био међунардни фаворит".

"Ја бих волио да се председник РС, ко год да је, чешће појављује у свету, али то вероватно подразумева да сам размисли да ли је речник који користи примерен", упозорава он.

Кад је реч о Трампу и новој америчкој администрацији, Иванић каже да БиХ није тема ни за Америку, ни за европске званичнике, па чак ни за Русију.

"Није била тема ни у доба Буша и Обаме, па нема разлога да буде ни код Трампа, јер превише је других значајнијих проблема и сукоба. БиХ представља статистичку грешку за њих и не верујем да је ико од политичких личности довољно близу Трампу да може покренути ту тему. За нас је задужен Брисел и ми смо засад тема европских бирократа", уверен је Иванић.

Упитан да ли ће 9. јануар бити другачији ове године, каже да му се уопште не свиђа закон који регилише то питање, јер не третита тај празни као обавезан.

"Они су донели закон да влада сваки пут проглашава овај дан за празник. У суштини су готово понизно прихватили одлуку Уставног суда", криткује Иванић, додајући да претпоставља да прослава бити гламурозна, а да истовремено на званичном сајту владе и министарстава празника уопште неће бити.

"Сматрам да је то стравична грешка.То је попуштање страним институцијама и нека врста страха који постоји у Бањалуци", закључио је он.

Извор: Тањуг

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

ФЦУК ЕУ! ФЦУК НАТО!

30.12.2016 12:07

ХОЦЕМО РЕФЕРЕДУМ! НЕЦЕМО У ФАСИСТИЦКУ ЕУ! ТАМО ЗИВЕ ЉУДИ КОЈИ СУ БАЦАЛИ БОМБЕ ПО НАМА...ПУНЕ ОСИРОМАСЕНОГ УРАНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ ФЦУК

30.12.2016 13:04

“Ми лажемо да бисмо обманули себе, да утешимо другога; лажемо из самилости, лажемо из стида, да охрабримо, да сакријемо своју беду, лажемо због поштења. Лажемо због слободе. Лаж је вид српског патриотизма и потврда наше урођене интелигенције. Лажемо стваралачки, маштовито, инвентивно”. “Лаж је српски државни интерес.” “Лаж је у самом бићу Србина.” Добрица Ћосић, 1961.

Name

ре ре ФЦУК

30.12.2016 14:01

Реце Добрица и остаде зив! Стара комуњара, дртина! Убица срба! "Добрица Ћосић се отворено залагао за поделу Косова и Метохије још деведесетих година". "Године 2000. Добрица је ушао у Народни покрет Отпор, али је касније је изјавио да то не би учинио да је знао да је Отпор финансиран из иностранства."

Name

демагог

30.12.2016 12:44

Мој Иванићу, да си практичар као што си теоретичар ми би били економски јачи од Њемачке.Али нажалост ти само попуњаваш своју биографију а народ нек "сиса весло".

ОДГОВОРИТЕ
Name

боба

30.12.2016 12:44

Драги иванићу балансираш политика је велика курва ми у европу идемо сигурно за десет година сви смо болесни нећемо дочекати ми можемо до лакташа ни метар даље то је оно што сви знамо џаба прича ми немамо никакви стандарда а први од њих је буди човјек све норме су умрле како их вратити

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

30.12.2016 13:08

Нереално је и за наредних 10 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

30.12.2016 14:27

А шта је у БиХ реално? Земља коју два од три народа не доживљавају као своју, а трећи народ од ње прави арапску прћију, нигде није приспела. У ЕУ најмање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

мистер x

03.01.2017 18:52

Најдузе си у политици од свих у Босни а најслабији си ,Прицас и паметујес а у задње вријеме си веци националиста од свих.Сиктер бре!

ОДГОВОРИТЕ