Дивац: Нове странице историје српског спорта!

Одлазећи педседник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Владе Дивац рекао је да су 2016. године исписане нове странице историје српског спорта.

Остали спортови 30.12.2016 | 11:45
Дивац: Нове странице историје српског спорта!
Србија је претходног лета освојила осам медаља на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

"Испраћамо годину у којој су спортисти исписали нове странице историје спорта наше земље. Уз све велике успехе на међународним такмичењима, ову годину обележило је осам сјајних медаља, које су олимпијци освојили на Играма у Рију", рекао је Дивац у Дому Народне скупштине.

Дивац је честитао на успесима свим спортистима и њиховим тренерима, који су медаљама земљу учинили поносном, а посебно освајачима одличја из Рија.

"Свака олимпијска година је пуна изненадјења. Заједно смо прошли кроз овај олимпијски циклус, заједно се борили, туговали и радовали успесима. Тако је било и у Рију", казао јеДивац.

Олимпијци су у Рију освојили две златне, четири сребрне и две бронзане медаље, а први човек ОКС је рекао да су они "јединством, храброшћу, борбеношћу и вештином" направили подвиг и изборили високо 32. место у укупном пласману.

"Највећи тријумф наших олимпијаца огледа се у томе што су у борби за одличја били један тим који је дао све од себе за заједнички циљ, да Србији донесе медаљу више. Поносни смо на тим који нас је представљао у Рију", рекао је он.

Дивац је навео да је иза Србије не само одлична година, већ читав олимпијски циклус, пошто је освојено дупло више медаља него пре четири године у Лондону.

Укупан број одличја са олимпијских игара, светских и европских првенстава у претходном циклусу био је 75 медаља, претходни у Лондону је био 55, а у Пекингу 24.

"Ови резултати нису дошли случајно. Уверен сам да је напредак дошао као резултат одредјеног система вредности и рада који смо успоставили у ОКС. Када сам пре осам година дошао на чело ове куће, са својим сарадницима сам инсистирао на томе да се одржи континуитет и задржи све што је било добро у раду наших претходника, а да са друге стране унапредимо оне сегменте за које смо сматрали да је то потребно", рекао је Дивац.

Према његовим речима, ОКС је настојао и успео да изгради систем рада, функционисања и финансирања спортских програма. Он је изразио уверење да би тако постављен систем дао резултате и ван спорта.

"Континуитет, транспарентност, критеријуми, вредновање резултата и директно финансирање створили су амбијент стабилности у којем су спортисти и њихови тренери могли растерећено да се окрену својим задацима", рекао је Дивац.

Он је навео да спортисти, захваљујући систему који су препознали и други, уживају велику подршку државног врха и градјана.

"Задовољан сам реализованим у овом олимпијском циклусу. ОКС је стабилна, модерна и јака институција која има своје јасно место и у домаћем и у медјународним оквирима", додао је он.

Дивац је захвалио сарадницима, министарству омладине и спорта и свим компанијама које су улагале, а највише спортистима.

"Без ваших резултата, осећај не би био исти. ОКС се претходних година трудио да буде ваш сервис, да вам обезбеди све услове за тренинг и припреме, а ви сте нам то вратили на најбољи могући начин, освојеним медаљама", рекао је Дивац спортистима.

Дивац је свима пожелео срећну и успешну 2017. годину и почетак новог олимпијског циклуса, који ће се завршити на Играма у Токију 2020. године.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар