Divac: Nove stranice istorije srpskog sporta!

Odlazeći pedsednik Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) Vlade Divac rekao je da su 2016. godine ispisane nove stranice istorije srpskog sporta.

Ostali sportovi 30.12.2016 | 11:45
Divac: Nove stranice istorije srpskog sporta!
Srbija je prethodnog leta osvojila osam medalja na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

"Ispraćamo godinu u kojoj su sportisti ispisali nove stranice istorije sporta naše zemlje. Uz sve velike uspehe na međunarodnim takmičenjima, ovu godinu obeležilo je osam sjajnih medalja, koje su olimpijci osvojili na Igrama u Riju", rekao je Divac u Domu Narodne skupštine.

Divac je čestitao na uspesima svim sportistima i njihovim trenerima, koji su medaljama zemlju učinili ponosnom, a posebno osvajačima odličja iz Rija.

"Svaka olimpijska godina je puna iznenadjenja. Zajedno smo prošli kroz ovaj olimpijski ciklus, zajedno se borili, tugovali i radovali uspesima. Tako je bilo i u Riju", kazao jeDivac.

Olimpijci su u Riju osvojili dve zlatne, četiri srebrne i dve bronzane medalje, a prvi čovek OKS je rekao da su oni "jedinstvom, hrabrošću, borbenošću i veštinom" napravili podvig i izborili visoko 32. mesto u ukupnom plasmanu.

"Najveći trijumf naših olimpijaca ogleda se u tome što su u borbi za odličja bili jedan tim koji je dao sve od sebe za zajednički cilj, da Srbiji donese medalju više. Ponosni smo na tim koji nas je predstavljao u Riju", rekao je on.

Divac je naveo da je iza Srbije ne samo odlična godina, već čitav olimpijski ciklus, pošto je osvojeno duplo više medalja nego pre četiri godine u Londonu.

Ukupan broj odličja sa olimpijskih igara, svetskih i evropskih prvenstava u prethodnom ciklusu bio je 75 medalja, prethodni u Londonu je bio 55, a u Pekingu 24.

"Ovi rezultati nisu došli slučajno. Uveren sam da je napredak došao kao rezultat odredjenog sistema vrednosti i rada koji smo uspostavili u OKS. Kada sam pre osam godina došao na čelo ove kuće, sa svojim saradnicima sam insistirao na tome da se održi kontinuitet i zadrži sve što je bilo dobro u radu naših prethodnika, a da sa druge strane unapredimo one segmente za koje smo smatrali da je to potrebno", rekao je Divac.

Prema njegovim rečima, OKS je nastojao i uspeo da izgradi sistem rada, funkcionisanja i finansiranja sportskih programa. On je izrazio uverenje da bi tako postavljen sistem dao rezultate i van sporta.

"Kontinuitet, transparentnost, kriterijumi, vrednovanje rezultata i direktno finansiranje stvorili su ambijent stabilnosti u kojem su sportisti i njihovi treneri mogli rasterećeno da se okrenu svojim zadacima", rekao je Divac.

On je naveo da sportisti, zahvaljujući sistemu koji su prepoznali i drugi, uživaju veliku podršku državnog vrha i gradjana.

"Zadovoljan sam realizovanim u ovom olimpijskom ciklusu. OKS je stabilna, moderna i jaka institucija koja ima svoje jasno mesto i u domaćem i u medjunarodnim okvirima", dodao je on.

Divac je zahvalio saradnicima, ministarstvu omladine i sporta i svim kompanijama koje su ulagale, a najviše sportistima.

"Bez vaših rezultata, osećaj ne bi bio isti. OKS se prethodnih godina trudio da bude vaš servis, da vam obezbedi sve uslove za trening i pripreme, a vi ste nam to vratili na najbolji mogući način, osvojenim medaljama", rekao je Divac sportistima.

Divac je svima poželeo srećnu i uspešnu 2017. godinu i početak novog olimpijskog ciklusa, koji će se završiti na Igrama u Tokiju 2020. godine.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar