ЕЛ: Први пут икада - Звезда добила ЦСКА

ЦРВЕНО-БЕЛА АРМИЈА! Београд је гробље шампиона! ЦСКА савладан са 78:67! Новогодишњи поклон: Звезда срушила првака Европе! Кошаркаши Црвене звезде окончали су годину пуну великих резултата чудесном победом против првака Европе!

Кошарка 29.12.2016 | 20:52
ЕЛ: Први пут икада - Звезда добила ЦСКА
Екипа Дејана Радоњича је одиграла још један фантастичан меч и победила је пред више од 18.000 навијача у Комбанк арени ЦСКА у 15. колу Евролиге резултатом 78:67

Од почетка до краја утакмице Звезда је у потпуности надиграла убедљиво најјачи тим Европе који ниједном није водио.

У истом ритму у којем је срушила Реал Мадрид и Макаби Звезда је отворила дуел са ЦСКА и до краја је успела да одбије све налете гостију.

Колико је Звезда од старта играла добро показује и податак да је Димитрис Итудис већ после четири минута променио комплетну петорку.

Трећу годину заредом, шампион Европе на коленима у Београду! Нико више није недодирљив за ову Црвену звезду, па чак ни актуелни владар Старог континента. Московски ЦСКА је изгорео у паклу Београдске Арене. У само 14 дана екипа Дејана Радоњића је успела да баци три владара Старог континента и дефинитивно потврдила да има квалитет и игру са којом још једном може да се домогне саме завршнице Евролиге - 78:67.

Док су победе над Макабијем и Реал Мадридом међу Звездином публиком доживљене и као нешто што је било могуће учинити, окршај са моћним Армејцима дочекан је под слоганом: "Да пробамо, па шта буде". А било је! Догодило се оно о чему су симпатизери српског шампиона да сада само сањали.

Звездина одбрана је још једном била на ивици фанатизма, прваку Европе је био потпуно сужен простор у нападу, а таква игра отварала је домаћину контранападе па је самог старта серијом 13:0 ставио до знања најбољем тиму Европе да је решен да га ове вечери баци на колена.

Игра у којој је доминирао Чарлс Џенкинс са четри украдене лопте за свега седам минута приморала је Димитриса Итудиса да већ у петом минуту промени комплетну петорку. Ту Звездину серију тројком је прекинуо хладнокрвни Милош Теодосић, који ни вечерас, као ни током комплетне каријере, није марио ко је са друге стране, али је ипак остао далеко испод свог препознатљивог учинка. 

У стучном штабу Дејана Радоњића су знали да је за победу против овако великог ривала неопходно да квалитет игре током читаве утакмице буде на висини задатка, али то није био нимало лак задатак. Гости су се у неколико наврата враћали у меч из минуса од 14, па чак и 15 поена разлике. Гранитна одбрану коју су играли црвено-бели ипак није утицала на Андреја Воронцевича, који је вечерас био сигуран у шуту, често се извлачио ван линије 6,75 и погађао. Сви остали су негде били под контролом Звездине одбране, а што је најважније носиоци игре Теодосић и Де Коло, који су убацили по шест поена. Оно што је такође било важно, заустављен је и Кајл Хајнс, који је у првом четвртфиналном мечу прошле сезоне Звезди убацио 21 поен, што је његов рекордни учинак у Евролиги. Вечерас само девет.

Игру домаћина током меча су највише носил Џенкинс, Кузмић и Симоновић, али је у можда одлучујућим  моментима последње четвртине погађао Нејт Волтерс. Његових пет везаних поена су четири минута пре краја одвели црвено-беле на двоцифрену разлику (69:58) и отворили им пут ка историјској победи. Ипак, потпун нокаут представљала је асистенцијаБранку Лазићу за капиталних 76:63, два и по минута пре краја утакмице.

Огњен Кузмић одиграо је бриљантно са 16 поена и 10 скокова. Џенкинс га је пратио са 11 поена (све у првом делу), 3 скока, 6 асистенција и невероватних 6 украдених лопти.

Симоновић је додао 14 поена и 3 скока, а Волтерс се пробудио у последњој деоници и преломио је меч са 9 поена, 2 скока и 1 асистенцијом. Немања Дангубић је додао 7, а Јовић 6 поена и 5 скокова. Код гостију Воронцевич је био сјајан са 21 поеном и 5-9 за три, а Џексон је имао 10 поена и 8 асистенција.

Ипак, Звезда је успела да заустави Теодосића (6 поена и 4 асистенције), као и Де Колоа (6 поена и 2 скока).

Звезда на пола сезоне у Евролиги има фантастичних 7-8, док је ЦСКА на челу табеле претрпео тек трећи пораз у сезони.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ЦСКА 78:67
/27:14, 21:20, 16:22, 14:11/

Београдска арена;
Гледалаца: 18.847
Судије: Гонзалес Гарсија (Шпанија), Могулкоч (Турска), Романо (Израел)

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Волтерс 9, Дангубић 7, Митровић 2, Лазић 2, Добрић, Симоновић 14, Ракићевић, Џенкинс 11 (6ас, 6ук), Гудурић 9, Јовић 6, Кузмић 16 (10ск), Бјелица 2.

ЦСКА: Де Коло 6, Теодосић 6, Огастин 3, Фридзон 2, Џексон 10, Антонов 2, Воронцевич 21, Хигинс, Кулагин, Хријапа, Курбанов 8, Хајнс 9.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

ГРОБАР спалио ДЈЕНКУ

29.12.2016 19:57

Па ста,Партизан кад је русио великане Звезда се борила са Задром за опстанак и грцала у дуговима.Сад кад им је ту Цовиц лопуза и кад преко ноци вратисе дугове мисле да су неко и несто.Ми смо на финал-фоуру били са дупло мањим будзетом,ал смо зато били постени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

29.12.2016 20:51

Ре: За мог Гробара који је "случајно спалио Дјенку": Добро познајеш спорт и кошарку- Скоро да си 99% у праву и ја као звездаш ти то признајем. Ако се добро сјећам прије пар година,и након двадесетак година Задар нас је добио у Пиониру са више од 20 поена разлике. Пред крај лиге је остало,испадају ли они или ми,Звезда. Звезда је отишла доле и добила Задар са преко 25 поена и обезбједила опстанак. Ваш Истанбул и Ваша титула је нешто што Србија вјероватно неће доживјети у наредних 50 година. То мислим озбиљно. Сада нећу овдје писати о Барију и фудбалу јер куда би нас то одвело... Ујединимо све наше боје у боје Србије. Сјетите се шта је давно рекао Бенетон: Унитед оф цоллорс... Напријед Звезда и Партизан и напријед Србија....

Name

Последњи кинески цар

29.12.2016 20:33

Нисам читао уопште текст,јер бих га и ја могао написати вјероватно "од ријечи до ријечи". Зашто? Јер волимо спорт, кошарку,Србију и Звезду. Ја сам тешки звездаш,али овим побједама наше Звезде је подобро кумовао и Партизан у задњих неколико година. Нема јаке Звезде без јаког Партизана и обрнуто. Ко нам још недостаје? Само још један? Ајмоооооо , убрзо нам стиже Фенер-------

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мг

29.12.2016 20:36

Једном гробар увек гробар?????.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делије БН

30.12.2016 05:40

Гробари поклопите се ушима и ћутите. Знам да још жалите за вашим Њофром Туђманом. Али он вам не може помоћи. Играјте вашу ципи рипи лигу и уживајте гледајући како Звезда руши великане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ми Сами

30.12.2016 07:21

звездаааа ооооооооо....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спорт

30.12.2016 08:14

Е да може наша Звезда и фудбалу тако по Европи да игра.

ОДГОВОРИТЕ